20 Mart 2018 Salı

Arduino (Tanıtım)

   

    Arduino,  yazılım paketinden oluşan bir fiziksel programlama platformudur. G/Ç(giriş-çıkış) ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içerir. Arduino açık kaynak kodlu bir bileşendir. Projelerimizin beyni ya da yöneticisi olarak düşünülmelidir. Kart üzerindeki mikrokontrolcü(mini bilgisayar), yazacağımız programa göre giriş ve çıkış bağlantılarını kontrol eder.
 
    Arduino.cc adresinden indirdiğimiz yazılım programı  üzerinden C ve C+ dillerinin karışımı olan bir dil üzerinden kodlayabiliriz. Eğer C diline dair bir bilginiz yoksa kısa süre içinde öğrenebilirsiniz.

    Hızlı gelişen teknolojiye ayak uydurmalıyız hatta yeni ürünler ortaya koymalıyız. Arduino her yaş grubuna, her meslekte ki insanlara hitap edebilmesi için kolaylık göze alınarak tasarlanmıştır. Arduino ile bir proje ya da ürün ortaya koymak için biraz kodlama bilgisine, biraz elektronik bilgisine, biraz hayal gücüne çokca da ilgi ve meraka ihtiyacımız vardır. İstedikten sonra arduino ile yapacaklarımız oldukça fazladır. Arduino ile yapılan bazı projeler şöyledir:

    Arduino ile analog ve digital sinyalleri işleriz. Sensörlerden gelen sinyalleri kullanarak çevre ile etkileşimli robotlar projeler oluşturabiliriz. Oluşturduğumuz projede dış dünyaya çeşitli dönütler verebiliriz. 
 
    Arduino kartlarının donanım parçalarında Atmel AVR mikrodenetleyici, programlama ve diğer devrelere bağlantı için gerekli yan elemanlar bulunur. Arduino kartlarında en az 5 voltluk regüle entegresi ve bir 16 MHz kristal osilator (bazen seramik rezonatör) vardır ve programlama için harici bir programlamaya ihtiyaç duyulmaz , çünkü karttaki mikrodenetleyiciye önceden bir bootlader programı yazılıdır. 
   
    Farklı projeler elde edebilmek, farklı ihtiyaçlara çözüm yolu üretebilmek için çeşitli kartlar ve modülleri üretilmiştir. Bunlardan bazıları; Arduino Uno, Arduino Mega 2560, Arduino Leonardo,      R-arduino, Arduino Esplora, Ardunio LilyPad... 
   
    Arduino kartını aldıktan sonra ihtiyacımız olan bilgisayar, USB kablosu, çeşitli dirençler, ledler, butonlar, breadboard, bağlantı ve atlama kabloları, çeşitli sensörler, LCD ler gibi bazı malzemelerdir. arduino proje çizimleri için Firtzing programını kullanabiliriz. 

    Arduino üzerinde Linux, Android gibi işletim sistemlerini çalıştıramazsınız. Bu tür projeler için Rasperry Pi, Beagle Bone gibi kartlara bakabilirsiniz.

KAYNAKÇA:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder