7 Mayıs 2019 Salı

Opentoonz (Tanıtım)

        Opentoonz, Digital Video SpA tarafından İtalya'da geliştirilen, Studio Ghibli tarafından özelleştirilen 2 boyutlu (2D) animasyon programıdır.
İlk olarak Dwango şirketi tarafından 1993 yılında lisanslı olarak "Toonz 3.0" olarak piyasaya sürülmüştür. 19 Mart 2016 tarihinde Toonz ailesi altında "Opentoonz" adında ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir şekilde piyasaya sürülmüştür.

OpenToonz, Windows, Linux ve Mac OS işletim sistemleri için uygun sürümleri bulunmaktadır. Ayrıca BSD lisansına sahip bir açık kaynak yazılımıdır. 

Opentoonz yazılımı üzerinde çeşitli geliştirmeler, değişikler yapıldığında veya çeşitli sorunlar çözüldüğünde firma ile iletişim kurabilmek için Google grubu mevcuttur.

Animasyon yaratmak veya bu alanda kendini geliştirmek isteyen bireyler için mevcut piyasadaki en iyi 2d animasyon programları arasında yer almaktadır. Diğer animasyon yazılımlarına göre en büyük avantajı ücretsiz olması ve yazılım arayüzünün kullanımının kolay ve basit olmasıdır. Yazılımın açık kaynak olması sayesinde yazılım ile uğraşan bireyler bu yazılım kaynak kodlarına ulaşabilir ve çeşitli geliştirmeler, hata çözümleri yapabilir.


2016 yılında Opentoonz en iyi 2D animasyon düzenleyicisi seçilmiştir.

Programa ait ekran görüntüsü
Profesyonel kişiler ve çeşitli firmalar tarafından yaygın olarak kullanılan Opentoonz, 2 boyutlu ortamda animasyonlar, çizgi filmler, storyboardlar, oyun animasyonları yapılmaktadır.

Opentoonz ile hazırlanmış animasyonlar, oyun animasyonları, çizgi filmler:




Opentoonz Resmi Sitesi: https://opentoonz.github.io/e/index.html
Yazıldığı Dil: C++(Qt)
Kaynak Kodu: https://github.com/morevnaproject/opentoonz/tree/morevna

Kaynakça
  • https://opentoonz.github.io/e/index.html
  • https://shiftdelete.net/2016-yilinin-en-iyi-acik-kaynak-kodlu-projeleri-78609
  • http://cgstudyo.com/konu-opentoonz-ucretsiz-2d-animasyon-programi.html

Programın kurulumunu görmek için tıklayınız...