7 Mayıs 2019 Salı

Ubuntu (Kurulum)

NOT: Bu belgede sadece ubuntu kurulumu anlatılırken aynı zamanda  hem windos hemde ubuntunun birlikte kullanılması için ubuntu kurulumu  adımlarına da değinilmektedir.

Kuruluma Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler

! Yüklemeyi başlatmadan önce aşağıdakileri dikkate almanız gerekir.
  • Dizüstü bilgisayarınızı bir güç kaynağına bağlayın.
  • En az 25GB boş depolama alanı veya minimum kurulum için 5 GB aldığınızdan emin olun.
  • Yüklemek istediğiniz Ubuntu sürümünü içeren bir DVD veya USB flash sürücüye erişin.
  • Verilerinizin yakın zamanda yedeklendiğinden emin olun.
Her şey hazırsa kuruluma başlayabiliriz:

Flash diskimize Ubuntu kurulumunu hazırladıktan sonra  bilgisayarımızın bios ayarlarından gerekli ayarlamayı yapıyoruz ve ilk açılışta bilgisayarımızın flash diskten açılacak şekilde ayarlıyoruz. Bu işlemi boot menüsünden de yapabilirsiniz
Kurulum başladığında karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkar.


Bu ekranda soldaki listeden dilinizi seçip, Ubuntu’yu kur veya Ubuntu’yu dene seçeneklerini seçebilirsiniz.

Alttaki ekranda, diskte kurulum için yeterli alan kontrolü ve İnternet bağlantısı kontrolü yapılmaktadır. Eğer bu aşamada otomatik olarak İnternet bağlantısı sağlanmazsa ekranın sağ üst köşesinde yer alan ağ ayarları ile ilgili düğmeye tıklayarak açılan menüden ağ bağlantısını (kablosuz vb.) sağlayabilirsiniz. Kurulum için İnternet bağlantısı kurulması zorunlu değildir. Ancak internet bağlantısı sağlanırsa Türkçe dil paketleri otomatik olarak indirilerek kurulacaktır. Tabi isterseniz dil paketleri, kurulum sonrasında kendiniz de yükleyebilirsiniz.


! Yükleme tipi sorgusunun altında iki onay kutusu bulunur; Yüklerken güncellemeleri etkinleştirmek ve üçüncü taraf yazılımını etkinleştirmek.
  • Güncelleştirmeleri kurulum sırasında indir:  Bu seçeneği işaretlerseniz kurulum işlemi internet bağlantı hızınıza bağlı olarak daha uzun sürecektir. Bu seçeneği işaretlemeniz yani güncelleştirmelerin kurulum sırasında indirilip yüklenmesi ve internetinizin açık olması daha iyi olacaktır.
  • Bu üçüncü parti yazılımı kur:  Bu seçenek Ubuntu'da MP3, AVI, Flash video vb. ortamları oynatabilmek için gerekli eklentileri ve ekran kartı, wifi kartı gibi donanımları için kurulumları yükler. Bu eklentiler lisanslarındaki kısıtlayıcı nitelikler nedeniyle Ubuntu kurulum dosyası içinde yer almadığında bu şekilde kurulum sırasında ya da kurulum sonrasında yüklenebilmektedir. Eğer isterseniz bu seçeneği de seçili hale getirebilirsiniz veya kurulum esnasında bu üçüncü parti yazılımları kurmazsanız daha sonra Synaptic Paket Yöneticisi aracı üzerinden, daha geniş eklenti desteği sunan "ubuntu-restricted-extras" isimli paketi kurabilirsiniz.
Bir sonraki adıma geldiğimizde, bizden kurulum türünü seçmemiz istenmektedir.


Eğer bilgisayarınızda herhangi bir işletim sistemi yüklü değil ise üstteki gibi bir ekran karşınıza gelir.
Burada eğer diski sil ve Ubuntuyu yükle derseniz disklerinizi şifreleyebilirsiniz. Bunun anlamı da yani bilgisayarınız kapalıyken disklerinize kimse erişemez.

Eğer bilgisayarınızda hali hazırda Windows yüklü ise bu aşamada üstteki gibi bir ekran karşınıza gelir.
  • Ubuntu dağıtımını Windows işletim sisteminin yanına kur:  Bu seçenek Windows yüklü bir bilgisayarda Windows'u kaldırmadan yanına Ubuntu'yu kurup ikisini de kullanmak isteyen kullanıcılar içindir. 
  • Windows'u kaldırmadan yanına Ubuntu kurma işlemi, bu ekranda en alttaki seçenek olan "Başka bir şey" seçeneği kullanılarak da yapılabilir. Bu seçenekte diski bölümleme işlemini elle yapmanız gerekmektedir.
  • Windows işletim sistemini Ubuntu ile değiştir: Bu seçenek Windows'u ve bilgisayarınızdaki belgeleri siler ve yerine Ubuntu'yu kurar.
  • Yeni Ubuntu kurulumunu güvenlik için şifrele:  Bu seçenekle kuruluma şifre ekleyerek kendimiz dışındakiler için erişimi kontrol altına alabiliriz.
  • Yeni Ubuntu kurulumu ile LVM kullan:  Bu seçenek ile boyutu genişletilebilir şekilde yapılandırılmış diske kurulum yaparız. Bu seçimi yaparsak diskimiz, ileride verilere zarar vermeden diskimizin boyutunu arttırma özelliğine uygun olarak yapılandırılır.
Bu aşamada isterseniz Ubuntu’yu Window’sun yanına kurabilir ya da silip sadece Ubuntu kurabilirsiniz. Eğer Ubuntu’yu Window’sun yanına kur seçeneğini seçmek isterseniz bir sonraki adımda karşınıza  her iki işletim sistemi içinde ayırmak istediğiniz depolama alanı yani disk bölümlemesini kolay bir şekilde yapabilmezniz için bir ekran çıkar.

Bu aşamada şeridi çekerek istediğiniz şekilde ayarlamalar yapabilirsiniz.


Bir sonraki ekran ise nerelisiniz sorusunun sorulduğu ekrandır.

Burada Türkiye için İstanbul'u seçebilirsiniz.



Konumuzu seçtikten sonra sıra klavye düzenine gelir. Burada normal şartlarda klavye düzenimiz otomatik olarak belirleneceğinden genellikle herhangi bir işlem yapmanız gerekmez. Burada yer alan 'Klavye Düzenini Algıla' düğmesi de klavyenin algılanmasında kullanılabilir. Bir klavye dili seçtikten sonra burada yer alan kutucuğa klavyeden bazı Türkçe karakterler girerek söz konusu dilin doğruluğunu yani klavyenizle uyumluluğunu kontrol edebilirsiniz.


Bir sonraki aşamada bizi bilgisayarımızın adını, kullanıcı hesabımızı ve parolamızı gireceğimiz ekran karşılar. Burada bilgileri girerken parolamız en az 6 karakter uzunluğunda ve harf, rakam, ?*/- vb. karakterler içerirse Ubuntu kurulumu 'İyi Parola' der. Ama içermezse de istediğiniz parolayı koymanıza izin verir.

Not:
Otomatik giriş ve ev klasörü şifrelemeyi de etkinleştirebilirsiniz. Makineniz taşınabilir ise, otomatik girişin devre dışı bırakılmasını ve şifrelemenin etkinleştirilmesini öneririz. Bu, makinenin kaybolması veya çalınması durumunda kişilerin kişisel dosyalarınıza erişmesini engellemelidir. Ev klasörü şifrelemesini etkinleştirirseniz ve şifrenizi unutursanız, giriş klasörünüzde saklanan kişisel verileri alamazsınız.


  • Otomatik giriş yap: Ubuntu'yu her açtığınızda kullanıcı parolanızı girmeden doğrudan giriş yapmak istiyorsanız bu seçeneği işaretleyebilirsiniz. Bu seçeneği işaretlemeseniz bile Ubuntu'yu kurduktan sonra Ayarlar üzerinden de otomatik kullanıcı girişini etkinleştirebilirsiniz.
    • Not:  Otomatik giriş yap seçeneğini seçseniz de  Ubuntu sizden parola girmenizi ister bu parola sistem üzerinde yapılacak değişiklerde kullanacağımız parola olarak kullanılır.
  • Giriş yapmak için parola iste: parola kullanarak giriş yapmak istiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz. Ön tanımlı olarak bu seçenek işaretli gelir.
  • Ev dizinimi şifrele: Bu seçeneği işaretlenerek /Home isimli klasörün altındaki kullanıcı ev dizininiz şifrelenerek sizin dışınızdaki erişimler için kontrol altına alınabilir.



Ardından 'Devam Et' düğmesini kullandığımızda 'Sistem Kuruluyor' mesajı ile gelen "Kur" ekranı, kurulumu tamamlamak üzere işleme başlar. Bu aşama biraz zaman alabilir. Ama her hangi bir işlem yapmanızı gerektirmez.Bu adımda kurulumun tamamlanmasını bekleyiniz.

Sistem kuruluyor...



Kurulum tamamlandığında 'Kurulum Tamamlandı' mesajını alırız.'Şimdi Yeniden Başlat' dediğimizde karşımıza yeni yüklemiş olduğunuz işletim sistemi çıkar.


Yeni işletim sisteminiz hayırlı olsun efendim.

Keyifli kullanımlar dilerim….

Eğer işletim sisteminizi windows'un yanına kurduysanız burada yeniden başlattığınızda biostan hangi işletim sistemiyle başlayacağını seçmeniz gerekmektedir. Ubuntuyu seçtiğinizde artık Ubuntu masa üstünü keyifle kullanabilirsiniz...


Kaynaklar:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder