30 Ağustos 2014 Cumartesi

MOZILLA THUNDERBIRD Kurulum

Mozilla Thunderbird Kurulumu ve Ayarlar
Gelişen özellikleriyle güçlü bir e-posta programı haline gelen Mozilla Thunderbird'ün kurulumunu ve e-mail hesabı ayarlarını anlatıyoruz.
Mozilla Vakfı tarafından 2004 yılında ilk sürümü duyurulan Mozilla Thunderbird aradan geçen 10 yıl içinde oldukça gelişti ve diğer yazılımcılar tarafından sağlanan binlerce eklenti sayesinde de oldukça fazla özelleştirme seçeneğine kavuştu.
Bol eklenti desteğinin yanısıra hızlı bir sorunsuz bir kullanım sağlaması nedeniyle de Mozilla Thunderbird milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen bir e-posta programı haline geldi.
Bu yazımızda Mozilla Thunderbird kurulumu ve mevcut e-posta hesabı ekleme işlemlerini nasıl yapabileceğinizi detaylı olarak anlatıyoruz.

Kurulum
1) Programın güncel kurulum dosyasını sitemizdeki Mozilla Thunderbird sayfasından indirin ve çalıştırın.
2) Kurulum türü olarak Standart seçeneğini kullanarak devam edin,
3) Mozilla Thunderbird'ün kurulacağı klasör gösteriliyor, Kur seçeneğiyle devam edin,


4) Kurulum bitti, Son dedikten sonra program otomatik olarak açılacak,

E-Mail Hesabı Ekleme
1) Programı ilk kez açtığınızda aşağıdaki varsayılan ayarlama ekranı geliyor, E-posta, Haber grupları (News) ve Beslemeler (RSS) konularında Mozilla Thunderbird'ü varsayılan olarak kullanmak istediklerinizi seçip "Varsayılan olarak ayarla" deyin.


2) Henüz bir e-mail hesabınız yoksa bu ekrandan gandi.net ya da hover.com uzantılı bir e-mailhesabı alabiliyorsunuz, "Bunu geç, mevcut e-postamı kullanacağım" seçeneğiyle ilerliyoruz.




3)  Mozilla Thunderbird; başta Gmail, Hotmail, Yahoo gibi servislerin hesap ayarlarını otomatik olarak bulup kurulum yapabiliyor. Bunun için İsim, e-posta adresi ve e-posta parolası girmek yeterli oluyor.
Eğer bunların dışında başka bir e-posta servisi ya da kurumsal bir hizmet alıyorsanız ayarları otomatik bulma çalışmayabilir, siz yine de bu bilgileri girip İleri'ye tıklayın, bir sonraki ekranda sunucu ayarlarını yapabileceksiniz.
4) Sunucu ayarları otomatik bulunabilirse aşağıdaki şekilde gelen ve giden sunucu bilgilerigeliyor ve Bitti diyerek hesap kurulumunu tamamlayabilirsiniz. Eğer ayarlar otomatik olarak bulunamazsa Elle yapılandırma seçeneğine tıklayıp bir sonraki adımları izleyin,
5) Otomatik bulma çalışmadığında sunucu ayarlarını elle yapılandırmanız gerekiyor. Bu işlemi yapmadan önce IMAP ve POP3 hakkında kısaca bilgi verelim:
IMAP ve POP3 nedir?
IMAP ve POP3 gelen posta sunucuları için yapılan bir tanımdır.
Kısaca açıklayacak olursak; IMAP kullandığınızda tüm e-postalar sunucu üzerinde tutulacak, bu sayede hesabın tanımlı olduğu tüm cihazlarda (bilgisayar, telefon ya da web arayüz) posta kutusu içeriği aynı olacaktır. Diğer bir deyişle sildiğiniz bir e-posta tüm cihazlardan silinecek, göndermiş olduğunuz bir e-postayı yine tüm cihazlarda görebileceksiniz.
POP3 seçtiğinizde ise gelen ve giden tüm mesajlar sadece bir cihazda bulunacaktır. Örneğin cep telefonundan bir e-posta gönderdiğinizde, bu e-posta sadece cep telefonunuzdakiprogramdan görebilecek, bilgisayarınızdan gönderdiğiniz bir e-postayı ise yine sadece obilgisayarda görebileceksiniz. Bu durum aynı zamanda aldığınız e-postalar için de geçerli oluyor.
Peki Hangisini Seçmeliyim?
E-posta hizmeti aldığınız firmanın posta sunucusu IMAP destekliyorsa, IMAP kullanmak hem yedeklilik hem de veri eşitleme açısından öncelikli tercih edilmelidir. Tabi bu noktada e-postaların sunucuda tutulması nedeniyle ortaya kota aşım problemi çıkabilir, böyle bir durumda posta kutunuzdaki gereksiz ya da önemsiz e-postaları sık sık temizlemeniz gerekebilir.
POP3 kullanımında ise tüm e-postalar hesabı kurduğunuz cihaza (bilgisayar, tablet ya da ceptelefonu) indirileceği için kota problemi söz konusu değildir. Fakat herhangi bir yedekleme yapmadan bilgisayarınızı formatladığınızda ya da cep telefonunu fabrika ayarlarına geri döndürdüğünüzde o ana kadar olan tüm e-postaları da kaybetmiş olacaksınız.
E-posta hizmeti aldığınız firmadan sunucu bilgilerini öğrendikten sonra IMAP ya da POP3 seçeneklerinden istediğiniz seçip Gelen ve Giden kısımlarında yer alan sunucu adresi ve portbilgilerini girmeniz gerekiyor. Herhangi bir hata olup olmadığını görmek için Tekrar dene seçeneğini kullanın, eğer doğru bilgileri girdiyseniz "Bitti" yazısı aktif duruma geçecektir.
6) Sunucu bilgileri sorunsuz olduğunda aşağıdaki gibi "Bitti" yazısının aktif olduğunu göreceksiniz, bu yazıya tıklayarak hesap kurulum işlemini tamamlayın.
7) Kurulum bitti, Mozilla Thunderbird ile keyifli yazışmalar diliyoruz!


Kaynakça: 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder