27 Mart 2018 Salı

OpenOffice (Tanıtım)




Apache OpenOffice Nedir?

Apache OpenOffice, Apache Yazılım Vakfı önderliğinde özgür yazılım topluluklarınca geliştirilen, çok özellikli, özgür ve ücretsiz bir bir ofis programıdır. Kelime İşlemci, Hesap Tablosu, Sunum, Çizim, Formül ve Veritabanı bileşenlerini içerir. 

Microsoft Windows, Linux ve Mac OS X işletim sistemlerini destekler. OpenOffice yazılımı LGPL lisansı ile dağıtılmaktadır. Bu nedenle hiçbir lisans ya da kullanım ücreti ödenmeden İnternet'ten özgürce indirilerek kurulabilmekte, kullanılabilmekte ve çoğaltılabilmektedir. 

OpenOffice, IBM Lotus Symphony kodları temel alınarak geliştirilmeye başlanmıştır. IBM Lotus Symphony ise, ilk sürümü 1985’te yayınlanan StarOffice’e dayanır.

Telif hakları yasaları nedeniyle yazılım “OpenOffice” değil, “OpenOffice.org” olarak anılmaktadır. Genel olarak OO.org veya OOo olarak kısaltılmaktadır. Apache Yazılım Vakfı’na devredildikten sonra Apache OpenOffice olarak kullanılmaktadır.

Bu paketin içinde Microsoft’un Office platformunda yer alan Word, Excel ve Powerpoint’in karşılığı olarak görülebilecek Writer, Calc ve Impress’e ek olarak, üç boyutlu öğelerle çalışmayı da sağlayan Draw isimli bir çizim programı, kompleks denklemler de dahil olmak üzere akademik formüller hazırlanmasını sağlayan Math isimli bir program ve bir de HTML editörü yer almaktadır.

İçerisinde Yer Alan Programlar:
  • Writer (Kelime İşlemci):Kelime işlemci ile rapor, kitap vb. dokümanları oluşturabilirsiniz. Oluşturulan dokümanları HTML, PDF gibi dosya türlerinde saklayabilirsiniz 
  • Calc (Hesap Tablosu):Hesap tablosu ile finansal, istatistiki ve matematiksel konularda bir çok özellik kullanılabilmektedir. 2 veya 3 boyutlu hesaplamaları gerçekleştirebilinir. 
  • Impress (Sunu):Bir katılımcı grubuna sunulacak içeriğin grafik, ses ve animasyonlar ile hazırlanmasında kullanılır. Microsoft PowerPoint dosya sistemiyle ve Macromedia Flash (SWF) dosya sistemi ile sorunsuz çalışmakta ve bu dosya formatlarında kayıt yapabilmektedir. 
  • Base (Veritabanı):Tablo, form, sorgu oluşturmada kullanılabilmektedir. Base başlangıç, orta ve ileri seviyedeki veritabanı kullanıcılara sihirbaz, tasarım ve SQL görünümü gibi esnek seçenekler sunmaktadır. 
  • Math (Formül Düzenleyici):Bir formül-denklem editörüdür. Belgeler içerisinde kullanılan formüller bu editör yardımıyla oluşturulabilmektedir. 
  • Draw (Vektörel Grafik):Bir çizim editörü olup grafik oluşturmak için gereken esnek seçenekleri kullanıcılara sunmaktadır. Nesneler oluşturulup 2 ve 3 boyutlu olarak kontrol edebilirsiniz. Projelerinizi grafik biçimlerinden JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF türlerinden herhangi biri olarak kaydederek diğer çalışma veya dokümanlarınızda kullanabilirsiniz. Hatta .swf dosya türü de üretebilirsiniz. 
Başlıca Özellikleri:
  • Ücretsizdir. Dilediğiniz gibi kopyalayabilir, çoğaltabilir, arkadaşlarınıza verebilir, iş yerinizde, okulunuzda, hatta resmi dairelerde bile gönül rahatlığıyla, herhangi bir lisanslama endişesi taşımadan kullanabilirsiniz. 
  • Birçok işletim sistemi ile çalışır. Başta Windows ve Linux olmak üzere Solaris, FreeBSD ve Macintosh işletim sistemleriyle uyumludur. 
  • Dili Türkçe'dir. Türkçe de dahil olmak üzere tam 32 dilde desteği olan bir ofis paketidir. 
  • Diğer ofis programları ile uyumludur. Microsoft Office ya da benzeri bir program altında oluşturduğunuz yazılarınızı, tablolarınızı, karmaşık çalışma sayfalarınızı OpenOffice.org programıyla rahatça açabilir ve çalışmalarınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. 
  • OpenOffice, var olan microsoft dosyalarını okuyabilir ve üzerinde değişiklik yapabilir. Bu sayede kullanıcılar Word, Excel, PowerPoint gibi uygulamara ait dosyaları açıp değişiklik yapıp tekrar aynı formatta kayıt edebilir. Hem de bu işlemi Windows, Linux ve Solaris platformları üzerinde yapabilir. 
  • OpenOffice, yüksek kontrast modu, ve özel veri giriş araçları kullanımını sağladığı için görme güçlüğü yaşayan insanlar tarafından da kullanılabilir. 
  • Dosya formatı XML'dir. Bütün OpenOffice.org dosyları içinde dosya içeriği, stil bilgileri, ayarlar ve meta bilgilerinin yer aldığı ZIP arşivi şeklindedir. 
  • Dosyaları çok kolay bir şekilde PDF'e çevirebilmektedir. Bu sayede genellikle ücretli olan PDF dönüştürme yazılımlarını kullanma gereğini ortadan kaldırmıştır. 
  • OpenOffice ile hazırlanan sunum ve çizimlerini Macromedia Flash dosya formatına (.swf) dönüştürebilmektedir. 
  • OpenOffice hazıladığınız belgeleri PDA`lerde kullanabileceğiniz formatlara (DocBook, AportisDoc vb.) çevirmenize imkan verir. Bu özellik kullanıcılara dökümanlarını Palm veya PocketPC`lerinde taşıma imkanı verir ve esneklik sağlar. 
  • OpenOffice artık MySQL desteği sağlamaktadır. Örneğin açık kaynak kodlu veritabanını OpenOffice.org`un e-posta gruplama ve rapor yaratma aktivitelerinde kullanabilirsiniz. Microsoft Access kullanarak çözdüğünüz problemleri ve daha kapsamlılarını çözmenize olanak sağlar. 
OpenOffice Dezavantajları:
  • Fazla ram kullanmaktadır. 
  • Excel’de hazırlanmış grafikleri düzgün gösterememektedir. 
  • Open office biraz yavaştır ve sisteme mutlaka javanın kurulması gerekmektedir. 

Kaynaklar:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder