7 Mayıs 2019 Salı

FileZilla (Tanıtım)

        FileZilla, kiralamış olduğumuz host (sunucu) ile kendi bilgisayarımız arasında dosya aktarımı sağlayan en yaygın, kullanışlı, kullanımı kolay ve en güvenilir FTP araçlarındandır. FTP dediğimiz kavram, veri aktarımı için kullanılan bir iletişim protokolü, kuralıdır. En büyük avantajı açık kaynak ve tamamen ücretsiz olmasıdır.
        Bir web sitesi sahibinin en çok ihtiyaç duyduğu programların başında yer alır. Çünkü FileZilla ile, web sitesindeki dosyalara ağ üzerinden ulaşılabilir, web sitesine yeni dosyalar yüklenebilir ve bireyin kendi kişisel verilerini web sitesinde yedeklemesine yardımcı olur.
        FileZilla yazılımı, Linux, Mac OS X, Windows işletim sistemlerinde çalışabilir ve GNU (Genel Kamu Lisansı) lisansına sahiptir.
    Bu program ile sunucunuzda bulunan web sitenizin dosyalarına erişebilir, yeni dosyalar oluşturabilir, herhangi bir dosyayı bilgisayarınıza indirip düzenledikten sonra geri yollayabilir, dosya izinlerini ayarlayabilir ve yedeklerinizi alabilirsiniz. Tüm bunlar bir ağ yoluyla gerçekleşir.
      Türkiye genelinde en çok tercih edilen FTP bağlantı programı FileZilla’dır. Arayüzünün kolay olması ve uzak sunuculara yaptığı hızlı bağlantılar sayesinde çok tercih ediliyor.
       Bu programın öncesinde WinSCP isimli bir yazılım tercih ediliyordu fakat bu program işlemleri çok ağır gerçekleştiriyor ve çoğu zaman sunucuda işlem yaparken takılıyordu. Artık FileZilla sayesinde sunucuda hiçbir işlem yarım kalmıyor. İnternet kopması gibi durumlarda işlem yarım kalsa bile sistem kendini toplayarak yine eski kaldığı yerden işlemleri gerçekleştirmeye devam edebiliyor.
       FileZilla sunucu bağlantı protokolüdür. Bu program sayesinde dosya yükleyebilir, düzenleyebilir, indirebilir, silebilir, klasör oluşturabilir ve yedek alabilirsiniz. İstenilen durumlarda program aracılığı ile yapılan bağlantıları şifre ve kullanıcı adı da dahil olmak üzere hafızasına alabilir. Sürekli giriş yapılan FTP hesapları için özel kayıt oluşturarak tek tıklama ile giriş yapılabilir.

Tarihçesi
        Proje lideri olarak, FileZilla'nın başarısından gurur duyuyorum. 2001 yılının Şubat ayının sonlarında yayımlanan FileZilla'nın ilk alfa sürümünden bu yana, FileZilla çok popüler oldu. Windows için yüzün üzerinde başka FTP istemcisi var, ancak hiçbiri FileZilla kadar kısa sürede ulaşamadı. FileZilla'nın başarısı için sebepler olmalı ve bunları aşağıda açıklayacağım.

        2001 yılının Ocak ayının ikinci haftasında, Bilgisayar Bilimi dersinde, FTP istemcisi yazmak için iki arkadaşımla başladım, sınıfımızın geri kalanı "arka arkaya dördüncü" klonu yazdı. FileZilla'nın bu kadar başarılı olacağını düşünmemiştik. Kodlamaya başlamadan önce, FileZilla'nın nasıl piyasaya sürülmesi gerektiğini tartışmalıydık. FileZilla'yı açık kaynaklı bir proje yapmaya karar verdik. Mevcut birçok FTP istemcisi vardı ve FileZilla'yı ticari hale getirirsek bir kopyasını bile satacağımızı düşünmüyorduk, bu yüzden açık kaynak en iyi alternatifti.

        FileZilla için temel hedefimiz, basit bir kullanıcı arayüzü ile basit bir FTP istemcisi yazmaktı. FileZilla, bir sunucuya göz atmak ve dosya aktarmak için gereken tüm temel işlevleri desteklemelidir. FileZilla da hızlı ve güvenilir olmalıdır. Her sürümde, FileZilla'ya yeni özellikler eklendi. Beta 2.1'den itibaren, gerekli tüm özellikler FileZilla'da uygulandı. Ancak gelişme beta 2.1 ile durmadı. Yardım ve diğer FileZilla kullanıcılarının fikirleri ile FileZilla'yı geliştirmeye devam ettim. Hatalar giderildi ve yeni özellikler eklendi veya geliştirildi.

        İlk sürümden beri, FileZilla kullandığım tek FTP istemcisi oldu ve her gün kullanıyorum. Bir program gerçekten iyi olsaydı, başka bir program kullanmazdınız.

        Fakat FileZilla'nın başarısının başka bir nedeni var. Birisi sorabilir: "Neden FileZilla'yı yapıyor? Ondan hiçbir şey kazanmıyor!" Finansal açıdan bakıldığında, bu doğrudur, ancak daha yakından bakarsanız ne kazandığımı görürsünüz. Her şeyden önce, açık kaynak koduyla diğer insanlarla paylaştığım deneyim. Ek olarak, birçok kişi şimdi beni tanıyor. FileZilla ile ilgili fikirlerini ve sorunlarını bana e-postayla gönderen, sizin gibi kullanıcılar. FileZilla ve benim için hayati öneme sahip olan - çok daha düşük oranda - olumsuz olan bir geri beslemedir. Projeme ilgi duyduğumu söylüyor, geliştirmem için fikirler veriyor ve beni meşgul ediyor! 



"Harika iş, devam et!" Gibi bir e-posta aldığınızda ne demek istediğimi anlayacaksınız. veya "FileZilla için teşekkürler!
Sabrınız için teşekkürler,
Alıntı : Tim Kosse (FileZilla Proje Lideri)


İlk Açılış Ekran Görüntüsü:

Programlama Dili: C++
Yazılımın Kaynak Kodları: http://www.SourceForge.net

Programın kurulumunu görmek için tıklayınız.

Kaynakça