8 Ağustos 2018 Çarşamba

Scribus (tanıtım)


Scribus nedir?



2000 yılının sonlarına doğru Franz Schmid tarafından ilk olarak Python dilinde geliştirilmeye başlanan Scribus, performans sebepleri dolayısıyla kısa bir süre sonra C++ diline ve Qt çatısına taşındı. Projeye ilk başlanıldığında "Open Page" (Açık Sayfa) ismi düşünüldüyse de çok genel bir ifade olduğundan bu isimden vazgeçildi. İngilizce'de scribe kelimesi yazıcı, çizici ve katip gibi anlamları karşılamaktadır.






Scribus, özgür ve ücretsiz bir masaüstü yayıncılık yazılımıdır.



PDF ve Postscript biçiminde dosyalar elde etmeye yönelik kullanılmaktadır. QuarkXPress ve InDesign gibi masaüstü yayıncılık araçlarına özgür ve ücretsiz bir kullanım sağlar. Windows, Linux, Mac OS X başta olmak üzere birçok işletim sistemini destekler.


Özellikleri


Yazılımın amacı, nokta renk desteği, CMYK rengi, yüksek dereceden PDF oluşturmak, kapsüllü Postscript'i içeri/dışarı aktarmak ve renk ayrımlarını oluşturmak gibi profesyonel yayımlama özelliklerini desteklemeyi kısıtlamadan, kullanıcıların profesyonel sayfa yerleşimlerine erişebilmelerini sağlamaktır.


Scribus EPS, TIFF, JPG, PNG ve PSD gibi önemli grafik biçimlerini destekler. Ayrıca OpenDocument biçim standardından içeri aktarımı destekler. CMYK renkleri, ICC renk yönetimini destekler.






Scribus ile yapabileceklerimiz;


· Şirket broşürleri,tebrik kartları,cd kapakları,poster ve mektuplar oluşturabiliriz.


· Yazıcıda kolayca basabileceğimiz belgeleri oluşturabiliriz.


· Etkileşimli pdf formları ve sunum belgeleri oluşturabiliriz.


· Kolay kullanımlı düzgün font efektleri oluşturan araçlar ile logo ve çizimler oluşturabiliriz.

kaynakça:http://archive.li/20121010030525/tr.pardus-wiki.org/Scribus


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder