27 Mart 2018 Salı

VirtualDub (tanıtım)




VirtualDub

VirtualDub genel amaçlı bir video editörüdür. Ücretsiz bir yazılım olan Virtual Dub görüntü düzenleme yazılımları karşısında güçlü bir alternatiftir. Program tüm standart codec'lerle uyumlu çalışır ve import özelliği sayesinde kullanıcılara piyasadaki bir çok görüntü düzenleme filtresini kullanma imkanı sağlar. Video yakalama (capture) desteği de sunan VirtualDub ile video dosyaları üzerinde dilediğiniz işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

VirtualDub, tüm Windows sistemlerinde kullanılabilen, tam anlamıyla profesyonel bir Video İşleme ve Yakalama programıdır.

VirtualDub’ın hız anlamıyla profesyonel kullanılabilirliği yüksek , gelişkin seçenekleri ile uzmanlarca kullanılan bir işleme programıdır.

Programın esas görevi, AVI dosyalarını işlemek olmasına rağmen, sisteminizdeki Codecleri kullanarak, desteklenen tüm video biçimleri arasında dönüştürme yapabilmektedir. DVD filmlerini işleyebilmekte ve alt yazıları, Divx gibi biçimlere ekleyebilmektedir.

Programın Özellikleri :

# AVI, MPEG, BMP dosyalarını işleyebilme
# Çoklu dosyaları işleyebilme
# Video Filtreleri desteği
# Tüm CODEC'leri ve özelliklerini kullanabilme
# Codec'ler ile kullanıldığında tüm formatlar arasında dönüşüm yapabilme
# Alt yazıları ekleyebilme ve düzenleyebilme
# Geliştirilmiş video işleme hızı
# Geliştirilmiş film ses işleme desteği
# Filmleri, uygun boyutlarda ve sürelerine göre ayarlayarak kesebilme/yapıştırabilme
# Son codecler ile uyum
# Diğer ek video işleme yazılımlarına tam destek (dahili eklenti haline dönüşebilme desteği ile)

Android Things IoT 101- (Raspberry Pi Üzerinden Kurulum)

Android Things IoT platformunu, Raspberry Pi 3 cihazında kurumu ve adb çalıştırma

Gelişeceğine inandığım Windows 10 IoT benzeri bir sistem de Android tarafından, Android Things IoT platformu 12.2016 tarihinde preview olarak başlangıç almıştı.Android Things'in imajı ilk çıktığı andan itibaren; Raspberry Pi 3, Intel Edison ve NXP Picoi.MX6UL boardlarında kullanım ve geliştirme çalışmalarına olanak tanıyor.Bu makalemizde Raspberry Pi 3 üzerinde Android Things IoT nasıl kurulur ? ve Android Things IoT üzerinde uygulama çalıştırma gibi başlıkların yanıtını birlikte buluyor olacağız. Yararlı olması dileğiyle.

İhtiyaç Listesi; 
Android Studio 2.2+ 
Raspberry Pi 3 
5V 2.1A (2.5 da destekler) usb şarj aleti 
Ethernet kablosu 
Ekran/HDMI kablosu( ve/ya +hdmi to vga dönüştürücü)/Klavye/Mouse 
SD Kart Okuyucu 
1 adet MicroSD kart (8 gb yada daha üstü, Class10 hızlı okuma/yazma özelliği) 

Kurulumu; 
Microsd kart okuyucunuza, boş micro sd kartınızı takınız. Boş değilse, en sağlıklı şekilde SDFormatter uygulaması ile windows ortamında temizleyebilirsiniz. 
Ardından Win32DiskImager adlı Windows uygulamasını bilgisayarınıza kurunuz ve açınız. 
Ardından https://developer.android.com/things/hardware/developer-kits.html sayfasından, System Image Downloads sekmesine tıklayıp, Raspberry Pi 3 için imaj indiriniz. 
İndirdiğiniz imajınızın (.eğer .rar dosyası içerisindeyse .rar'dan çıkarıp), .img dosyasını Win32DiskImager adlı uygulamayla açınız. 
Imaj dosyasını ve Cihazı seçip, Write butonuna tıklayıp sdkart'a sistemin yakılmasını bekleyiniz.Ardından Sdkart'ı Raspberry Pi'ye takıp tüm bileşenleri ile hazır bir şekilde başlatınız. 

Adb yoluyla uygulama çalıştırma 
Çalıştırabilmek için, Bilgisayarınızda Android Studio 2.2 ve Android SDK yüklü olması gerekmektedir. 
Android SDK'nın bulunduğu yordama giriniz. (Bende C->sdk->platform-tools) 
platform-tools klasörü içerisinde adb adlı bir uygulama olduğunu gördüğünüze emin olunuz. 
CMD'yi açınız ve sırasıyla şunları yollayınız; cd .., cd .., cd sdk, cd platform tool ardından adb devices komutunu göndererek, android studio üzerine bağlı olan cihazları listeleyebilirsiniz. 
Raspberry Pi'nin ip adresini Android Things'in karşılama sayfasından öğrenebilirsiniz. 


Raspberry Pi ile Android Studio üzerinde haberleşebilmek ve run edebilmek için, yine aynı konsol ekranı içerisine, adb connect raspberrypi-ipyollayınız. Ardından emulatör ve cihazlarım kısmına raspberry pi eklenecektir. 



Her uygulamayı ve her android uygulama kodlarını şuan maalesef çalıştıramıyorsunuz belli başlı kullanım şekilleri bulunuyor. 
https://developer.android.com/things/sdk/samples.html  sayfalarından da göz atabilirsiniz. 

Karşılama ekranı bu kadar sade bir sayfa;


Kaynakça:












Camtasia Studio(Tanıtımı)










amtasia Studio Nedir?






Ekranda yaptığımız hareketleri video dosyasına dönüştüren kullanışlı bir yazılımdır.


Hazırladığımız görüntüleri kullanarak etkili sunumlar yapmamıza yardımcı olur.

Camtasia Studio programı ne işe yarar?
PowerPoint sunumları,yazılım demoları,İnternet sayfaları gibi görüntüleri yakalayıp kaydedebilirsiniz.

Kendi kameranızla çekmiş olduğunuz videoları Camtasia Studio'un kullanımı kolay,güçlü video düzenleyicisiyle işleyebilirsiniz.

Tıklanabilen bağlantılar, içindekiler tablosu veya arama butonları gibi öğeler kullanarak interaktif videolar yaratabilirsiniz.

Kaydettiğiniz görüntüler arasında geçiş yapmak, grafik hazırlamak, çalışmalarınızı CD’ye yazmak ve flash ile İnternet de yayımlamak bu programla çok kolaydır.

Bu yeni sürümdeki “PowerPoint” eklentisi ile hazırladığınız sunumları “avi” formatında da kaydedebilirsiniz.

Desteklediği bazı formatlar:
Macromedia Flash (.flv and .swf)

Windows Media (.wmv)

Apple QuickTime (.mov)

Neden Camtasia?
Camtasia'yı diğer yazılımlardan ayıran bir özelliği ise, ekran işlemlerini yakalarken,kamera seçeneği sayesinde sizin görüntünüzü de yakalama seçeneğidir.

Camtasia'nın en önemli özelliklerinden birisi,hazırlamış olduğunuz videoları, e-öğrenme sistemlerine entegre edebilmenizi sağlayan SCORM standardına çevire bilmesidir.



Arduino Projesi(FRZ-6100) Isıya Duyarlı Bilgisayar Fanı (Bölüm 1)



ISIYA DUYARLI FAN - Arduino Projesi

 FRZ - 6100 Isıya Duyarlı Fan ilk bakışta diğer normal laptop fanlarına benzeyebilir ama biraz içeriğe baktığımız zaman işlerin biraz değiştiğini görebiliriz. FRZ - 6100 diğer laptop fanlarına göre biraz daha akıllıdır. FRZ - 6100' de kullanılan ısı sensörü sayesinde fan sıcaklık arttığında çalışmaya başlar ve bu bize enerji tasarrufu olarak geri döner. Fan gerekmediğinde çalışmaz, boşa gürültü çıkarmaz, boşa enerji harcamaz

 FRZ - 6100 laptoplarımızın içerisinde bulunan fanların yetersiz kalma durumunda devreye girer. Üç adet fanıyla güçlü ve etkili bir soğukluk meydana getirir. Bu da bilgisayarınızın daha sağlıklı ve uzun ömürlü kullanımına olanak sağlamış olur.

FANIMIZIN İÇERİSİNDE; 

1-) 1 adet breadboard

2-) Erkek jumper kablolar

3-) 1 adet arduino uno

4-) Isı sensörü

5-) Pil

6-) DC - Motor entegresi

7-) 1 adet direnç

8-) 3 adet fan

 Breadboard üzerine yukarıda ki malzemeler kullanılarak devre şemasına göre monte edilir. Son olarak Arduino 1.8.5 programında hazırlanan kod dizilimini arduino uno içerisine yükleyerek

 FRZ - 6100 ısıya duyarlı fanımızı son haline getirmiş oluruz. 




OpenOffice (Tanıtım)




Apache OpenOffice Nedir?

Apache OpenOffice, Apache Yazılım Vakfı önderliğinde özgür yazılım topluluklarınca geliştirilen, çok özellikli, özgür ve ücretsiz bir bir ofis programıdır. Kelime İşlemci, Hesap Tablosu, Sunum, Çizim, Formül ve Veritabanı bileşenlerini içerir. 

Microsoft Windows, Linux ve Mac OS X işletim sistemlerini destekler. OpenOffice yazılımı LGPL lisansı ile dağıtılmaktadır. Bu nedenle hiçbir lisans ya da kullanım ücreti ödenmeden İnternet'ten özgürce indirilerek kurulabilmekte, kullanılabilmekte ve çoğaltılabilmektedir. 

OpenOffice, IBM Lotus Symphony kodları temel alınarak geliştirilmeye başlanmıştır. IBM Lotus Symphony ise, ilk sürümü 1985’te yayınlanan StarOffice’e dayanır.

Telif hakları yasaları nedeniyle yazılım “OpenOffice” değil, “OpenOffice.org” olarak anılmaktadır. Genel olarak OO.org veya OOo olarak kısaltılmaktadır. Apache Yazılım Vakfı’na devredildikten sonra Apache OpenOffice olarak kullanılmaktadır.

Bu paketin içinde Microsoft’un Office platformunda yer alan Word, Excel ve Powerpoint’in karşılığı olarak görülebilecek Writer, Calc ve Impress’e ek olarak, üç boyutlu öğelerle çalışmayı da sağlayan Draw isimli bir çizim programı, kompleks denklemler de dahil olmak üzere akademik formüller hazırlanmasını sağlayan Math isimli bir program ve bir de HTML editörü yer almaktadır.

İçerisinde Yer Alan Programlar:
  • Writer (Kelime İşlemci):Kelime işlemci ile rapor, kitap vb. dokümanları oluşturabilirsiniz. Oluşturulan dokümanları HTML, PDF gibi dosya türlerinde saklayabilirsiniz 
  • Calc (Hesap Tablosu):Hesap tablosu ile finansal, istatistiki ve matematiksel konularda bir çok özellik kullanılabilmektedir. 2 veya 3 boyutlu hesaplamaları gerçekleştirebilinir. 
  • Impress (Sunu):Bir katılımcı grubuna sunulacak içeriğin grafik, ses ve animasyonlar ile hazırlanmasında kullanılır. Microsoft PowerPoint dosya sistemiyle ve Macromedia Flash (SWF) dosya sistemi ile sorunsuz çalışmakta ve bu dosya formatlarında kayıt yapabilmektedir. 
  • Base (Veritabanı):Tablo, form, sorgu oluşturmada kullanılabilmektedir. Base başlangıç, orta ve ileri seviyedeki veritabanı kullanıcılara sihirbaz, tasarım ve SQL görünümü gibi esnek seçenekler sunmaktadır. 
  • Math (Formül Düzenleyici):Bir formül-denklem editörüdür. Belgeler içerisinde kullanılan formüller bu editör yardımıyla oluşturulabilmektedir. 
  • Draw (Vektörel Grafik):Bir çizim editörü olup grafik oluşturmak için gereken esnek seçenekleri kullanıcılara sunmaktadır. Nesneler oluşturulup 2 ve 3 boyutlu olarak kontrol edebilirsiniz. Projelerinizi grafik biçimlerinden JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF türlerinden herhangi biri olarak kaydederek diğer çalışma veya dokümanlarınızda kullanabilirsiniz. Hatta .swf dosya türü de üretebilirsiniz. 
Başlıca Özellikleri:
  • Ücretsizdir. Dilediğiniz gibi kopyalayabilir, çoğaltabilir, arkadaşlarınıza verebilir, iş yerinizde, okulunuzda, hatta resmi dairelerde bile gönül rahatlığıyla, herhangi bir lisanslama endişesi taşımadan kullanabilirsiniz. 
  • Birçok işletim sistemi ile çalışır. Başta Windows ve Linux olmak üzere Solaris, FreeBSD ve Macintosh işletim sistemleriyle uyumludur. 
  • Dili Türkçe'dir. Türkçe de dahil olmak üzere tam 32 dilde desteği olan bir ofis paketidir. 
  • Diğer ofis programları ile uyumludur. Microsoft Office ya da benzeri bir program altında oluşturduğunuz yazılarınızı, tablolarınızı, karmaşık çalışma sayfalarınızı OpenOffice.org programıyla rahatça açabilir ve çalışmalarınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. 
  • OpenOffice, var olan microsoft dosyalarını okuyabilir ve üzerinde değişiklik yapabilir. Bu sayede kullanıcılar Word, Excel, PowerPoint gibi uygulamara ait dosyaları açıp değişiklik yapıp tekrar aynı formatta kayıt edebilir. Hem de bu işlemi Windows, Linux ve Solaris platformları üzerinde yapabilir. 
  • OpenOffice, yüksek kontrast modu, ve özel veri giriş araçları kullanımını sağladığı için görme güçlüğü yaşayan insanlar tarafından da kullanılabilir. 
  • Dosya formatı XML'dir. Bütün OpenOffice.org dosyları içinde dosya içeriği, stil bilgileri, ayarlar ve meta bilgilerinin yer aldığı ZIP arşivi şeklindedir. 
  • Dosyaları çok kolay bir şekilde PDF'e çevirebilmektedir. Bu sayede genellikle ücretli olan PDF dönüştürme yazılımlarını kullanma gereğini ortadan kaldırmıştır. 
  • OpenOffice ile hazırlanan sunum ve çizimlerini Macromedia Flash dosya formatına (.swf) dönüştürebilmektedir. 
  • OpenOffice hazıladığınız belgeleri PDA`lerde kullanabileceğiniz formatlara (DocBook, AportisDoc vb.) çevirmenize imkan verir. Bu özellik kullanıcılara dökümanlarını Palm veya PocketPC`lerinde taşıma imkanı verir ve esneklik sağlar. 
  • OpenOffice artık MySQL desteği sağlamaktadır. Örneğin açık kaynak kodlu veritabanını OpenOffice.org`un e-posta gruplama ve rapor yaratma aktivitelerinde kullanabilirsiniz. Microsoft Access kullanarak çözdüğünüz problemleri ve daha kapsamlılarını çözmenize olanak sağlar. 
OpenOffice Dezavantajları:
  • Fazla ram kullanmaktadır. 
  • Excel’de hazırlanmış grafikleri düzgün gösterememektedir. 
  • Open office biraz yavaştır ve sisteme mutlaka javanın kurulması gerekmektedir. 

Kaynaklar:


Calligra KOffice (Tanıtım)




Calligra'nın temellerini aldığı KOffice'in geliştirilmesi 1997'de KPresent ile başlanılmıştır. 2010'da KOffice, yerini Calligra'ya devretmiştir.

Calligra, geliştiriciler arasındaki anlaşmazlıkların ardından 2010 yılında KOffice topluluğundaki bir bölünme sonucunda oluşturuldu. Her iki topluluk tarafından çeşitli uygulamalar geliştirildi. Bölünmeden sonra Calligra'ya Braindump adı verilen yeni bir uygulama eklendi ve KWord kelime işlemci Calligra Words ile değiştirildi.

Calligra ekibi, 18 Mayıs 2011'de Calligra 2.4'ün yayınlanması için hazırlıklara başladı.

Calligra Suite for Windows'un ilk versiyonu 21 Aralık 2011'de piyasaya sürüldü.

Calligra ekibi ilk olarak Ocak 2012'de son 2.4 versiyonunu yayınlamayı planladı ancak Words and Stage'in geri al / yinele özelliğindeki sorunlar gecikmeye neden oldu. Calligra 2.4, 11 Nisan 2012'de yayınlandı.

Calligra 2.4, iki mobil yönelimli kullanıcı arabirimi ile başlatıldı: Calligra Mobile ve Calligra Active.

Calligra, LibreOffice, Apache, OpenOffice gibi pek çok yazılımda kullanılan OpenDocument dosya biçimlerine tam destek vermektedir. Microsoft Office biçimlerini de içe aktarabilir.


Calligra Uygulamaları
  • Calligra Words
  • Calligra Stage
  • Calligra Flow
  • Karbon
  • Calligra Plan
  • Krita
  • Kexi
  • Calligra Sheets

Pardus (Tanıtım)



PARDUS, Debian GNU/Linux [1] temelli açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. 
Pardus; 2003 yılında temelleri atılan Milli işletim sistemi olan, Türkiye'de TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen, özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere tasarlanmıştır. 

*Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır.

*Pardus'un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü vardır.

*Kararlı sürümü 25 Ocak 2013'te yayınlanan "Pardus 2013 Anadolu Parsı" sürümüyle beraber artık Pardus, Debian tabanlı bir Linux dağıtımı haline gelmiştir.

PARDUS ADI NEREDEN GELİYOR?
Pardus adı, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana'dan gelmektedir.

PARDUS'U NEDEN KULLANMALIYIM?

1- Özgürdür.

2- Türkçedir.

3- Virüslere geçit vermez.

4- Hızlı kurulur.

5- Kolay kullanılır.

6- Her şey yazılım dahildir.

7- Özelleştirilebilir.

8- Şeffaftır.

9- Çoklu dil desteği.

10- Eğlencelidir.



PARDUS'U İŞLETİM SİSTEMİMİ SİLMEDEN KULLANABİLİR MİYİM?

Pardus'u ikinci bir işletim sistemi olarak, mevcut işletim sisteminizin yanına kurabilirsiniz. Bu şekilde kurulum yapıldığında bilgisayar açılışında size hangi işletim sistemi ile devam etmek istediğiniz sorulacaktır.
İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir ve kolay kurulabilmektedir.


PARDUS'UN SİSTEM GEREKSİNİMLERİ NELER?


1- 800 mhz Intel veya amd işlemci (en az 1200 MHz önerilir).

2- 256 MB RAM (512 MB önerilir).

3- En az 4GB boş alana sahip harddisk.

4- Pardus hizmetlerine ve kaynaklarına ulaşmak için internet bağlantısı.


PARDUS'U NASIL İNDİREBİLİRİM?

Pardus KDE sürümünü www.pardus.org.tr adresinden temin edebilirsiniz. DVD oluşturmak için K3b, Brasero, USB oluşturmak için Unetbootin, ISO to USB uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar hakkında bilgi için http://www.pardus.org.tr/belgeler adresindeki Pardus İşletim Sistemi kitabından yardım alabilirsiniz.




*PARDUS KDE KURULUM KILAVUZUna https://www.pardus.org.tr/pardus-kde-kurulum-kilavuzu/ internet adresinden ulaşabilirsiniz..





LINUX Tabanlı PARDUS  İşletim Sistemi AVANTAJLARI

* Ücretsiz ve GPL (General Public Licence) lisanslı olduğu için rahatlıkla dağıtılabilir.
* Linux için yazılan programların büyük bir çoğunluğu da ücretsizdir.
* Linux sistemler açık kaynak kodludur. Açık kaynak kod, tehlike değil, güvendir. İstediğiniz gibi içeriğini değiştirebilir ve kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda adeta modifiye edebilirsiniz.
* Kernelde (sistem çekirdeğinde) bir çok yazılım bulunur. Yani kurulum yaptıktan sonra sürücü yükleme ile uğraşılmaz. Bütün donanımlarınızı tanır.
* Kurulum yapmadan bilgisayarınızda test etme imkanı sunar. Bu sistemler çalışan sistem olarak adlandırılır. Pardus 2013 Mart kurumsal sürümde çalışan ve kurulan sistemi beraber sunmuştur. Yani kurulum çalışan sistem üzerinden başlatılır.
* Kurulum hızlıdır, 10 dakika ile 20 dakika içerisinde gerçekleşir.
* Kurulumda kurduğu Önyükleyici(GRUB), bilgisayardaki tüm işletim sistemlerini tanır ve açılışta kullanıcıya sunar.
* Kurulumdan sonra Windows disklerinize erişime imkan verir.
* Özgür yazılım ürünü Libreofis de hem Microsoft Ofis dokümanlarınızı tanır, hemde bu fotmatta(doc, docx vb..) kaydetme imkanı tanır.
* Sistemde herhangi bir açık olduğu tespit edildiğinde, en kısa sürede bu açık kapatılır.
* Virüslerle uğraşmazsınız. Çünkü virüslerin büyük çoğunluğu Windows’ta çalışacak şekilde hazırlanır. Dolayısıyla virüslerden etkilenmezsiniz. Windows için yazılan virüsler Linux üzerinde çalışmaz.
* Virüs olmadığı için Anti-virüs kurmanıza da gerek yoktur. Linux’te çalışan anti-virüs programları da vardır. Fakat bunların amacı Linux’e bulaşan virüsü silmek değildir. Örneğin; birbirine bağlı bazıları Windows bazıları Linux yüklü bir sistem ağınız olsun. Eğer Windows’a virüs bulaşmışsa bu virüsü temizlemek için Linux’teki anti-virüs programları size yardımcı olur.
* Bazı yazılımlar kurulum ile birlikte gelir. Siz kurulum yapmayla uğraşmazsınız. (Örnek; Resim düzenleme programı olan Gimp gibi)
* Esnek yapıdadır, konfigürasyon dosyalarına müdahale ederek kendi ayarlarınızı oluşturabilirsiniz. Görsellik Windows’a göre yüksektir. Özellikle KDE arayüzünü araştırabilirsiniz.
* Birden fazla arayüzü aynı sistemde barındırabilirsiniz. Cinnamon, Gnome, KDE, Lxde, Xcfe… Sistemi açarken istediğiniz masaüstü arayüzünü seçebilir, her oturumda farklı bir arayüz kullanabilirsiniz.
* Sistemde sık sık güncelleme olur. Bu yüzden hem açıkları kapatılmış hemde kullandığınız programların daima en kararlı versiyonlarını kullandığınız bir sistem olur.
* Güncelleme de uygulamalar da sistem de güncellenir. Her uygulamayı ayrı ayrı güncellemek zorunda kalmazsınız.
* Eğer kullandığınız bir program kilitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenmez. Yani problem hangi programda ise sadece o program takılır.
* Her programı kurduğunuzda yeniden başlatma derdiniz olmaz. Sadece kernel (sistemin çekirdeğinde) güncellemelerinde yeniden başlatırsınız.
* Uygulamalar Paket Yöneticilerinde(Synaptic Paket Yöneticisi, Yazılım Merkezi vb) gruplanmış haldedir. İnternette uygulama aramak zorunda kalmazsınız.
* Yüklü uygulamaları kaldırmak da yüklemek kadar basittir. Ve tüm bağımlılıkları ile birlikte kaldırılır.
* Uygulamaların yüklendiği yeri kullanıcıya göstermez, müdahaleye izin vermez. Windows’ta ki gibi her yere bir ayar dosyası atmaz. Uygulama kaldırıldığında ayar dosyaları da beraber silinir.
* Arayüzlerin bazılarının sistem gereksinimleri oldukça düşüktür. Lxde, Xcfe gibi çok düşük gereksinimle çalışan arayüzler vardır. 100 MB gibi düşük boyutlarda işletim sistemlerini piyasada görebilirsiniz.
* Bir uygulamanın kullandığı bir eklentiyi başka bir uygulama üst versiyonu ile kullanıyorsa, eklentinin iki versiyonunu da ayrı ayrı kurmaz. Üst versiyonu iki uygulama da kullanır, uygulamalar diskinizde yer kaplamaz.
* Uygulamaların dosya boyutları Windows’a göre düşüktür.
* Harici disklere ve USB disklere kurulum yapılabilir. Böylece taşınabilir işletim sistemine imkan tanır.
* Kurulum için harddiskinizde çok yer kaplamaz. Pardus en az 8 GB bir disk birimine ihtiyaç duyar.
* Swap teknojisini kullanır. Yani ram belleğin yetmediği zamanlarda harddiskin bir bölümünü kullanır. RAM bellek dolduğunda ani bilgisayar kapanması veri kaybına neden olur. Swap teknolojisi ile bunun önüne geçilmiş RAM belleğin dolması geciktirilmiştir.
* Farklı bir Linux sistem için geliştirilen uygulama diğer Linuxlara da entegre edilebilmektedir.
Linux Sistemlerinin (Linux/Pardus)  DEZAVANTAJLARI;
*Donanım üreticilerinin bir kısmının desteği kısıtlıdır.
*Ticari Yazılım Üreticilerinin desteği azdır.
* Yazılım kurmak için çoğunlukla internete bağlı olmak zorundasınız. Yazılımları internet üzerinden kuruyorsunuz. Fakat Windows’ta bazen sadece tek bir exe dosyası kurulum için yeterlidir.
* Windows’ta oynadığınız her oyun Linux üzerinde çalışmaz. Windows uygulamaları Pardus üzerine PlayOnlinux ve Wine ile kurulabilmektedir. Fakat bunu kendiniz deneyerek görmeniz lazım.
* İnsanların kafalarında Linux’u sadece anlayan, bilgili veya sistem yöneticileri kullanabilir gibi bir ön yargı var.
* Her zaman komut yazarak işlem yapılacağını düşünmeleri. Kısmen de haklılar, bazen komut görselden daha hızlı, pratik ve mantıklıdır.
* Windows’un kullanımına göre Linux’un kullanımının daha zor olduğunu düşünmeleri.
* Çoğunluğunu gönüllü yazılımcılar oluşturduğundan bazı aksaklıklar çıkabilmektedir. Devlet eliyle yürütülen ve desteklenen linux sistemler bu konuda daha kararlı bir grafik çizerler. Pardus da bu kararlılığı göstermiş ve göstermeye devam etmektedir.
[Kaynaklar: 
https://www.pardus.org.tr/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux_ve_Windows%27un_kar%C5%9F%C4%B1la%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1lmas%C4%B1
http://www.chip.com.tr/haber/linux-ile-windows-arasindaki-7-temel-fark_36195.html]








Sublimetext (Tanıtım)

                       

     


Sublime Text Nedir ?

 Sublimetext kodlama dillerinin arayüzlerinin bulunduğu, kod yazımında kolaylık sağlayan bir çapraz platform bir kaynak kod düzenleme metin editörüdür. Sublimetext sayesinde html kodlarını, C kodlarını kolaylık ile yazabilirsiniz. Sublimetext‘te bulunan bir çok eklenti bulunmaktadır. Bu eklentiler sayesinde hem kod yazmayı zevkli hale getirebilir hemde daha kolay kod yazabilirsiniz.

İlk sürümü Ocak 2008 de yayınlanan editörün ikinci sürümü 2011 yılının Ocak ayı sonunda yayınlanmış ve 1 yıldan uzun bir beta test sürecinin ardından 26 Haziran 2012 tarihinde Sublime Text 2 kararlı sürüm haline gelmiştir.

2013 Eylül ayı itibarıyla Sublime Text 3. sürümünün geliştirilmesine aktif olarak devam edilmektedir. Üçüncü sürümün kararlı olmayan ilk dağıtımı 2013 yılı başında lisans sahibi olan Sublime Text 2 kullanıcılarına sunulmuş, Haziran 2013 tarihi itibarıyla halka açık beta sürümü indirilerek kullanılabilir hale gelmiştir.





Sublimetextin Özellikleri



Dil Desteği


Sublime Text çok sayıda farklı programlama dilini destekler. C, C++, C#, CSS, D, Dylan, Erlang, HTML, Groovy, Haskell, Java, JavaScript, LaTeX, Lisp, Lua, Markdown, MATLAB, Perl, PHP, Python, R, Ruby, SQL, Tcl, Textile ve XML gibi çok sayıda dil ve işaretleme dili için sözdizimi tanıma ve renklendirme yeteneğine sahiptir. Desteklediği dil sayısı ve dillere özel formatlar genişleme paketleri yardımıyla artırılabilir.

Desteklediği Platformlar

  • Linux  - 64 bit veya 32 bit
  • Windows  - 64 bit veya 32 bit (taşınabilir sürüm olarak)
  • OS X (10.7 veya üstü gereklidir)

Geliştiricisi


  • Jon Skinner

Lisans

  • Kapalı kaynak

Erişilebilirlik

  • C++ , Python

eMule (Tanıtımı)


eMule nedir?

          13 Mayıs 2002 tarihinde eDonkey programını kullanan ama memnun kalmayan Merkur nikli bir programcı (Hendrik Breitkreuz) tarafından eDonkey üzerine kodlanmıştır. Donkey İngilizcede eşek demekken, mule de katır demektir. eDonkey üzerinde kodlandığı için aynen eDonkey gibi ed2k ağını kullanır.
      eMule; bir p2p(peer  to peer) dosya paylaşım programıdır. P2P paylaşımın kullanıcıdan kullanıcıya olmasıdır. Açık kaynak kodlu, GNU lisanslı bir dosya paylaşım programıdır. Dosya paylaşım programları arasında en tanınmış olanlardandır


eMule Hakkında Genel  Bilgiler

  • Tamamen ücretsizdir ve içinde reklam yoktur.
  • Genelde çok sayıda ve büyük dosyalar indiren kişilere tavsiye edilir.
  • Her dosya indirilirken hatasız dosya olması için bozulmalara karşı kontrol edilir.
  • Akıllı Bozukluk Saptama Denetimi bozuk parçaların hızlı bir şekilde düzeltilmesine yardımcı olur.  
  • eMule az sayıda ve düşük boyutta dosya indirirken oldukça verimsizdir. 1-2 video indiriyorsanız saatler sürebilir ama 20-30 video indirirseniz daha kısa sürebilir.
  • eMule'un Otomatik öncelikler ve Kaynak yönetimi size bir çok indirmeyi izlemeye gerek kalmadan başlatmanız için olanak sağlar.
  • Önizleme işlevi tamamlanmadan önce Hareketli Görüntülere ve Arşivlere bakmanız için olanak sağlar.
  • eMule'un özellikleri web hizmeti ve web sunucusu internet üzerinden hızlı erişmenize olanak sağlar.
  • İndirmelerinizi düzenlemek için kategori oluşturabilirsiniz.
  • Bulmak istediğiniz dosyalar için eMule mümkün olan geniş bir alanda arama sunar. Bu alanlar: Sunucular (Yerel ve Genel), web tabanlı (Jigle ve Filedonkey), ve Kad (Hala Alfa).
  • eMule aynı zamanda aramaların daha çok esnek yapmak için size, çok karışık olan Boolean aramalarını kullanmaya olanak sağlar.
  • Mesajlaşma ve arkadaş sistemi ile diğer İstemcilere mesaj gönderebilirsiniz ve onları arkadaş olarak ekleyebilirsiniz. Arkadaş listenizde, eğer arkadaşınız çevrimiçi ise her zaman görebilirsiniz. İçine yerleştirilmiş IRC istemci ile diğer indiriciler ve dünyanın her yerindeki sohbetçiler ile sohbet edebilirsiniz.

notepad++ (tanıtım)

NOTEPAD++



NOTEPAD++ NEDİR?

2003 yılında Don Ho tarafından geliştirilmiştir. Notepad++, Microsoft Windows uygulaması olarak oluşturuldu ve Mac OS X ve Unix platformlarında da çalıştırılabilir. İlk olarak 25 Kasım 2003 tarihinde yalnızca Windows uygulaması olarak piyasaya sürülmüştür.
GNU lisanslı açık kaynak kod yazılımı olan Notepad++ gelişmiş bir metin editörüdür ve kaynak kodu editörüdür.
Düzenle menüsünün altında ASCII Karakter Paneli, Boşluk İşlemleri, Pano Geçmişi ve Özel Yapıştır kısımları oldukça yararlıdır. Kodlama menüsü de editörünüz için faydalıdır. Ayrıca Notepad++’in makrolarla da çalışabildiğini ve geniş bir eklenti desteği ile entegre olanağı da sağlar.


NOTEPAD++ ÖZELLİKLERİ
  • C, C++, Java, C#, XML, HTML, PHP, CSS ve ASP gibi sıklıkla kullanılan birçok programlama dilini desteklemektedir.
  • Türkçe’nin de aralarında bulunduğu birçok dili destekler.
  • Programın renklendirme özelliği kullanıcıların yazım hatalarını kolayca bulabilme ve rahat bir çalışma ortamına sahip olmalarını sağlar. Aynı zamanda programlama dilleri için kod tamamlama özelliği sunar.
  • Kullanıcı tanımlamalı syntax(söz dizim) vurgulamaları ayarlayabilir, anahtar kelimeleri, operatörleri, yorumları renklendirebilir.
  • Kullanıcıların sekmeler aracılığı ile farklı sayfalarda da çalışabilme olanağı sağlar.
  • Gelişmiş arama modülü ile belge içerisinde aramaları kolayca yapabilme olanağı sağlar.
  • Ctrl+N tuşuna basarak yeni bir sekme açıp herhangi bir dokümanı sürükleyerek açabilir.
  • Büyütme (Ctrl+), küçültme (Ctrl-) özellikleri sayesinde yazıları istenilen büyüklüğe getirir.
  • Parantez belirteçleri sayesinde açtığınız bir parantezi {} [] () vb. belirginleştirir ve kapattığınız parantezi de renklendirerek kolaylık sağlar.
  • Geniş bir eklenti ve tema desteği bulunmaktadır.
  • API (otomatik tamamlama) desteği mevcuttur.

NOTEPAD++ KISAYOL TUŞLARI
  • Ctrl-U : Küçük harflere dönüştürür.(Seçili satır için)
  • Ctrl-Shift-U : Büyük harflere dönüştürür.(Seçili satır için)
  • Ctrl-Tab : Sonraki döküman (Dökümanlar üzerinde navigasyon açar. Pencerelerdeki Alt+Tab işlevini görür.)
  • Ctrl-Shift-Tab : Önceki döküman (Dökümanlar üzerinde navigasyon açar.Pencerelerdeki Alt+Tab işlevini görür.)
  • Ctrl-Alt-L : Kelimeleri sola yaslar.
  • Ctrl-Alt-R : Kelimeleri sağa yaslar.
  • Ctrl-Q : Metni yorum satırına alır.
  • Ctrl-Shift-Q : Metni işaretleyerek yorum satırına alır.
  • Ctrl-Shift-BackSpace : Satır başına kadar siler.
  • Shift+Home : İmlecin bulunduğu yerden satırın başına kadar metni seçerek gider.
  • Shift+End : İmlecin bulunduğu yerden satırın sonuna kadar metni seçerek gider.
  • Alt-0 : Tüm sekmeleri genişletir.
  • Alt-Shift-0 : Tüm sekmeleri daraltır.
  • Ctrl-Alt-F : Bulunduğunuz sekmeyi daraltır.
  • Ctrl-Alt-Shft-F : Bulunduğunuz sekmeyi genişletir.
  • Ctrl-Shift-Up : Bulunduğunuz satırı yukarı taşır.
  • Ctrl-Shft-Down : Bulunduğunuz satırı aşağı taşır.
  • F11 : Tam ekran modu.
  • Ctrl-Space : Arama ipucu için ListBox ’u açar.
  • Alt-Shift-Yön tuşları : Kolon bazında seçim yapmanızı sağlar.
  • Ctrl-W : Üzerinde bulunduğunuz dökümanı kapatır.
  • Ctrl-G : Satıra gitmek için Dialog açar.


PeaZip (Tanıtım)

 PEAZİP

PEAZİP NEDİR?

     PeaZip, kolay ve hızlı bir şekilde ZIP dosyaları oluşturan, oluşturulan dosyaları açabilen, grafik arayüze sahip ve birçok platformda çalışabilen, açık kaynak ve 7-Zip tabanlı ücretsiz bir yazılımdır.
 
    Arşivleme konusunda alternatif ve ücretsiz bir program olan PeaZip, sahip olduğu özelliklerle dosya sıkıştırma programları arasında güçlü bir alternatif olarak yerini almış durumda.
Arşivleme konusunda size birçok çözüm sağlayabilecek bu ücretsiz program kopyalama işlemi,
arama fonksiyonu, dosya ayırma ve birleştirme, güvenli dosya silme, karşılaştırma, sistem testi vb.
özellikleri ile dikkat çekiyor. Bunun yanında güvenli arşiv dosyaları oluşturmanız için şifreleme özelliğibulunan PeaZip otomatik olarak şifre ataması yapabilme özelliğine sahip ve güçlü şifreme (AES256) desteğibulunduruyor.



   
PEAZİP'İN GENEL ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

     PeaZip iki faktörlü doğrulama ile güçlü şifreleme, arşivleri güvenli silme,
şifreli parola yöneticisi, PKZip dosyaları için AES, 7Zip arşivleri için AES256 şifreleme, Zip arşivleri için
ZipCrypto ve WinZip AES256, ARC arşivleri için FreeARC AES256, Twofish256, Blowfish ve Serpent256 şifreleme,
PEA arşivleri için de AES256 EAX doğrulanmış şifreleme desteğine sahip.
Peazip, Linux; ve Windows işletim sistemlerinde çalışıyor. PeaZip’in desteklediği uzantılar arasında,
Apple’de bulunan DMG’nin dahi yer aldığını belirtmemiz gerekmektedir. Peazip dosya sıkıştırma programının
     Windows işletim sitemi için, 32bit; ve 64bit’i destekleyen farklı sürümlerinin bulunduğunu da belirtmemiz gerekmektedir.

     Peazip dosya sıkıştırma programını kullanabilmek her seviyeden kullanıcı için oldukça kolay.
Peazip, herhangi bir dosya yönetim programı kadar basit bir şekilde kullanılabiliyor. Bunun yanında,
Peazip’in, RAR olarak sıkıştırılmış olan bir dosyayı, ZIP formatına dönüştürebildiğini de belirtmemiz
gerekmektedir. Kısacası, eğer yeni bir dosya sıkıştırma programı arıyorsanız, Peazip, tam size göre,
ve ücretsiz kullanımı ile indirilmeye hazır.

PEAZIP FREE ARCHIVER İNDİRME NOKTALARI

     Eski sürümlerin depoları OSDN.netçevrimiçi yazılım arşivi , Sourceforge açık kaynaklı yazılım
deposu ve GitHub'dakiaçık kaynak indirme PeaZip proje sayfasından temin
edilebilir ; Her sürüm (sürüm numarasından kolayca ayırt edilebilir), farklı desteklenen işletim sistemleri,
belgeler ve kaynaklar için program paketlerini içerir.

KAYNAKLAR