1 Ağustos 2018 Çarşamba

Blender 3D (Tanıtım)











1988 de Ton Roosendaal tarafından kurulan Hollanda animasyon şirketi olan NeoGeo hızla Hollanda da bilinen en büyük 3D animasyon şirketi haline geldi. Ton bu şirkette sanat yönetimi ve yazılım geliştirmeden sorumluydu. Yapılan bir toplantıdan sonra şirket içi 3D araç setinin yeniden yazılmasına karar veren Ton 1995 te sıfırdan yeni bir program yazdı. Ve şimdi hepimizin kullandığı Blender olarak adlandırılan 3D yazılım aracı haline geldi. Daha sonrasında Ton Not a Number(NaN) adında kar amaçlı bir şirket kurdu. Ama satışların nadir olduğu ve ekonomik iklim nedeniyle NaN adlı şirketi 2002 yılında kapattı. 
Blenderi sonlandırmak istediler ama müşterilerden ve kullanıcı topluluğundan gelen desteklerler ile Ton kar amacı gütmeyen Blender Vakfını kurdu. Vakıf ile 100.000 euroluk bir bağış toplayarak Blender için Genel Kamu Lisansını(GNU) aldılar ve önceden ücretli ve kapalı kaynak kodlu olan blender artık ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir program olarak topluma sunuldu. Bu vakfın ilk hedefi Blender’ın toplum temelli olarak geliştirmekti. 

Blender 3D ile 3D modellemeler, animasyonlar, oyunlar, video montajları gibi bir çok proje yapabilirsiniz. Bunun üstüne portable usb ye kurup her bilgisayarda tekrardan yüklemeden direkt çalıştırabilir versiyonları var. Bunun dışında Blender 3D diğer işletim sistemlerinde de rahatlıkla çalıştırılabilir.(Windows, Linux, Mac OS, vb)

Blender 3D de kullanılan yazılımlar ise C++ Ve Phyton dur. 1998 den bu yana hala gelişmekte olan açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir program olduğu için sizde bu programdan yararlanabilir ve gelişime destek verebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder