7 Mayıs 2019 Salı

FileZilla (Kullanım)

Programı ilk çalıştırdığımızda kullanıcı arayüzü için bağlantı kurulumunun ilk aşaması olarak IP adresi ve bağlantı portu ile yönetici parolasını soran pencere açılıyor.

Farklı bir sunucu yönetilmek isteniyorsa ilgili IP adresi, kurulum esnasında arayüz bağlantısı için varsayılan dışında bir port belirtildiyse ilgili port yazılıyor. Bundan sonra hep aynı bilgisayarda çalışılacak ise 'Always connect to this server' seçeneği işaretlendikten sonra 'Connect' butonuna tıklanarak kullanıcı arayüzüne giriş yapılmış oluyor. Çok sade olan bir arayüze sahip, çok küçük bir menü ve menü seçeneklerini barındıran ve aynı zamanda sunucunun çalışması sırasında yapılan işlemleri ayrıntılı olarak gösteren ikili ekrandan oluşuyor.



Edit menüsünde yer alan 'Users' ve 'Groups' ayarları aynı seçenekleri karşımıza çıkartıyor. Groups penceresinde gruplar 'Add' ile eklenip, 'Remove' ile silinebiliyor. 'Rename' ile grup adları değiştirilebiliyor. Benzer özellikte gruplar oluşturmak için 'Copy' kullanılabilir.
'General' sayfasından seçili grup aktif hale getirilebiliyor, maksimum bağlantı sayısı ile aynı IP'den yapılacak maksimum bağlantı sayıları ayarlanabiliyor. Bunlarla beraber yapılacak bağlantının güvenli bağlantı olma şartı da bu sayfada yer alan 'Force TLS for user login' seçeneği işaretlenerek sağlanıyor.


'Shared Folders' sayfasında ilgili kullanıcı grubunun erişmesi istenilen dizin verişim hakları belirleniyor. Dizin içindeki dosyaları okuma, içeriği değiştirme, silme ve yeni dosta ekleme hakları Files alanının altında yer alan Read, Write, Delete, Append seçeneklerinin işaretlenmesi ile belirleniyor. Dizin içerisinde alt dizinlerin yaratılması, silinmesi ve yeni alt dizinlerin oluşturulması ise Directories alanının altında yer alan Create, Delete, List, +Subdirs seçeneklerinin işaretlenmesi ile belirleniyor.


İlgili grubun indirme (download) ve yükleme (upload) hızları 'Speed Limits' sayfasından ayarlanıyor. 'No Limit' seçeneği ile sınırsız erişim, 'Constant Speed Limit of ...... kB/s' ile sabit hız belirleniyor. Sunucu için yapılan genel hız kısıtlamalarını geçersiz kılıp  ilgili grup için bu sayfada yapılan ayarları geçerli kılmak için 'Bypass server download speed limit' ve 'Bypass server upload speed limit' seçenekleri işaretlenebilir.


Ayrıca 'Use Speed Limit Rules' seçeneği ile belirli tarihler, tarih aralıkları veya haftanın günleri için farklı hızlar tanımlanabiliyor.

'IP Filter' sayfasında ise IP tabanlı erişim kuralları yer alıyor. Erişimi kabul edilmeyecek IP adresleri üst bölüme, kabul edilecekler alt bölümde tanımlanıyor.Varsayılan olarak tüm IP adresleri sunucuya erişim sağlayabiliyor. Erişimi kısıtlamak için tek tek adres belirlenebildiği gibi aralık veya subnetler de belirtilebiliyor.

Kullanıcı ayarlarına baktığımızda ise grup ayarları ile birbirine çok benzeyen pencere karşımıza çıkıyor. Yukarıda belirtilen kullanımlar kullanıcılar içinde uygulanabiliyor.


Kullanıcı eklenmek istendiğinde ekrana gelen pencerede bizden kullanıcı adı ve yer aldığı bir grubu belirtmemizi istiyor. Önceden tanımlanan gruplara yapılan ayarlar verilen haklar ile aynı haklara sahip kullanıcılar yaratmamızı sağlıyor.

Genel olarak önemli ayarlardan bahsedecek olursak;

Edit menüsünde yer alan 'Settings' bölümüne tıkladığımızda karşımıza çıkan pencerede 'General Settings' sayfasında 'Connection settings' bölümünden FTP sunucusunun hangi porttan çalışacağı ve tüm sunucu için kullanıcı sayısı belirlenebiliyor. Durumlara göre bağlantı sağlanamaması durumlarında kopma zamanları 'Timeout Settings' bölümünden yapılıyor.

Dosya sunucunuza kullanıcı bağlandığında ayarladığınız kişisel mesajınız ile karşılaşması için 'Welcome Message' sayfasından ayarlayabilirsiniz.


'Logging' sayfasında yer alan erişim ve ayarlama günlüklerinin tutulması önemli ayarlardan biri. Günlüklerin tutulmasını sağlamak için 'Enable logging to file' seçeneğini işaretleyerek aktif etmemiz gerekiyor. Günlük dosyaların yoğun kullanımda çok büyüyerek sunucuyu olumsuz etkilememesi için dosya boyutu kısıtı getirmek 'Limit log file size to ...... KB' ile ayarlanıyor. 'Delete old logfiles after  ..... days' seçeneği işaretlenip bir değer girildiğinde belirlenen gün sayısından sonra eski olan dosyaların silinmesini ayarlamayı sağlıyor.

Hız kısıtlamaları ise 'Speed Limits' sayfasından ayarlanabiliyor.

Programın değerlendirmesini görmek için tıklayınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder