12 Ağustos 2014 Salı

FİREFOX Tanıtım



FİREFOX

FİREFOX Tarihçesi (Kuruluşu)

"Mozilla" bazen Netscape için gelecek-jenerasyon Internet takımı yaratmak için kurulan ücretsiz yazılım/ açık kaynak projesinden bahsederken kullanılmaktadır. Mozilla Organizasyonu 1998’de yeni takımı yaratmak için kurulmuştu. 15 Temmuz 2003’te organizasyon kar amacı gütmeyen bir kuruluş olaran resmen kaydoldu ve Mozilla Foundation adını aldı. Kuruluş şu anda Mozilla Firefox tarayıcısı ve diğer ürünlerin yanı sıra Mozilla Thunderbird e-posta uygulamasını yaratmakta ve devam ettirmektedir. 

Dave Hyatt ve Blake Ross Firefox projesinde Mozilla projesinin deneysel bir kolu olarak çalışmaya başladılar. Netscape sponsorluğunun ve geliştirence-yönlendirilme özelliğinin ticari gereklerinin Mozilla tarayıcısının faydalarından fedakarlığa değeceğine inanmaktaydılar. Mozilla Takımının yazılım şişirmesi olarak gördükleriyle başa çıkmak amacıyla Mozilla Suite’in yerini alması için pared-down bir tarayıcı yarattılar. 3 Nisan 2003’te, Mozilla Organizasyonu odak noktalarını Mozilla Suite’inden Firefox ve Thunderbird’e çevireğini açıkladı.


Firefox projesi birkaç kez isim değiştirmiştir. Orjinal olarak adı Phoenix iken, Phoenix Teknolojileri ile ticari marka meseleleri yüzünden yeniden adlandırılmıştır. Firebird olan yeni ad, Firebird ücretsiz veritabanı yazılımı projesinden yoğun tepki almıştır. Buna karşılık, Mozilla Foundation tarayıcının veritabanı yazılımıyla karışmasını önlemek için herzaman Mozilla Firebird olarak anılması gerektiğini belirtmiştir. Veritabanı sunucusunu geliştiren topluluktan gelen devamlı baskı nedeniyle bir değişiklik daha yapılarak; 9 Şubat 2004’te Mozilla Firebird , Mozilla Firefox olmuştur.


Firefox projesi 9 Kasım 2004’te 1.0 çıkarılana kadar birçok versiyondan geçmiştir. İstikrar ve güvenlik ayarlamalarına ilaveten, Mozilla Foundation, Firefox’a ilk temel güncellemesini— versiyon 1.5—29 Kasım 2005’te yapmıştır. 24 Ekim 2006’da, Mozilla, Firefox 2’yi piyasaya sürmüştür. Bu versiyonun içinde tabbed tarama ortamı güncellemeleri, uzantı yöneticisi, GUI, ve bul, ara ve yazılım güncelle motorları; yeni bir seans onarma özelliği; uyumlu imla kontrolü; ve Google tarafından bir uzantı olarak kurulan ve daha sonra programla birleşen bir şifre çalmaya karşı koruma özelliği yer almaktadır.


FİREFOX nedir?


Firefox, büyük bir online topluluğun sürekli olarak gelişmesine katkıda bulunduğu açık kaynaklı , özgür bir internet tarayıcıdır. Eklenti seçeneklerinin genişliğiyle Internet Explorer'a çok iyi bir alternatif olabilir . Hızı ve eklentileri ile çok zengin bir yapıya sahip. Ayrıca standartlara çok uygun bir biçimde gelişiyor , yapılan tasarımların karşılığını tam olarak veriyor.
 Tamamen ücretsiz olan Firefox, en son Internet Explorer sürümünden daha fazla özelliğe sahiptir. Sitelerde gezinmenizi ve internette arama yapmanızı sağlayan bir tarayıcı olan firefox ‘ un çok çeşitli sürümleri vardır. En son sürümü, Firefox31.0 , ise 22 Temmuz 2014 tarihinde serbest bırakılmıştır.




Şimdi gelin sizinle Mozilla Firefox’un özellikleri’ne bir göz atalım.

Firefox ile sıradan bir ağ tarayıcısının yapabildiklerinden öte şunları yapabiliriz;

1- Reklam pencereleri engellenebilir veya isteğe bağlı olarak bu engelleme kapatılabilir.
2- Sekmelerde gezinme (tabbed browsing) oldukça rahat. Bir çok sayfanın aynı pencere içinde farklı sekmelerde gösterimi sağlanabilir.
3- Kendiliğinden açılan pencereleri engelleyebiliriz.
4- Kişiselleştirilebilir araç çubukları ile istediğimiz değişiklik ve oynamayı gerçekleştirebiliriz.
5- Uzantıları yönetebiliriz.
6- Kolayca düzenlenebilen yer imleri mevcuttur.
7- Tema desteği vardır, çerez yönetimi mevcuttur, yumuşak kaydırma özelliği vardır, eklentiler sayesinde yeni özellikler ekleyebiliriz ve burada bahsetmediğim bir çok özelliğini kullanabiliriz. Daha sonraki sayfalarda vereceğim kullanım kılavuzunu inceleyerek daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz bu konuda...


                           FİREFOX'un kurulumu sayfasına bu linkten ulaşabilirsiniz...
                         http://aibu-acik-kaynak.blogspot.com.tr/2014/08/firefox-kurulumu.html




KAYNAKÇA














































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder