7 Mayıs 2019 Salı

Jitsi Tanıtım



Jitsi farklı platformlarda çalışabilen, internet üzerinden Anlık Mesajlaşma (IM), ses ve video sohbetini destekleyen ücretsiz ve açık-kaynak bir yazılım istemcisidir. En popüler ve yaygın olarak kullanılan birçok IM ve telefon protokolünü destekler. Bunlara Jabber/XMPP (Facebook ve Google Talk tarafından kullanılan), AIM, ICQ, MSN, Yahoo! Messenger ve SIP Voice-over-IP (VoIP) protokolleri dahildir. OTR (Off-the-Record) protokolü üzerinden Anlık Mesajlaşma (IM) için, ZRTP ve SRTP protokolleri üzerindense ses ve video oturumları için ilave edilebilecek bağımsız şifrelemeleri destekler.

JİTSİ TARİHÇESİ 

Jitsi ile ilgili çalışmalar (daha sonra SIP Communicator) 2003 yılında Strasbourg Üniversitesi'nden Emil Ivov'un öğrenci projesi bağlamında başladı . Başlangıçta JAIN-SIP yığında örnek bir video telefonu olarak piyasaya sürüldü ve daha sonra bağımsız bir proje olarak fırlatıldı.

2009 yılında, Emil Ivov, projeyle ilgili profesyonel destek ve geliştirme hizmetleri sunmak için Jitsi'nin ana katkılarından bazılarını  kullanan BlueJimp şirketini kurdu .

2011'de, XMPP'nin Jingle uzantıları üzerinden sesli / görüntülü iletişim desteğini başarıyla ekledikten sonra , proje artık "yalnızca SIP Communicator" olmadığından Jitsi olarak değiştirildi.

Jitsi, yeni bir Seçici Yönlendirme Ünitesi (SFU) mimarisi kullanarak Jitsi müşterileri ile çok partili görüntülü aramayı desteklemek için 2013'te Video Köprüsü'nü tanıttı. Daha sonra, o yıl ilk destek, WebRTC'nin tarayıcıdan çağrılmasına izin veren JitsiVideobridge'e eklendi.

4 Kasım 2014'te "Jitsi + Ostel ", Electronic Frontier Foundation'ın güvenli mesajlaşma puan kartında 7 üzerinden 6 puan aldı. Bir noktayı kaybettiler çünkü yakın zamanda bağımsız bir kod denetimi yapılmadı. 

1 Şubat 2015 tarihinde, Hristo Terezov, Ingo Bauersachs ve ekibin geri kalanı, Brüksel'de düzenlenen Özgür ve Açık Kaynak Yazılım Geliştiricileri Avrupa Toplantısı 2015 etkinliğindeki standında [26] 2.6 sürümünü yayımladı . Bu sürüm güvenlik düzeltmelerini içerir, kullanım dışı MSN protokolünün desteğini ve XMPP'deki SSLv3'ü kaldırır. Dikkate değer diğer gelişmeler arasında, OS X sürümü bir Java 8 çalışma zamanı içerir, varsayılan olarak yankı iptalini sağlar ve CoreAudio alt sistemini kullanır. Linux derlemesi, GTK + yerel LookAndFeel ile yazı tipi sorunlarını giderir ve PulseAudio ses sistemini kullanırken çağrı kurulumunda mikrofon seviyesiyle ilgili uzun süredir devam eden sorunları giderir. Bu sürüm ayrıca gömülü Java veritabanını ekler: Hyper SQL DatabaseVarsayılan olarak devre dışı bırakılmış bir özellik olan büyük yapılandırma dosyalarına sahip kullanıcıların performansını artırmak için. Proje web sitesinde değişikliklerin tam bir listesi bulunmaktadır.

Atlassian , 5 Nisan 2015 tarihinde BlueJimp'i devraldı. Satın alımdan sonra, Atlassian bünyesindeki yeni Jitsi ekibi, Jitsi Desktop projesinde anlamlı yeni geliştirme çalışmaları bıraktı ve Jitsi Videobridge ve Jitsi Meet ile ilgili projelerdeki çalışmalarını genişletti. Açık kaynak topluluğunun düzenli katkıları, Jitsi Desktop projesini sürdürdü. Jitsi tamamen 8x8 oranında finanse ediliyor .


JİTSİ’YE GİRİŞ

Jitsi Anlık Mesjlaşma (IM), Voice over IP (VoIP) ve video sohbeti için farklı platformlarda kullanılabilen ücretsiz ve açık-kaynak bir yazılım istemcisidir. Jabber/XMPP (Facebook ve Google Talk tarafından kullanılan), AIM, ICQ, MSN, Yahoo! Messenger ve SIP Voice-over-IP (VoIP)’nin de aralarında bulunduğu birçok popüler IM ve telefon protokolüyle uyumludur. Off-the-Record (OTR) protokolü üzerinden metin mesajlaşmaları için uçtan uca şifreleme sağlar. Ayrıca, bu şekilde kullanıldığında belli ölçüde istikrarsız olmaya yatkın olsa da, ZRTP üzerinden SIP kullanarak ses sohbetlerinde uçtan uca şifrelemeyi de destekler.

Önemli: Eğer siz ve iletişim kurduğunuz kişiler metin mesajlaşmaları için OTR şifrelemesi ve sesli aramalar için ZRTP kullanıyorsanız, Jitsi konuşmalarınızın içeriğini Google ve Facebook gibi servis sağlayıcılarından koruyacaktır. Ancak, bu sağlayıcılar yine de Jitsi üzerinden yaptığınız konuşmalarla ilgili belli metadataları gözleyebilir. Örneğin şunlar:

  • İletişim kurduğunuz kullanıcıların listesi
  • Bu konuşmaların ne sıklıkla yapıldığı ve süreleri
  • İletişiminizi “saklamak” için şifreleme kullanıyor olmanız
  • Bu bilgileri, şirketler ve hükümetler dahil, üçüncü taraflarla paylaşabilirler. Bu gibi metadanın hassas olabileceği konuşmalarda, XMPP/Jabber sohbetleriniz ve SIP aramalarınız için siz ve iletişim kurduğunuz kişilerin güvenilir, bağımsız bir servis sağlayıcı kullanmanızı öneririz.





BAŞLAMADAN ÖNCE JİTSİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Jitsi uçtan uca şifreleme kullanarak varolan hesaplarınızla güvenli bir şekilde iletişim kurmanıza imkan tanır. Bu sadece iletişiminizin içeriğini, hükümet ve şirketlerin gözetim platformları gibi üçüncü taraflar için erişilmez kılmaz, aynı zamanda sohbet hizmetlerinin (Facebook Messenger kullanıyorsanız Facebook, ya da Google Talk kullanıyorsanız Google gibi) kendilerini işletenlerden de konuşmalarınızı korur.

Not: Jitsi, Java proglamlama dilinde yazılmıştır. Bu sebeple, çalışması için Java’nın bilgisayarınızda kurulmuş olması gerekir. Java’nın kendisi kayda değer bir güvenlik riski taşımamakla birlikte, Java tarayıcı uzantılarında zararlı internet sitelerinin, kötücül yazılımları bilgisayarınıza kurmasına izin ya da bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirmesine izin veren zafiyetlere birçok kere rastlanmıştır. Eğer tarayıcınızda bir Java eklentisi kuruluysa devreden çıkarmanızı şiddetle öneririz.

Jitsi'nin büyük projeler şunlardır:
  1.          Jitsi Meet - Debian / Ubuntu sunucularında hızlı kurulum için tasarlanmış video konferans sunucusu
  2.         JitsiVideobridge - Çok partili konferanslara güç vermek için WebRTC Seçici Yönlendirme Ünitesi motoru
  3.         Jigasi - düzenli SIP istemcilerinin JitsiVideobridge tarafından barındırılan JitMeet konferanslarına katılmasını sağlayan sunucu tarafı uygulama.
  4.         lib-jitsi-meet - Jitsi Meet için özelleştirilmiş bir UI sağlamak için düşük seviyeli bir JavaScript API
  5.         Jidesha - Jitsi Meet için bir Chrome ve Firefox eklentisi
  6.         Jitsi - SIP, XMPP / Jabber, AIM / ICQ ve IRC gibi protokolleri destekleyen bir ses, video ve sohbet iletişimcisi


Jitsi Videobridge

Çok kullanıcılı video iletişimine izin veren WebRTC'yi destekleyen bir video konferans çözümüdür. Bu SFU'dur ve seçilen akışları yalnızca video konferans görüşmesinde diğer katılımcı kullanıcılara iletir, bu nedenle CPU beygir gücü performans için kritik değildir. 

Jitsi Masaüstü

Jitsi, bir video ve web konferansı uygulaması olan Jitsi Video Bridge Seçici İletme Birimi (SFU) ve Jitsi Meet gibi bazı kardeş projeler üretti. Bu diğer Jitsi projeleriyle artan popülariteyle karışıklığı önlemek için, Jitsi müşteri uygulaması Jitsi Desktop olarak yeniden markalandı .

Başlangıçta proje IPv6'ya verdiği destek nedeniyle çoğunlukla bir deneme aracı olarak kullanılıyordu. Yıllar boyunca, proje toplanan üyeler olarak, aynı zamanda SIP dışındaki protokolleri de destekledi .

Jitsi'nin Özellikleri


Jitsi'nin Mac OS X'deki konferans görüşme penceresi
Jitsi , Windows ve Linux, Mac OS X ve BSD gibi Unix benzeri sistemler dahil olmak üzere birden fazla işletim sistemini destekler . Android için inşa edilmiş "Beta" paketleri mevcut, ancak projenin yol haritası Android'e bağlantıyı "beklemede" olarak nitelendirdi. Aynı zamanda şunları içerir:

  • Katıldı ve kör çağrı aktarma
  • Otomatik uzakta
  • Otomatik yeniden bağlanma
  • Otomatik cevaplama ve Otomatik İletme
  • Arama kaydı
  • SRTP ve ZRTP ile şifrelemeyi çağırın
  • Konferans görüşmeleri
  • ICE protokolü ile doğrudan medya bağlantısı kurma
  • Masaüstü Akışı
  • Ana parola kullanarak şifreli parola saklama
  • XMPP , AIM / ICQ , Windows Live Messenger , YIM için dosya aktarımı
  • OTR ile anında mesajlaşma şifrelemesi (uçtan uca şifreli)
  • SIP ve XMPP için IPv6 desteği
  • TURN protokolü ile medya geçişi


JİTSİ BENZERİ DİĞER ARAÇLAR

Jitsi, MS Windows, GNU Linux ve Mac OS için mevcuttur. OTR (metin sohbeti için) üzerinden uçtan uca şifrelemeyi destekleyen XMPP ya da SIP gibi diğer istemcilerle iletişim kurmak için kullanılabilir. ,

Şifrelenmiş metin sohbeti için: Pidgin (MS Windows ve GNU Linux), Miranda (MS Windows), Adium (Mac OS X), ChatSecure (Android ve iOS).

Şifrelenmiş sesli aramalar için: CSipSimple (Android), Linphone (GNU Linux, MS Windows, Mac OS X, Android, iOS ve diğerleri.)

Jitsi Kurulum için: http://aibu-acik-kaynak.blogspot.com/2019/05/jitsi-kurulum.html


Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder