31 Ağustos 2014 Pazar

Mozilla Thunderbird Kullanımı



Öncelikle programı indirip çift tıkladıktan sonra ekrana aşağıdaki gibi bir görüntü gelir. Bu görüntü daha önce kullanılan e-posta ile mi yoksa farklı bir e-posta ile giriş yapılacağını sorar. Eğer e-postamızı girdiysek ve programda kayıtlıysa Bunu geç Hesabımı Daha Sonra Yapılandıracağım seçeneğine tıklarız.








Fakat eğer daha önce hiç giriş yapmamışsak veya farklı bir E-posta girişi yapacaksak Bunu Geç Mevcut E-postamı kullanacağım seçeneğine tıklarız. Ekrana aşağıdaki gibi bir görüntü gelir.






Eğer adresimiz varsa o adresle gireriz yoksa Yeni Hesap Al Seçeneğine tıklarız Biz varolan hesabımızı girerek devam ediyoruz. Ve ekrana aşağıdaki görüntü geliyor.






Mail yapılandırma ayarlarını görüyoruz ekranda. 2 şekilde yapılandırma gerçekleşiyor. Önce isterseniz IMAP ve POP3 nedir tanıyalım. POP'tan farklı olarak IMAP, web mail uygulamanız ve e-posta istemcileriniz arasında iki yönlü iletişim sunar. Bu, mail hesabınızla bir web tarayıcısı kullanarak oturum açtığınızda e-posta istemcileri ve mobil cihazlar üzerinde gerçekleştirdiğiniz işlemler (örneğin, bir e-postayı 'iş' klasörüne koyma) anında ve otomatik olarak mail hesabınızda görüneceği anlamına gelir (örneğin; Gmail'de yeniden oturum açtığınızda söz konusu e-posta üzerinde "iş" etiketi görünür).

Ayrıca IMAP birden çok cihazdan e-postanıza erişmeniz için daha iyi bir yöntem sağlar. E-postanızı işte, cep telefonunuzda ve ardından evde kontrol ettiğinizde, IMAP yeni e-postaların her an, herhangi bir cihazdan erişilebilir olmasını sağlar.
Son olarak, IMAP genel olarak daha tutarlı bir deneyim sunar. Buna karşın, POP iletilerin kaybolmasına veya aynı iletilerin defalarca yüklenmesine neden olabilir. IMAP bunu posta istemcileriniz ve web mail uygulamanız arasında iki yönlü senkronizasyon yeteneğiyle engeller. (IMAP ve POP tanıtımında


" http://www.atlantikyazilim.com/destek/23-destek-logo-yazilim/71-mail-hesap-tanimlama.html?showall=&start=1" kaynağından yararlanılmıştır.) Bizde IMAP ı seçip Bitti sekmesine tıklıyoruz Bitti seçeneğinden sonra şu ekran karşımıza geliyor.








Gelin şimdi yukarıdaki ekranın özelliklerini tanıyalım. Öncelikle Postaları indir sekmesi her ne kadar aktif görünmese de asıl hesabınızla giriş yaptığınızda E-postalarınızın görünmesini sağlar. Yeni ileti özelliğini tıkladığımızda ise




Hesap kurulumu E-günceler ve haber beslemeleri mi olsun yoksa haber grubu hesabı mı olsun diye 2 seçenek karsımıza çıkıyor. E-günceler ve haber beslemelerini seçerek ileri sekmesine tıklıyoruz. ama tercihe göre haber grubu günceleri de seçilebilir. Daha sonra hesap adının girileceği aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılıyor.








Biz ismi aynen bırakıyoruz ve ileri tuşuna basıyoruz. ve aşağıdaki ekranda oluşumunu tamamlama ekranıdır yani en son aşamadır.






Tamamlandı sekmesine tıklıyoruz ve karsımıza aşağıdaki gibi ileti gönderme sekmesi geliyor. Buradan da iletimizi yazıp gönderebiliyoruz.








Bu pencereyi kapadıktan sonra asıl olan penceremize eklentiler geldiğini görüyoruz. Aşağıda göründüğü gibi.










E-posta seçeneği: Az önce anlattığım başlangıç aşamasındaki gibidir.

Chat aşağıdaki gibi bir ekran gelir.









Kullanmak istediğimiz bir sosyal ağı seçip ilerleyebiliyoruz. Daha sonra kullanıcı adı soruyor. Kullanmak istediğimiz kullanıcı adımızı giriyoruz.









Parola ekranı geliyor. Parolamızı giriyoruz.









Takma adımızı da giriyoruz.









En son işlem olarak tamamlandı aşaması karşımıza çıkıyor.









Yukarıda ki sekmelerden Sohbet Sekmesi ise bağlantı yapılan facebook sosyal ağındaki kişilerle iletişim kurmamızı sağlar yada farklı bir sosyal ağ üzerinden de iletişim kurabilirsiniz.

Yukarıda ki sekmelerden olan Adres defteri ise hesabına eklediğin varolan kişileri gösterir. yada yeni kişi ekleme silme gibi işlemleri yapar.









Buradaki seçenekler bölümünden ise mail yapılandırmasını yapabiliriz.


























30 Ağustos 2014 Cumartesi

MOZILLA THUNDERBIRD Kurulum

Mozilla Thunderbird Kurulumu ve Ayarlar
Gelişen özellikleriyle güçlü bir e-posta programı haline gelen Mozilla Thunderbird'ün kurulumunu ve e-mail hesabı ayarlarını anlatıyoruz.
Mozilla Vakfı tarafından 2004 yılında ilk sürümü duyurulan Mozilla Thunderbird aradan geçen 10 yıl içinde oldukça gelişti ve diğer yazılımcılar tarafından sağlanan binlerce eklenti sayesinde de oldukça fazla özelleştirme seçeneğine kavuştu.
Bol eklenti desteğinin yanısıra hızlı bir sorunsuz bir kullanım sağlaması nedeniyle de Mozilla Thunderbird milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen bir e-posta programı haline geldi.
Bu yazımızda Mozilla Thunderbird kurulumu ve mevcut e-posta hesabı ekleme işlemlerini nasıl yapabileceğinizi detaylı olarak anlatıyoruz.

Kurulum
1) Programın güncel kurulum dosyasını sitemizdeki Mozilla Thunderbird sayfasından indirin ve çalıştırın.
2) Kurulum türü olarak Standart seçeneğini kullanarak devam edin,
3) Mozilla Thunderbird'ün kurulacağı klasör gösteriliyor, Kur seçeneğiyle devam edin,


4) Kurulum bitti, Son dedikten sonra program otomatik olarak açılacak,

E-Mail Hesabı Ekleme
1) Programı ilk kez açtığınızda aşağıdaki varsayılan ayarlama ekranı geliyor, E-posta, Haber grupları (News) ve Beslemeler (RSS) konularında Mozilla Thunderbird'ü varsayılan olarak kullanmak istediklerinizi seçip "Varsayılan olarak ayarla" deyin.


2) Henüz bir e-mail hesabınız yoksa bu ekrandan gandi.net ya da hover.com uzantılı bir e-mailhesabı alabiliyorsunuz, "Bunu geç, mevcut e-postamı kullanacağım" seçeneğiyle ilerliyoruz.




3)  Mozilla Thunderbird; başta Gmail, Hotmail, Yahoo gibi servislerin hesap ayarlarını otomatik olarak bulup kurulum yapabiliyor. Bunun için İsim, e-posta adresi ve e-posta parolası girmek yeterli oluyor.
Eğer bunların dışında başka bir e-posta servisi ya da kurumsal bir hizmet alıyorsanız ayarları otomatik bulma çalışmayabilir, siz yine de bu bilgileri girip İleri'ye tıklayın, bir sonraki ekranda sunucu ayarlarını yapabileceksiniz.
4) Sunucu ayarları otomatik bulunabilirse aşağıdaki şekilde gelen ve giden sunucu bilgilerigeliyor ve Bitti diyerek hesap kurulumunu tamamlayabilirsiniz. Eğer ayarlar otomatik olarak bulunamazsa Elle yapılandırma seçeneğine tıklayıp bir sonraki adımları izleyin,
5) Otomatik bulma çalışmadığında sunucu ayarlarını elle yapılandırmanız gerekiyor. Bu işlemi yapmadan önce IMAP ve POP3 hakkında kısaca bilgi verelim:
IMAP ve POP3 nedir?
IMAP ve POP3 gelen posta sunucuları için yapılan bir tanımdır.
Kısaca açıklayacak olursak; IMAP kullandığınızda tüm e-postalar sunucu üzerinde tutulacak, bu sayede hesabın tanımlı olduğu tüm cihazlarda (bilgisayar, telefon ya da web arayüz) posta kutusu içeriği aynı olacaktır. Diğer bir deyişle sildiğiniz bir e-posta tüm cihazlardan silinecek, göndermiş olduğunuz bir e-postayı yine tüm cihazlarda görebileceksiniz.
POP3 seçtiğinizde ise gelen ve giden tüm mesajlar sadece bir cihazda bulunacaktır. Örneğin cep telefonundan bir e-posta gönderdiğinizde, bu e-posta sadece cep telefonunuzdakiprogramdan görebilecek, bilgisayarınızdan gönderdiğiniz bir e-postayı ise yine sadece obilgisayarda görebileceksiniz. Bu durum aynı zamanda aldığınız e-postalar için de geçerli oluyor.
Peki Hangisini Seçmeliyim?
E-posta hizmeti aldığınız firmanın posta sunucusu IMAP destekliyorsa, IMAP kullanmak hem yedeklilik hem de veri eşitleme açısından öncelikli tercih edilmelidir. Tabi bu noktada e-postaların sunucuda tutulması nedeniyle ortaya kota aşım problemi çıkabilir, böyle bir durumda posta kutunuzdaki gereksiz ya da önemsiz e-postaları sık sık temizlemeniz gerekebilir.
POP3 kullanımında ise tüm e-postalar hesabı kurduğunuz cihaza (bilgisayar, tablet ya da ceptelefonu) indirileceği için kota problemi söz konusu değildir. Fakat herhangi bir yedekleme yapmadan bilgisayarınızı formatladığınızda ya da cep telefonunu fabrika ayarlarına geri döndürdüğünüzde o ana kadar olan tüm e-postaları da kaybetmiş olacaksınız.
E-posta hizmeti aldığınız firmadan sunucu bilgilerini öğrendikten sonra IMAP ya da POP3 seçeneklerinden istediğiniz seçip Gelen ve Giden kısımlarında yer alan sunucu adresi ve portbilgilerini girmeniz gerekiyor. Herhangi bir hata olup olmadığını görmek için Tekrar dene seçeneğini kullanın, eğer doğru bilgileri girdiyseniz "Bitti" yazısı aktif duruma geçecektir.
6) Sunucu bilgileri sorunsuz olduğunda aşağıdaki gibi "Bitti" yazısının aktif olduğunu göreceksiniz, bu yazıya tıklayarak hesap kurulum işlemini tamamlayın.
7) Kurulum bitti, Mozilla Thunderbird ile keyifli yazışmalar diliyoruz!


Kaynakça: 



27 Ağustos 2014 Çarşamba

OPENOFFICE Kullanım Ve Arayüz

Openoffice Genel Arayüzü















OPENOFFICE BİLEŞENLERİ Ve ARAYÜZLERİ
1.Metin Belgesi

Microsoft Word ile benzer bir görünüme sahip olan sözcük işlemci kullanıcıya birçok işlevsel ve yararlı araç sunar. Ek bir yazılım gerektirmeden PDF dosyası oluşturabilir veya HTMLbelgelerinizi sunduğu WYSIWYG bir ortamda düzenleyebilirsiniz.












2.Hesap Tablosu
Microsoft Excel'e benzeye bir hesap tablosu yazılımıdır. Hesap tablosu Excel'in sahip olmadığı bazı olanaklara da sahiptir. Örneğin tablolarınız direk PDF dosyası olarak yaratmanıza olanak sağlar.













3.Sunum
Microsoft PowerPoint'e benzer bir sunum yazılımıdır. Sunumları Adobe Flash (SWF) dışa aktarma ve Flash yüklü bilgisayarlarda oynatma yeteneğine de sahiptir. Microsoft PowerPoint'in ppt dosyalarını okumak ve sunumları PDF olarak dışa aktarma yeteneklerini de içerir.

















4.Çizim
CorelDRAW gibi bir vektörel grafik editörüdür. Scribus ve Microsoft Publisher gibi masaüstü yayıncılık yazılımları ile benzer özelliklere sahiptir.
















5.Veritabanı
Microsoft Access'e benzer bir veritabanı yazılımıdır.













6.Formül
Matematik formülleri yaratmak ve düzenlemek için bir araçtır. Microsoft Denklem Düzenleyicisi'ne benzer. Formüller diğer OpenOffice bileşenlerinin içine gömülebilir. Birçok fontu destekler ve PDF olarak dışa aktarım seçeneğine sahiptir.














KAYNAKÇA
http://tr.wikipedia.org/wiki/Apache_OpenOffice

26 Ağustos 2014 Salı

SLAX LİNUX Kullanım

SLAX LİNUX Kullanım
Slax Linux kullanımı ağırlıklı olarak terminal ekranında komut kullanılan Linux tabanlı işletim sistemidir.

Masaüstü dizaynı ve birçok yönüyle Windows alışkanlıklarına ters düşmemektedir. 

Masaüstünün ekran görüntüsü yukarıdaki gibidir. Sol alt kısımda başlat menüsü bulunmaktadır. Başlat menüsü ve görev çubuğu belirttiğimiz gibi alışkanlıklara ters düşmemektedir.
Görev çubuğunda ilk olarak gördüğümüz terminal simgesidir işletim sistemimizi kurduğumuzda otomatik olarak gelmektedir. Birçok işlemimizi komutlarımız ile buradan yapabilmekteyiz.

Yanında aynı biçimde kurulum ile birlikte gelen tarayıcımız Firefox bulunmaktadır. Firefox bize internet ile erişim imkanı tanıyan birçok işletim sistemi için versiyonları bulunan oldukça kullanışlı bir tarayıcıdır.
Tarayıcımızdan sonra açık bulunan işlemler üst üste iki tanen olmak üzere sıralı bir şekilde durmaktadır. Açık işlemlerin hemen ardından işletim sistemimize kullanıcılar tanımlayabileceğimiz bir kısayol bulunmaktadır burada istediğimiz kadar kullanıcı tanımlayabiliyoruz ve bu kullanıcılara şifre verebiliyoruz.

Kullanıcı girişinin yanında ise çok kullanışlı bir dil seçenekleri bulunmaktadır. Daha önceden kullandığımız dilleri aklında tutuyor ve simgeye her tıklamada dili hızlı bir biçimde değiştiriyor.
Bir yanında ise ses yüksekliğini ve sesle ilgili diğer ayarları yapabileceğimiz kısayolumuz bulunmaktadır.


En son olarak da görev çubuğunun en sağında takvim saat bulunmaktadır 
Başlar menümüze geldiğimizde Klavyemizdeki Başlat tuşu burada bir işlev sahibi değildir. Başlat menüsü içinde Ye imleri ,Uygulamalar, Bilgisayar, Son Kullanılanlar ve Çık menüsü, ve arama çubuğu bulunmaktadır.
İşletim sistemimizin içinde birkaç oyun , büyüteç, PDF okuyucu, medya player, Gelişmiş metin belgesi vb. gibi programlar yüklü olarak gelmektedir ve istediğimiz başka uygulamarıda Slax’ın kendi sitesi içinde Modüles sekmesi altında indirebiliriz.




SLAX LİNUX Tanıtım için aşağıdaki linke tıklayın

http://aibu-acik-kaynak.blogspot.com.tr/2014/08/slax-linux-tantm_12.html

SLAX LİNUX Kurulumu için aşağıdaki linke tıklayın

http://aibu-acik-kaynak.blogspot.com.tr/2014/08/slax-linux-kurulum-isletim-sistemimiz.html





NiceCopier Arayüz Tanıtımı-Kullanımı




Bu yazımda NiceCopier programı ile ilgili arayüz tanıtımını ve programın kullanımını anlatacağım.

Programın kurulumunu yaptıktan sonra programın simgesi sağ altta belirir. 











Simgeye sağ tıklayıp neler varmış görelim:

Exit
Programı kapatmamızı sağlar.

About
Program hakkında bilgi verir.












Recent Tasks
Son zamanlarda yapılan işlemleri gösterir. En son kaç işlemin gösterileceği  Settings bölümünden ayarlanır.


















Shutdown:Off/On
Kopyalama işlemleri bittikten sonra bilgisayarın kapatılıp kapatılmayacağı ayarlanır.

Settings
Program ile ilgili genel ayarlar bulunur.



Programın kullanışı oldukça basit. Kopyala -Yapıştır. Program otomatik olarak kopyalamaya başlayacaktır. İstediğimizde sarı butona basarak durdurabilir, yeşil ile devam ettirebiliriz. Kırmızı buton ile de kopyalamayı iptal edebiliriz.
















Yanlışlıkla kopyala/kes yaptık diyelim. Programımızın arayüzünü genişletip bunu düzeltebiliriz. Programda bulunan Move/Copy den istediğimize tıklamamız yeterli olacaktır.



















İyi günlerde kullanıın :)







SIMPLE HTML EDITOR Kullanım



HTML kodları yazdığımız ve düzenlediğimiz Simple HTML Editor programının kullanımı oldukça kolay. Programı açtığımızda karşımıza gelen ekran yandaki fotoğrafta görüldüğü gibi olacaktır. Çalışma alanına yazdığımız kodlarda çeşitli basit işlemler yapmamıza imkan veren menü ve araç çubuğundaki özellikleri inceleyelim.


Menü Çubuğu
Menü çubuğu “Dosya” ve “Yardım” menülerinden oluşmaktadır.
Dosya menüsünde yer alan özellikler:
Create new :
Yeni bir çalışma alanı oluşturmak için kullanılır.
Open            :
Daha önce oluşturulmuş bir belgeyi açmak için kullanılır.
Save             :
Oluşturulan belgeyi kaydetmek için kullanılır.
Save as        :
Oluşturulan belgeyi farklı kaydetmek için kullanılır.
Quit              :
Programdan çıkmak için kullanılır.
Yardım menüsü:
Program ile ilgili bir sorun yaşadığınızda yardım menüsüne tıklayarak internet üzerinden yardım alabilirsiniz

Araç Çubuğu




İşlemi geri almak için kullanılır.
İşlemi ileri almak için kullanılır.
Metni kalın yapmak için kullanılır.
Metni italik yazmak için kullanılır.
Metni altı çizgili yazmak için kullanılır.
Metni üstü çizgili yazmak için kullanılır.
Metnin rengini değiştirmek için kullanılır.
Metnin arka plan rengini değiştirmek için kullanılır.
Metnin yazı tipini ve boyutunu değiştirmek için kullanılır. Ekranı yakınlaştırmak için kullanılır.
Yazım kontrolü yapmak için kullanılır.
   Kod görünümüne geçmek için kullanılır.
                                                            Numaralandırma ve madde işareti eklemek için kullanılır.
Metnin sayfada nasıl konumlandırılacağını belirlemek için kullanılır.
              Paragraflara sağ ve sol girinti vermek için kullanılır.
                Bağlantı eklemek için kullanılır.
Matematiksel işlemlerde kullanılır.
Biçim temizleyicisi.
 Biçim boyacısı.