7 Mayıs 2019 Salı

OpenSUSE(Kullanımı)



   
Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Suse Linux dağıtımı olan OpenSuse işletim sisteminin kullanımını anlatacak ve incelemesini yapacağım eğer sizde OpenSuse kullanmak istiyorsanız bir önceki yayınım olan OpenSuse(Kurulum) yazısından faydalanıp bilgisayaranıza rahatlıkla OpenSuse kurabilirsiniz.

OpenSuse bağımsız altyapısı, istediğinizi sunması ile bir çok kullanıcının tercihi. Gerek yeni başlayacak bir kullanıcı için gerekse de profesyonel diyebileceğimiz kullanıcılar için istenileni sunması ile öne çıkıyor.

OpenSuse'yi ister Gnome, ister KDE  ile kullanabilirsiniz. Fakat OpenSUSE denilince akla ilk olarak KDE geldiği için ben KDE ortamında incelememi gerçekleştirdim ayrıca daha önceki yazımızda OpenSuse'nin iki sürümü olduğundan bahsetmiştik Leap ve Tumbleweed ben OpenSuse Leap 15 sürümüyle inceleme yapacağım. Artık incelememize başlayabiliriz;


İlk olarak işletim sisteminizi bilgisayarınıza kurup bilgisayarınızı çalıştırdığınızda karşınıza aşağıdaki Leap logosu çıkacaktır bu işletim sisteminin başlatıldığı anlamına gelir, bu işlem yaklaşık bir dakikadan az sürecektir


Ekranınızdan logo gittikten sonra kullanıcı şifrenizi girmeniz için aşağıdaki ekran gelecektir burada benim dikkatimi çeken aşağıdaki "Masaüstü Oturumu" seçeneği oldu bu seçenek ile masaüstünüzü 4 farklı şekilde kullanabiliyoruz bu seçenekler:

-IceWM Session
-Plasma
-TWM
-Plasma





    İlk masaüstü görüntüsü

Arayüz konusunda, KDE ortamına yatkın insanlar için zaten farklı bir durum yok. Yeni başlayanların ise KDE'ye ve OpenSUSE'ye kolaylıkla alışabileceğini söyleyebilirim. 

Bunun yanında sadece genel arayüze değil sistemin genel kullanımına da alışmanızın çok uzun zaman almayacağını, özellikle herhangi bir dağıtımı daha önce kullandıysanız hemen uyum sağlayacağınızı düşünüyorum.

Masaüstünün sağ üst köşesinde açılır bir menü bulunuyor bu menü ile bazı kısayollara ulaşabiliyorsunuz bunun dışında sol altta bulunan OpenSuse logosunun yanındaki altlı üstlü iki seçenek ile iki farklı masaüstünde çalışabiliyorsunuz arkadaşlar.


Masaüstünde "Ev Dizini" şeçeneğine tıklarsanız bilgisayarınızın ev dizini ekranına ulaşıyorsunuz burada bilgisayarda bulunan dizinler, ağ ayarları ve bilgisayar aygıtları hakkında değişiklikler yapabilir ve bilgi alabilirsiniz, Windows karşılığı "Bu Bilgisayar" ekranı diyebiliriz arkadaşlar.


Özelleştirme konusunda KDE'nin size sunduğu geniş imkanların hepsine sahipsiniz. İstediğiniz yere paneller, gereçler ekleyebilir, panelleri istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra ikon paketlerini değiştirebilir, yazı tiplerini düzenleyebilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse özelleştirmek isteyeceğiniz tüm seçeneklere sahipsiniz.


Ofis programı olarak "Libre Office" işletim sisteminde yüklü olarak geliyor arkadaşlar


OpenSUSE internet tarayıcısını, çoklu ortam araçlarını, grafik tasarımı yapabileceğimiz araçları kurulu olarak bize sunuyor ve bu konuda gerçekten çok zengin bir içeriğe sahip. Bunların yanında ufak tefek oyunlar, işinize yarayacak birçok ufak araçta sistemde kurulu olarak geliyor.


Diğer dağıtımlarda olduğu gibi OpenSUSE'de de sürücüler konusunda hiç bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Hepsi sorunsuz bir kaç tık ile kurulabiliyor.  Yani bu konuda bir sıkıntınızın olmasına gerek yok tüm sürücülerinizi kolaylıkla kurabilir ve kullanabilirsiniz. 


Belki de OpenSUSE'yi bu kadar özel kılan ve benimde en fazla dikkatimi çeken  özelliklerinden biri de YaST. Sistem ile ilgili tüm ayarları yapabileceğiniz, sisteminiz hakkında bilgi edinebileceğiniz, tüm kullanıcı hesaplarını düzenleyebileceğiniz kısaca aklınıza gelen- gelmeyen tüm ayarları bulabileceğiniz bir  uygulama. Sistemin ne kadar acemisi olursanız olun YaST'ı biraz kurcalayarak tüm ayarlarınızı özelleştirebilir ve kısa sürede OpenSUSE'ye alışabilirsiniz.


Arkadaşlar bu yazımda sizlere OpenSuse kullanımı hakkında bilgi veremeye çalıştım bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın.

OpenSuse tanıtımını görmek için tıklayınız
OpenSuse kurulumu görmek için tıklayınız


Kaynakça:









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder