27 Mart 2018 Salı

Android Things IoT 101- (Raspberry Pi Üzerinden Kurulum)

Android Things IoT platformunu, Raspberry Pi 3 cihazında kurumu ve adb çalıştırma

Gelişeceğine inandığım Windows 10 IoT benzeri bir sistem de Android tarafından, Android Things IoT platformu 12.2016 tarihinde preview olarak başlangıç almıştı.Android Things'in imajı ilk çıktığı andan itibaren; Raspberry Pi 3, Intel Edison ve NXP Picoi.MX6UL boardlarında kullanım ve geliştirme çalışmalarına olanak tanıyor.Bu makalemizde Raspberry Pi 3 üzerinde Android Things IoT nasıl kurulur ? ve Android Things IoT üzerinde uygulama çalıştırma gibi başlıkların yanıtını birlikte buluyor olacağız. Yararlı olması dileğiyle.

İhtiyaç Listesi; 
Android Studio 2.2+ 
Raspberry Pi 3 
5V 2.1A (2.5 da destekler) usb şarj aleti 
Ethernet kablosu 
Ekran/HDMI kablosu( ve/ya +hdmi to vga dönüştürücü)/Klavye/Mouse 
SD Kart Okuyucu 
1 adet MicroSD kart (8 gb yada daha üstü, Class10 hızlı okuma/yazma özelliği) 

Kurulumu; 
Microsd kart okuyucunuza, boş micro sd kartınızı takınız. Boş değilse, en sağlıklı şekilde SDFormatter uygulaması ile windows ortamında temizleyebilirsiniz. 
Ardından Win32DiskImager adlı Windows uygulamasını bilgisayarınıza kurunuz ve açınız. 
Ardından https://developer.android.com/things/hardware/developer-kits.html sayfasından, System Image Downloads sekmesine tıklayıp, Raspberry Pi 3 için imaj indiriniz. 
İndirdiğiniz imajınızın (.eğer .rar dosyası içerisindeyse .rar'dan çıkarıp), .img dosyasını Win32DiskImager adlı uygulamayla açınız. 
Imaj dosyasını ve Cihazı seçip, Write butonuna tıklayıp sdkart'a sistemin yakılmasını bekleyiniz.Ardından Sdkart'ı Raspberry Pi'ye takıp tüm bileşenleri ile hazır bir şekilde başlatınız. 

Adb yoluyla uygulama çalıştırma 
Çalıştırabilmek için, Bilgisayarınızda Android Studio 2.2 ve Android SDK yüklü olması gerekmektedir. 
Android SDK'nın bulunduğu yordama giriniz. (Bende C->sdk->platform-tools) 
platform-tools klasörü içerisinde adb adlı bir uygulama olduğunu gördüğünüze emin olunuz. 
CMD'yi açınız ve sırasıyla şunları yollayınız; cd .., cd .., cd sdk, cd platform tool ardından adb devices komutunu göndererek, android studio üzerine bağlı olan cihazları listeleyebilirsiniz. 
Raspberry Pi'nin ip adresini Android Things'in karşılama sayfasından öğrenebilirsiniz. 


Raspberry Pi ile Android Studio üzerinde haberleşebilmek ve run edebilmek için, yine aynı konsol ekranı içerisine, adb connect raspberrypi-ipyollayınız. Ardından emulatör ve cihazlarım kısmına raspberry pi eklenecektir. 



Her uygulamayı ve her android uygulama kodlarını şuan maalesef çalıştıramıyorsunuz belli başlı kullanım şekilleri bulunuyor. 
https://developer.android.com/things/sdk/samples.html  sayfalarından da göz atabilirsiniz. 

Karşılama ekranı bu kadar sade bir sayfa;


Kaynakça:












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder