12 Ağustos 2014 Salı

MOZİLLA THUNDERBIRD Tanıtım


Mozilla Firefox tan sonra modellenmiştir. Bir web tarayıcısını yaratma amaçlı bir proje sırasında geliştirilmiştir. 7 Aralık 2004 günü 1. Versiyon piyasaya sürüldü. İlk 3 günde 500.000 den fazla indirme aldı ve 10. Gününde 1.000.000 indirme aldı.
6 Temmuz 2012 günü, Mozilla Thunderbird'ler özellik setini genişletmek için sürekli çaba harcadı fakat sonuçsuz kaldı çünkü şirket Thunderbird gelişme önceliğini bırakarak duyurdu. E posta istemcisidir. Diğer e- posta alıcılarından farklı olarak spam ve diğer gereksiz alımlara izin vermemektedir. Kendi sistemi için de gelen postaları gruplayarak düzenli bir şekilde e-postaları saklamaktadır.
Mozilla Thunderbird açık kaynaklı dağıtılan ve Mozilla tasarısının bir türev ürünü olarak geliştirilen e-posta ve haber öbeği istemcisidir. Mozilla Thunderbird, Mozilla'dan daha ufak boyutlu ve daha hızlı bir istemci ve XUL kullanıcı arabirimi diliyle yazılıyor. Tasarıya Mozilla Firefox'un tek başına bir tarayıcı olarak geliştirilmesi kararı üzerine girişildi. Mozilla Firefox, Mozilla'nın tarama özelliği üzerinde yoğunlaşırken, Thunderbird e-posta ve haber grubu yönetimi özelliği üzerinde yoğunlaşıyor.
Başlangıça Minotaur olarak anılan, daha sonra Mozilla Firefox'un özgün adı olan Phoenix adı altında geliştirilmesi sürdürülen yazılım, ilk başlarda beklenen ilerlemeyi gösteremedi. Zamanla gelen başarılar ve yazılımın adının Mozilla Thunderbird olarak değiştirilmesiyle çalışmalar sürdürüldü.
Thunderbird PGP şifrelemesini ve istatistiksel yığın ileti süzme yöntemini destekliyor.
Kısaca Mozilla Thunderbird ,  açık kaynak kodlu dağıtılan ve Mozilla Projesi’nin bir ürünü olarak geliştirilen e-posta ve haber grubu istemcisidir. Yani e-postalarımızı bilgisayarımıza indirebilmemizi, bilgisayarımızda saklayabilmemizi ve çevrimdışı okuyabilmemizi sağlayan bir yazılımdır.
Bilgisayar kullanıcılarının, e-posta istemcisinde aradıkları en önemli özelliklerin başında; hız, güvenlik ve daha fazla seçenek geliyor. Thunderbird ,  kullanıcıların bu isteklerini fazlası ile karşılayan iddialı bir e-posta istemcisidir.
 Yeni ileti geldiğinde daha bilgilendirici; gönderen, konu ve ileti içeriğini de kapsayan daha doğru uyarılarla sizi bundan haberdar eder. Thunderbird’ün uyarı sistemi herhangi bir süzgeç devredeyse yeni gelen iletinin hangi dizinde tutulduğunu da bildirir. Dizinlerinde açılan ufak pencereler de içlerindeki yeni iletilerin sayısı hakkında bilgi sunar.
Mozilla, Thunderbird’ün beğenilen istenmeyen posta süzme özelliğini geliştirerek bir adım daha ilerledi. Size gelen her e-posta önce Thunderbird’ün istenmeyen posta süzgeçlerinden geçer. İstenmeyen postalara her işaret koyuşunuzda Thunderbird bunu “öğrenir” ve zamanla süzgeçlerini geliştirir. Böylece siz de sadece işe yarayan postaları okursunuz. Thunderbird ayrıca posta hizmeti sağlayıcısının istenmeyen posta süzgeçlerini de kullanarak gelen kutunuzu çöpten arındırır.
Thunderbird kullanıcıları yüzlerce eklenti sayesinde Thunderbird’ün yeteneklerini artırıp görünümünü değiştirebilirler. Bir Thunderbird eklentisi size iletişim içinde bulunduğunuz kişilerin kaydını tutma, IP üzerinden sesli görüşmeler yapma, müzik dinleme ve adres defterinizdekilerin doğum günlerinin takip etme gibi farklı alanlarda yardım edebilir. Hatta Thunderbird’ün görünümünü kendi zevkinize uyacak şekilde değiştirebilirsiniz.
Özellikle aynı postayı defalarca göndermek zorundaysanız, Thunderbird ün sunduğu ileti kalıbı oluşturma özelliğini kullanarak zaman kazanın.
Yeni eklenti yöneticisi sayesinde eklenti yönetimi gelişiyor ve Thunderbird ü özelleştirmek daha da kolaylaşıyor. Eklenti kurun, kaldırın, devreye sokun, devreden çıkarın… Tüm işlemler tek bir noktada…
Thunderbird’ü ilk başlattığınızda size eğer kullanıyorsanız eski elektronik postalarınızı, eski e-posta adres defterinizi ve bu zamana kadar kullandığınız e-posta programının ayarlarını aktarmak isteyip istemediğinizi soruyor. Bu sayede Thunderbird e en kolay şekilde geçiş yapmanızı sağlıyor.
Araçlar / İçe aktar seçeneği sayesinde, gereken verilerin ve ayarların aktarımını istediğiniz an yapabilirsiniz.
Daha sonra da hesap açma sihirbazı sizi adım adım yönlendirecek, kişisel bilgilerinizi ve elektronik posta servis sağlayıcınızla ilgili bilgileri doldurmanızı isteyecek. Thunderbird ile birden çok e-posta hesabını kolayca yönetmek elinizde. Program bu iş için en çok kullanılan veri aktarım protokollerinden POP3 ve IMAP’i destekliyor.
Olmazsa Olmazlar
Açık kaynaklı programlardaki tema ve eklenti desteği Thunderbird’te de fazlası ile var. Tek yapmanız gereken Araçlar > Eklentiler menüsüne girip Tema/Eklenti Kur a tıklamak. Bu bağlantı sizi Mozilla’nın ilgili sayfasına yönlendirecek.
-Enigmail : Bu eklenti Thunderbird’e e-postalarınızı şifreleme özelliği kazandırıyor. Bu araç, epostalarınızı şifrelemek için PGP’nin açık kaynak kodlu bir sürümünü kullanıyor.
-Forumzilla : Güncel haberlere merakı olanlar, eğer Thunderbird ile beraber gelen RSS hizmetinden memnun değiller ise, Forumzilla eklentisi ile güncel haberleri ve Blog’ları, bu e-posta programı aracılığıyla okuyabilirler.

-Palmsync Conduit : PalmOS işletim sistemiyle çalışan bir el bilgisayarı kullananların tam aradıkları şey. PalmSync Conduit programı sayesinde el bilgisayarınızla Thunderbird’in adres defteri arasında değiş tokuş yapabilirsiniz.
-Thunderbird Tray : Bu eklentiyi yüklediğinizde Thunderbird kendini sistem bildiri alanındaki saatin yanındaki bir simge haline getiriyor. Bu simgenin üzerine çift tıkladığınızda program penceresi tekrar açılıyor.
-Sunbird : Bir eklentiden çok kendi başına bir programı andıran takvim ve ajanda programı Sunbird, yine Mozilla geliştiricilerinin bir ürünü. Sunbird ile önemli tarihleri ve yapılacaklar listesini yönetebilir ve bunları bir uyarıcıya bağlayarak, istediğiniz zaman size hatırlatmasını sağlayabilirsiniz. Takvimde günlük, haftalık ve aylık görüntüleme olanaklarına sahipsiniz.

-Mozilla Backup : Bu eklenti ile bütün dosyalarınızı ve Mozilla Thunderbird ayarlarını tek bir tıklama ile yedekleyebilirsiniz. Thunderbird eposta programına ek olarak Firefox internet tarayıcısını da destekliyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Thunderbird



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder