20 Mart 2018 Salı

FreeCAD ( Tanıtım )




 CAD Nedir ?


    Cad kısaltmalardan oluşturulmuş ingilizce kökenli bir kelimedir. Bu kısaltma (Computer Aided Design) ingilizce kelimesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçesi bilgisayar destekli tasarımdır, piyasada çok fazla çeşidi mevcuttur. CAD genel olarak proje ve teknik resim çizimlerinde kullanılır. Teknik resimle uğraşan kişiler için çok büyük bir öneme sahiptir.

FreeCAD nedir ?


    Genel amaçlı parametrik bir 3D CAD modelleyicisidir. Yazılım  tamamen açık kaynaktır. LGPLv2 Lisansı kapsamında geliştirmeye açıktır. FreeCAD, doğrudan makine mühendisliği ve ürün tasarımına yöneliktir, aynı zamanda diğer mühendislik uzmanlıkları için de geniş kullanım alanlarına uyar.  


Neden FreeCAD ?


     FreeCAD, Python programlama dili ile geliştirilmiş olan, açık kaynak kodlu ücretsiz bir AutoCAD alternatifi tasarım programıdır. AutoCAD ücretli bir yazılımdır. AutoCAD’e lisans ücreti ödemek istemeyen kişiler için şu anda en iyi alternatif  FreeCAD'dir.

     FreeCAD, Catia , SolidWorks veya Solid Edge'e benzer tasarım araçlarına sahiptir ve bu nedenle MCAD , PLM , CAX ve CAE kategorisine ( mimari yazılım programları kategorisi ) girer . Bu  yapısı ile temel parametre modelleyicisi orta tabaka sistemini değiştirmeden ek işlevsellik temin etmek üzere yapılan, modüler bir yazılım mimarisi ile birçok modern 3D CAD modellerinde olduğu gibi, 2B şekilleri çizebilmek veya 3 boyutlu modelden tasarım detaylarını çıkartabilmek için kullanılır. 2B bileşenlere sahip olmakla birlikte, 2D çizim ( AutoCAD LT gibi ) doğrudan ve odaklamalı değildir. Organik şekiller ( Maya , 3ds Max , Blender veya Cinema 4D gibi ), geniş adaptasyon özelliği sayesinde, FreeCAD mevcut odağından çok daha geniş bir alanda faydalı olabilir.

     FreeCAD, Bilimsel Hesaplama alanında var olan tüm açık kaynak kütüphanelerini yoğun olarak kullanmaktadır . Bunlar arasında OpenCascade, güçlü bir CAD çekirdeği, Coin3D , Open Inventor,  Qt, dünyaca ünlü UI ( UII Uygulama Tümleştirme Çerçevesi ) ve Python, mevcut en iyi betik dillerinden biri enkarnasyonudur . FreeCAD'in kendisi de diğer programlar tarafından bir kütüphane olarak kullanılabilir.
   FreeCAD tamamen çoklu platformdur ve şu anda tüm platformlarda aynı görünüm ve işlevsellik ile  sorunsuz çalışır ( Windows ve Linux / Unix ve Mac OSX ).

  

FreeCAD Projesi Hakkında


Orjinal Yazarı
Jürgen Riegel, Werner Mayer, Yorik Van Havre
İlk SÜrüm
29 Ekim 2002 (15 Yıl Önce )
Kodlama Dilleri

C++, Python
Program Kategorisi

3D Modelleme, CAD, BIM, FEM
LİSANS TÜRÜ

LGPLv2+
Web sitesi

freecadweb.org
Desteklediği İşletim sistemleri

Linux, MacOS, Unix, Windows
DOSYA FORMATLARI

DXF, SVG, STEP, IGES, STL, OBJ, DAE, SCAD, IFC
aÇIK kAYNAK dOSYALARI

sourceforge.net/projects/free-cad/files/OldFiles/




   FreeCAD projesi, tabloda açıklandığı gibi 2002 yılında başlatıldı. FreeCAD, hevesli geliştiriciler ve kullanıcılar topluluğu tarafından korunur ve geliştirilir.  Serbest zamanlarında gönüllü olarak FreeCAD üzerinde çalışırlar. Sizde katkıda bulunmak isterseniz açık kaynak dosyaları lisans telifi içersinde geliştirip paylaşabilirsiniz. Lisans telif haklarını kaynakça bölümündeki linkten öğrenebilirsiniz.

Kaynakça :
FreeCAD : freecadweb.org
Lisans Bilgisi :  http://hibernate.org/community/license/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder