5 Ağustos 2018 Pazar

BLENDER (Tanıtım)


Blender 3B modelleme ve canlandırma yazılımıdır. Ücretsiz ve açık kaynak kodludur. Üç boyutlu modelleme yapabileceğiniz, animasyonlar oluşturabileceğiniz, içinde varolan oyun motoru sayesinde oyunlar üretebileceğiniz ayrıca ses ve video montajları yapabileceğiniz bir yazılımdır.

Blender 1988'de Hollanda'da kurulan NeoGeo canlandırma stüdyosu tarafından şirket içi geliştirilmeye başlanmıştır. NetGeo kapandıktan sonra Ton Roosendaal "Nat a Number" adında bir firma kurarak Blender 'ı geliştirmeye ve satmaya başlıyor. O süre zarfında kapalı kaynak kodlu ve ücretli bir yazılımdı. Kısa sürede büyüyen NaNBlender, bu kontrolsüz büyüme sonucu batar. Ton Roosendaal Blander gibi yetenekli bir yazılımın heba olmaması için NaN 'ın ortakları ile bir anlaşma yaparak Blender 'ı açık kaynak dünyasına katmaya karar verir. Ancak Blender 'ın tüm haklarına sahip olabilmek için NaN 'ın ortaklarına 100.000 avro ödenmesi gerekiyordu. Ton Roosendaal bunun için Blender Vakfını kurar ve NaN 'ın ortaklarına  ödenecek olan 100.000 avroyu bir bağış kampanyası ile toplar. Yaklaşık 7 hafta da toplanan bu para ile 13 Kasım 2002 de Blender özgürlüğüne kavuşur. Blender 'ın tüm kodları GNU Genel Kamu Lisansı ile özgürleştirilerek kamuya açılır.

Blender çapraz platformludur ve Linux, Windows ve Mac OS gibi işletim sistemlerinde rahatlıkla çalışır. Arayüz için OpenGL kullanmaktadır.

Programlama dili olarak C,C++ ve Python kullanılmaktadır.

Blender, GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanmaktadır.

Bu lisans, insanlara bir dizi özgürlük verir:

  • Blender'ı herhangi bir amaç için kullanmakta özgürsünüz.
  • Blender'ı dağıtmak için özgürsünüz.
  • Blender'ın nasıl çalıştığını ve değiştirebileceğini öğrenebilirsiniz.
  • Blender'ın değişen sürümlerini dağıtabilirsiniz.


GPL, bu özgürlüğü korumayı kesinlikle amaçlamaktadır ve herkesin yazılımı paylaştıklarında modifikasyonlarını paylaşmasını şart koşmaktadır. Bu konuya yaygın olarak Copyleft denir.

Blender Vakfı ve blender.org'daki projeleri, Blender'ı özgür yazılım olarak korumayı taahhüt eder.

Kaynak :
http://www.tr3d.com/
https://blender.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder