31 Mayıs 2019 Cuma

Hugin (Değerlendirme)

Hugin’in artıları:
  •     Hugin, panorama oluşturan pek çok programa göre oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Özellikle fotoğrafların kesiştiği yerlerdeki renklerde oluşan ton farklılıkları muntazam bir şekilde ortadan kaldırılmaktadır. Program, fotoğrafların birleştirilme sürecinde oluşabilecek hemen hemen tüm sorunlar için çözüm getirmiştir.
  •        Görüntü bozulmasını azaltmaya yardımcı olmak için kamera modelini ve lensinin şeklini panoramalar oluştururken dikkate alabilir.
  •        Profesyonel kullanıcı taleplerini ele alıp, ortalama kullanıcının ellerine yüksek kalitede bir fotoğraf aracı yerleştirme yeteneğine sahiptir.
  •        İstediğiniz kadar resim ekleyebilir ve otomatik yardımcısı sunabilir.
  •     Kurulumu oldukça basittir, birkaç dakikada bilgisayara yüklenebilmektedir.
  •     Amatörler için değil ama profesyoneller için Hugin panoramik fotoğraflarda çok iyi bir yardımcı olabilir.
  •     Windos, Linux, OS X gibi birden fazla platformda çalışma imkanı sunabilmektedir.
  •        Açık kaynak kodlu olması, sürekli geliştirebilir olmasını sağlamaktadır. Ücretsiz olması ise ayrı bir avantajdır.


Hugin’in eksileri:

  •        Kullanıcı dostu bir arayüze sahip değildir.
  •        Bazen Hugin'in çökmesi kolaydır.
  •        Yeni başlayanlar için kullanmak zor.
  •      Yazılımın açık kaynak kodlu olmasından dolayı oluşan bazı zorluklar da bulunmaktadır. Açık kaynak kodlu programları kullananlar ve programın geliştirilmesine katkıda bulunanlar, bilgisayar teknolojisine ve Linux gibi işletim sistemlerine âşina olan kullanıcılar için oldukça kolay olan bazı aşamalar, bu konuda fazla deneyimi olmayanlar için oldukça yorucudur.
  •     Hugin, vadettiği işlemleri kusursuz ancak oldukça uzun bir süreçte yerine getirmektedir. Bu sürece rağmen, fotoğrafların gruplar halinde işlenmesine imkanı sağladığı için bu yavaşlık çok fazla hissedilmemektedir.
  •        Hugin’in Türkçe dışında birçok dilde (Brezilya Portekizcesi, Bulgarca, Katalanca, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Çekçe, Hollandaca, Danimarkaca, İngilizce, Fransızca, Almanca, Macarca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Rusça, Slovakça, Slovence, İspanyolca, İsveççe ve Ukraynaca dillerinde) kullanımı vardır. Türkçe dışında dil bilmeyen kullanıcılar açısından Hugin’i kullanmak zorlayıcı olabilir.
Her şeye rağmen şu an Hugin, panoramik fotoğraf düzenleyici olarak zirvede görünmekte. Aşağıdaki çalışmalara baktığımızda bunun nedenini çok iyi anlayabilmekteyiz:





Hugin'in tanıtımının anlatıldığı sayfaya gitmek için tıklayabilirsiniz: http://aibu-acik-kaynak.blogspot.com/2019/04/hugin-tantm.html
Hugin'in kurulumunun anlatıldığı sayfaya gitmek için tıklayabilirsiniz: http://aibu-acik-kaynak.blogspot.com/2019/05/hugin-kurulum.html
Hugin'in kullanımının anlatıldığı sayfaya gitmek için tıklayabilirsiniz: http://aibu-acik-kaynak.blogspot.com/2019/05/hugin-kullanm.html

28 Mayıs 2019 Salı

Firefox (Değerlendirme)



Neden Firefox Kullanmalıyız

Firefox özelleştirilebilir bir yapıda olduğu için tarayıcımızı yeniden tasarlamış gibi düzenleyebiliriz. 15 farklı kategoride birçok eklentisi bulunmaktadır. Bunlarla tarayıcının görünümü değiştirmemiz, indirme hızını artırmamız, yer imlerini istediğimiz gibi özelleştirmemiz, sosyal ağ hesaplarımızı entegre etmemiz, güvenliğimizi artırmanız, tarayıcıyı daha fonksiyonel kılmamız mümkün.

Firefox kullanıcıların gizliliğe fazlasıyla önem veriyor. Firefox diğer tarayıcılar gibi yer imleri ve diğer verileri saklamıyor; kullanıcıya verileri gizli sunuculara yükleme imkanı sağlıyor.

Firefox kaynak tüketimi konusunda da oldukça başarılı rakiplerine göre çok az bellek kullanıyor. Ayrıca bellek kullanımını kolaylıkla ayarlamak mümkün.

Firefox sayfaları açma konusunda diğer tarayıcılara göre daha hızlı.

Firefox da arama yaparken birçok sekme kullanıyorsak sekmeleri kategorilere göre ayırmamıza imkân sağlıyor. Arama işlevleri de sekmeyi hızlıca bulmamıza imkan sağlıyor.

27 Mayıs 2019 Pazartesi

FreeCAD Dersleri

               

                               FreeCAD Dersleri

1- FreeCAD Arayüz Tanıtım



2- FreeCAD CAD Yazılımı



3- FreeCAD Kullanarak Küp Tasarlama





4- FreeCAD Kullanarak Fan Tasarlama









FreeCAD Değerlendirme

              FreeCAD (Değerlendirme)

        FreeCAD genel amaçlı 3D CAD modelleme programıdır. Tamamıyla Açık Kaynak (GPL &LGPL Lisansı) altında geliştirilmektedir . FreeCAD, makina mühendisliği ve ürün tasarımı alanlarını hedeflemektedir fakat mühendislik çerçevesi içerisinde mimari ve diğer mühendislik alanlarıyla birlikte daha geniş bir kullanıma uygundur.  FreeCAD Catia, SolidWorks veya Solid Edge ile benzer özelliklere sahiptir, ve bu nedenle MCAD, PLM, CAx ve CAE kategorileri içerisindedir. Parametrik temelli modelleyici özellik ile çekirdek sistemi değiştirmeksizin ek işlevselliği basit bir şekilde sağlayan modüler yazılım mimarisinesahiptir. Bilimsel Hesaplama alanında ağırlıklı olarak bütün açık-kaynak kütüphanelerini kullanmasıdır. Bunların arasında OpenCascade güçlü bir CAD çekirdeği, Coin3D, OpenInventor cisimleştiricisi, Qt dünyaca ünlü UI framework ve Python mevcut en iyi betik dillerinden biri. FreeCAD'in kendisi de diğer programlar tarafında bir kütüphane olarak kullanılabilir. Boyutu az ve ücretsizdir. Açık kaynak bir program olduğu için sürekli geliştirilen bir yazılımdır. Şuan mevcut versiyonunda bir kaç hata vardır fakat bu hatalar profesyonel kullanıcıların çalışmalarında karşımıza çıkmaktadır velhasıl bu hatalar sadece zaman kaybetmemize sebebiyet verir, yakın zamanda da bu çözülecektir.

25 Mayıs 2019 Cumartesi

GIMP - GNU Image Manipulation Program- (Tanıtım)


GIMP, GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımıdır.

GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar. Linux, Windows, Mac OS gibi pek çok platformları destekler.


İlk sürümü Peter Mattis ve Spencer Kimball tarafından yazılmış olup Ocak 1996'da yayınlanmıştır ve birçok kişi katkı sağlamıştır.
Linux dünyasının iki önemli grafiksel ara yüz geliştirme kütüphanelerinden biri olan GTK+,
ilk olarak GIMP’in geliştirilmesi için yazılmıştır

GIMP yüksek kaliteli görüntü işleme için gerekli araçları, rötuş yapmaktan yaratıcı kompozitlere geri dönmeye kadar birçok özelliği, sanatçılara, görüntüleri gerçekten eşsiz kreasyonlara dönüştürme gücü ve esnekliği sağlar.

GIMP’in en önemli özelliklerinden birisi ücretsiz olmasıdır. Diğer özelliklerinden birkaçı şunlardır;
  • Eklentilerle sonradan yeni özellikler ekleyebilme
  • Çeşitli efekt araçları içermesi,
  • Birçok fromatı desteklemesi. Orn: XCF, SVG, TIFF, PDF, JPEG, PNG, GIF PostScript belgeleri (PS, EPS ya da sıkıştırılmış .ps.gz), BMP, Paintshop Pro dosyaları (PSP ya da TUB), Adobe Photoshop dosyaları (PSD) gibi.
  • Dosya türleri arasında dönüşüm yapabilme
  • Gelişmiş seçim ve çizim araçları
  • Hazır logo, desen (pattern), site tuşları, reklam alanları oluşturabilme
  • Katman, kanal ve yollarda çalışabilme. 
Kaynaklar
Gimp web site (gimp.org)
Gimp Nedir ? (Wikipedia)
Gimp Tanıtım (Aibü Açık Kaynak Blog)


Hugin (Kullanım)


Hugin'i açtığımızda karşımıza böyle bir sahne çıkmaktadır.


File bölümünden fotoğraf açma, kaydetme gibi işlemler gerçekleştirilir.
Edit bölümünde “geri alma” ve “yeniden yapma” komutları vardır.
View ise çalışma yapacağımız alanın düzenlenmesini yapar(Hugin’i tam ekran kullanma veya fotoğraf haznemizde belirleyici çizgiler olması/olmaması gibi ayarlamalar).
Interface çalışma yapacağımız alanı tam anlamıyla değiştirmektedir. Bizim kullanacağımız alan ise “simple” olacaktır.


Assistant bölümünden fotoğraf yüklenebilir; odak uzaklığı, lens tipi gibi teknik ayarlamalar yapılabilir. Fotoğrafımızı buradan yüklediğimizde karşımıza aşağıdaki gibi bir görüntü çıkmaktadır.




Preview(önizleme) bölümünden kontrol noktaları, harmanlama modu, gri toplayıcı, arka fon gibi ayarlamalar yapabiliriz. 



Layout(düzen) bölümünden çalışma yapacağımız fotoğrafın ölçeklendirmesini ayarlayabiliriz.



Projection bölümünde fotoğrafı sıkıştırma, görüş alanını ayarlama gibi düzenlemeler yapabiliriz.



Move/Drag bölümü panoramik fotoğrafın ana düzenlenmesinin yapıldığı yerdir. Fotoğrafı merkeze odaklama, sıkıştırma ve düzleştirme burada yapılır. Ayrıca bu ayarlamalar sağ taraftaki “yaw, pitch, roll” alanlarında elle yapılabilmektedir.


Crop bölümü ise artık son işlemleri/düzenlemeleri yaptığımız alandır.


Hugin'i açtığımızda karşımıza gelen ekranda, sol üstte yer alan (Assistant bölümünden) "Load images" butonuna tıklayarak panorama yapılacak fotoğraflarımızı yükleyelim. Program Raw formatlı dosyaları kabul etmemektedir. Bu sebeple fotoğrafların önce tiff formatına çevrilmesi gerekmektedir. 
Seçim sonrasında fotoğrafların odak uzunluğunu ve odak çarpanı belirlenir.Yükleme sırasında objektif tipi (Lens Type) ile objektifin yatay görüş açısı (HFOV) ya da odak uzaklığı (Focal Length) değerlerini girmemiz gerekiyor. Eğer panoramik ya da balık gözü gibi özelleşmiş bir lens kullanmıyorsak objektif tipini "Normal" olarak bırakalım. 
Objektifin odak uzaklığını belirlemek yatay görüş açısını belirlemekten daha kolay. Eğer sabit bir objektif kullanıyorsak zaten üzerinde yazacaktır. Yok eğer odak uzaklığı değişen bir objektif kullanıyorsak, çekim yaptığımız değeri ilgili fotoğrafların "EXIF" bilgilerine "IrfanView" gibi bir programla bakarak öğrenebiliriz. 
Gerekli değerleri girdiğimizde fotoğraflarımız yüklenecek. "Align" butonuna tıklayarak panoramamızı birleştirelim. Şimdi üstte yer alan "Projection", "Move/Drag" ve "Crop" sekmelerinden istediğimiz şekilde panoramamızla oynayabiliriz.Özellikle geniş açılı objektiflerde oluşan kenar kararmalarını ortadan kaldırmak ya da fotoğrafda istenmeyen alanları çıkarmak için, Crop (Kırpma) sekmesi kullanılır.
Fotoğraflar arasındaki ortak noktaları belirlemek için kontrol noktalarını belirlemek gerekir. Bu, sonuç için en önemli aşamalardan biridir. Control Points sekmesinden fotoğraflar 2’şer 2’şer seçilir ve fotoğraflar arasındaki ortak noktalar tek tek belirlenir. Başarılı bir sonuç için en az 3 nokta belirleme gerekliliği bu işlemlerin çok zaman almasına sebep olmaktadır. Ancak Hugin kullanıcıları bu işlemi otomatik olarak yapan autopano-sift programını da kullanabilirler.
"Asistant" sekmesinde yer alan "Create Panorama" butonu ya da en üstte yer alan "File" ile yeni panoramamızı kaydedelim. (JPEG formatında kaydetmek faydalı olacaktır.)


23 Mayıs 2019 Perşembe

Ubuntu (Değerlendirme)





Ubuntu İşletişm Sisteminin Değerlendirmesi Olumlu ve Olumsuz Yönleri:
  • Ubuntu işletim sisteminin diğer işletim sistemlerinden en iyi yanı açık kaynak kodlu olması. Bu da istediğiniz şekilde üzerinde değişikler yapabilmenize olanak sağlıyor. 
  • Ayrıca gelişen teknolojide ücretsiz olarak kullanabileceğiniz birçok açık kaynak kodlu uygulamada mevcut. Aynısı olmasa da türevleri sayesinde işleriniz halledebiliyorsunuz. Bu sayede her işleminizi diğer işletim sistemlerinden farksız olarak yapabiliyorsunuz.
  • Her programın kodlarını görebildiğiniz için kendi ihtiyacınıza göre üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. 
  • Bu işletim sisteminin en güzel yanlarından biride windows işletim sistemiyle yan yana kurula bilmesi.
  • Ara yüzü alışkın olduğunuz şekilde tasarlanmış ve aradığını her şey elinizi altında. Kullanışı çok kolay ve hiç kod yazmayı bilmeyen biri bile rahatlıkla kullanabilir. 
  • Fakat bazı işlevleri yerine getirmek kod bilgisi gerektirdiği için zamanla öğrenmeniz gerekebilir.
  • Ayrıca  çoğun donanımı da kendi tanıyor driver sorunu ortadan kalmış oluyor.
  • Ayrıca sadece sitesinden değil forum ve gönüllü kişiler sayesinde her türlü destek kolaylıkla sağlanıyor.
  • Çoğu oyunu da artık açık kaynak kodlu yazılımları desteklediği için burada kullanabiliyorsunuz.
  • Birde kurulumla içerisinde office ve tarayıcısını da getiriyor.
  • Antivirüs yazılımı  da gerektirmiyor. Çünkü virüs bulaşması neredeyse imkânsız.
  • Güncellemeler daha kolay ve çoğunun yükledikten sonra bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalmıyorsunuz.
  • Donanım ihtiyacı daha düşük olduğu için ekonomik. Ayrıca işletim sisteminin kendisi de ücretsiz.
  • Ayrıca arşiv dosyalarını kurulum gerektirmeden açar.
  • Kısıtlı uygulamalar paketini indirdiğinizde birçok ortama(ses, video, flash, rar gibi ortamların  eklentileri sayesinde ) sahip olabilirsiniz.
  • Yazılım merkezi sayesinde istediğiniz açık kaynak kodlu uygulamayı bulup indirmeniz de çok kolay zaten kurulumları da çok kolay.

Ubuntu tanıtımının anlatıldığı sayfaya gitmek için linke tıklayabilirsiniz : https://aibu-acik-kaynak.blogspot.com/2019/04/ubuntu-tantm.html
Ubuntu kurulumunun anlatıldığı sayfaya gitmek için linke tıklayabilirsiniz : https://aibu-acik-kaynak.blogspot.com/2019/05/ubuntu-kurulum.html

Ubuntu (Kullanım)

UBUNTU BİLEŞENLERİ ve ARAYÜZLERİ

Bu belgede Windows ya da Mac işletim sistemlerini kullanan ve herhangi bir Linux deneyimi olmayan kullanıcıların hızlı bir şekilde Ubuntu kullanmayı öğrenebilmeleri amacıyla hazırlanmıştır. Anlatımda Ubuntu'nun kullanım özellikleri yer yer Windows ile kıyaslanarak anlatılmıştır. Eğer hazırsanız ubuntu arayüzünde sörf yapmaya başlayabiliriz.
Ubuntu işletim sistemi ilk kurulduğunda karşımıza aşağıdaki gibi bir masaüstü gelir.


Ubuntu Masaüstü Arayüzü

Ubuntu işletim sistemi ilk kurulduğunda karşımıza aşağıdaki gibi bir masaüstü gelir.


Sol tarafta açtığınız uygulamaların göründüğü veya  sabitlediğiniz uygulamaların göründüğü menü çubuğu vardır. Bu çubuk, kullanıcıların sık kullanabileceği çeşitli uygulamalara kısayol tuşları sağlamaktadır. Aynı zamanda simge durumuna küçültülen pencerelerin de toplandığı yerdir.
  • Burada bulunan herhangi bir uygulama simgesi hem o uygulamayı başlatmak için kullanılır hem de o uygulamaya ait açık pencereler arasında geçiş yapmak için kullanılabilir.
  • Buraya yeni uygulama simgeleri ekleyebilirsiniz. Bunun için "Uygulamaları Göster" menüsüne girip istediğiniz uygulamayı bulun, ters tıklayıp (yani sağ tıklayıp) "Sık Kullanılanlara Ekle" deyin. Bir uygulama simgesini çıkarmak için ise rıhtımdaki simgesine ters tıklayıp "Sık Kullanılanlardan Çıkar" deyin.
  • Simgelerin sıralamasını değiştirebilirsiniz. Bunun için bir simgeye tıklayıp sürükle bırak yapın.
  • Çubuğu ekranın altına ya da sağına taşıyabilir, genişliğini değiştirebilirsiniz. Bu ve benzeri ayarlamalar için "Ayarlar > Rıhtım" yolunu izleyin.
  • Çalışmakta olan uygulamaların simgelerinin solunda nokta işareti belirir. Bu işaretin görevi hangi uygulamaların açık olduğunu kullanıcıya bildirmektir.
  • Açık olan bir uygulamadan ikinci bir pencere açmak istediğinizde bunun için, uygulamanın rıhtımdaki simgesine ters tıklayıp menüdeki "Yeni Pencere" seçeneğini kullanabilirsiniz.
Bu menüdeki bazı uygulamalar:

1.Ana Seçke 
Ana seçke menüsünden en son kullanılan uygulamalara ve dosyalara ulaşabilirsiniz. aramalar yapabilir veya altta çıkan menüdeki ikonlar sayesinde videolar, resimler, yazılımlar, metinler gibi dosya veya uygulama türü  seçeneklerinden de aramalar yapabilmenizi sağlar. Ayrıca aramalarınızda bilgisayarda yüklü olan ve yüklü olmayan yazılımları veya uygulamaları da göstererek erişebilmenizi sağlar.


 

Açtığımızda istediğimiz aramayı yapabiliriz.



2.Ev Dizini
Windows işletim sistemindeki dosyalar gibi burada da ev dizini(dosyalar) kullanmaktadır. Ev dizini bir dosya yöneticisidir. Ev dizininde masaüstü, indirilenler, çöp kutusu, takılan depolama aygıtları, ağ, dosya sistemi, resimler, müzikler, videolar.. gibi çeşitli bölümlere ve dosyalara ulaşabilmemizi sağlar.  



NOT:
Ubuntu'da, bilgisayarınızdaki mevcut yerel disk bölümlerine dosya yöneticisinde sol altta yer alan "Diğer Konumlar" bölümünden ulaşabilirsiniz. Ayrıca USB bellek, hafıza kartı, CD/DVD gibi harici depolama ortamlarına resimde göründüğü gibi yine dosya yöneticisi arayüzündeki kenar çubuğundan ulaşabilirsiniz. USB bellek, hafıza kartı gibi harici depolama ortamlarını sistemden güvenli kaldırmak istediğinizde yine dosya yöneticisini açıp söz konusu diskin sağında yer alan üçgen biçimindeki simgeye tıklayabilir ya da diskin üzerine ters tıklayıp açılan menüdeki ilgili seçeneği kullanabilirsiniz.

Dosya yöneticisi

Bu arada Ubuntu'da CD sürücü içinde herhangi bir disk takılı değil iken, dosya yöneticisi kenar çubuğunda CD/DVD ile ilgili herhangi bir seçenek aramayın, böyle bir seçenek bulunmaz.

3. Mozilla Firefox
İnternet tarayıcısı olarak Ubuntuda kurulumla birlikte gelir. Firefox Web tarayıcısı ile internete bağlanabilirsiniz.


4.Libre Office Programları
LibreOffice Writer ile doküman hazırlayabilirsiniz.
LibreOffice Calc ile tablo hazırlayabilirsiniz.
LibreOffice Impress ile sunum hazırlayabilirsiniz.



5.Ubuntu Yazılım Merkezi
Ubuntu Yazılım Merkezini istediğimiz yazılıma kolay bir şekilde ulaşıp bilgisayarımıza indirebilmeniz için kullanabilirsiniz.




6. Sistem Ayarları
Ubuntu işletim sisteminde sistem ayarlarında görünüm, ses, ağ, dil, tarih/saat, bluetooth ... gibi ayarlamaları yaptığımız bölümdür.




Ağ Ayarları: Buradan kablolu ve kablosuz ağ gibi bir çok bağlantı ayarlamalarını yapabiliriz. 



Dil Ayarları: Buradan dil seçeneklerini seçerek kullanacağınız dili ayarlayabilirsiniz.



Görüntü Ayarları: Arka planı değiştirip bilgisayarınızı kişiselleştirmek için burayı kullanabilirsiniz.



Tatih / Saat Ayarları: Buradan  bulunduğunuz bölgenin tarih ve saatini ayarlayabilirsiniz.



Burada daha birçok ayar bulunmaktadır.

7.Ubuntu One
Ubuntu One veri depolama alanıdır.




8.Uç Birim(Terminal)
Uçbirim(terminal) ile klasör yada dosya oluşturma,silme,taşıma vb. işlemler yapabilirsiniz. Uç birimde herhangi bir işlem yapmak için kod kullanmanız gerekir. Windows işletim sistemindeki cmd ye benzer.




9.Çalışma Alanları 
Bilgisayarda o anda hangi alanlarda çalışmalar yaptığınızı görebilmenizi sağlar.




10.Çöp Kutusu
Sol alt köşede çöp kutusu bulunur. Sildiğimiz dosyaların gittiği bölüm burasıdır. Dosyaları tamamen silmek için bu aracı kullanırız.


Bildirim Çubuğu:
Sağ üstte ise ses, bluetooth, internet(bağlantı), tarih-saat ... gibi ayarlamaları kolayca yapabileceğiniz bir menü bulunmaktadır. 


Menüdeki Bölümler:

Açma/ Kapama Ayarları:

Tarih / Saat Ayarları:
Ses Ayarları:

Web Uygulamaları:

Bluetooth Ayarları:

Veri Bağlantı Ayarları:

                                                                        




Bu menünün sol kısmında ise açtığınız uygulamaların veya dosyaların adlarının göründüğü bölüm bulunur.


Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.youtube.com/watch?v=9KGIkJXAjv0 


Opentoonz (Değerlendirme)

Olumlu Yönleri

  • Yapılacak olan her türlü işlem için ayrı odalar olması
  • Yeni odalar oluşturulabilmesi
  • Tasarlanabilir ve değiştirilebilir menülerinin olması

Olumsuz Yönleri

  • Türkçe kaynak bulunmaması
  • Arayüzünün karışık olması
  • Türkçe dil desteğinin bulunmaması
Programın tanıtımını görmek için tıklayınız...
Programın kurulumunu görmek için tıklayınız...
Programın kullanımını görmek için tıklayınız...

FileZilla (Değerlendirme)

Olumlu Yönleri

  • Kullanımı oldukça kolay
  • Arayüzü basit
  • Güvenlikli
  • Açık kaynaklı ve ücretsiz
  • Sürükle bırak şeklinde aktarım
  • Dosya aktarımı kesildiğinde kaldığı yerden devam eder
  • Türkçe dil desteği

Olumsuz Yönleri

  • Kullandığım ve gözlemlediğim kadarıyla Filezilla'nın herhangi bir olumsuz yönü yoktur.
Programın tanıtımını görmek için tıklayınız.

Programın kurulumunu görmek için tıklayınız.

Programın kullanımını görmek için tıklayınız.

OpenSuse (Değerlendirme)

     
      Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere OpenSuse'nin olumlu ve olumsuz gördüğüm yanlarını aktaracağım. 

Olumlu Yanları
  • OpenSuse kurulum sırasında NTFS bölümlerini yeniden yapılandırıp Windows işletim sistemi ile birlikte çalışabiliyor.
  • İşletim sistemi kullanıcısına KDE ve GNOME gibi farklı masaüstü ortamları sunuyor.
  • Window Maker veya Blackbox pencere yöneticileri arasında seçim yapılabiliyor.
  • İki farklı sürüme sahip olmasından dolayı kullanıcının kullanımına göre tercih yapmasına olanak sağlıyor.
  • Arayüzü basit ve kullanımı kolay.
  • İşletim sistemi özelleştirme konusunda kullanıcıya geniş imkanlar sunuyor.
  • OpenSuse'nin içinde ofis programları, çoklu ortam tasarım uygulamaları, grafik tasarım uygulamaları kurulu geliyor ve bu konuda çok zengin bir içeriğe sahip.
  • OpenSuse'de sürücüler konusunda hiç bir sıkıntı yaşamıyorsunuz.
  • İşletim sisteminde sistem ile ilgili tüm ayarları tek bir pencereden yapabileceğiniz YaST adı verilen program mevcut.

OlumsuzYanları

  • Kurulum sırasında Türkçeye çevirmede bir kaç sorun var
  • Kurulum biraz yavaş, fakat bu yavaşlık devasa boyutta değil
  • Yine TaST'da bir kaç çeviri ve dil sorunu var