30 Nisan 2018 Pazartesi

Notepad++ (Kullanım)

NOTEPAD++ V7.5.6 KULLANIM

Araç çubuğu menüsünde bulunan özelliklerin açıklamaları aşağıdaki görselde gösterilmiştir.




























FILE (Dosya)


Bu sekmede yine araç çubuğunda belirtilenler gibi yeni belge(new), dosya açma(open), dosya konumunda açma(open containing folder), kaydet(save), farklı kaydet(save as) gibi özellikler vardır. Araç çubuğunda bulunanlar haricinde kapatma özelliği de vardır. Kapatma(close more) özelliği ise aşağıdaki görselde gösterilmiştir. 


Bulunduğunuz sayfa haricindeki diğer tüm sayfaları kapatma seçeneği "Close All but Active Document(Diğer sekmeleri kapat)", kullandığınız sayfanın solundaki sayfaları kapatan ise "Close All to the Left(Soldaki sekmeleri kapat)", kullandığınız sayfanın sağındaki sayfaları kapatan ise "Close All to the Right(Sağdaki sekmeleri kapat)" seçenekleridir.

"Exit(Çıkış)" seçeneği ise sayfadan çıkma ve sayfayı kapatma özelliğine sahiptir.


EDIT (Düzen)


Araç çubuğunda tanıtmış olduğumuz metin üzerinde yapılacak olan değişiklikleri geri alma(undo)yinele(redo), kesme(cut), kopyalama(copy), yapıştır(paste) işlemlerinin seçenekleri bulunmaktadır. Daha önce bahsetmediğimiz önemli özelliklere bakacak olursak;


Auto-Completion(Otomatik tamamlama) seçeneği; örneğin C dilinde kod yazacak olursak bu kodları yada fonksiyonları yukarıdaki seçeneklere göre tamamlamamızı sağlar.
  • Function Completion (Fonksiyonu tamamla)
  • Word Completion (Kelimeyi tamamla)
  • Function Parameters Hint (Fonksiyon parametre ipuçları)
  • Path Completion (Yolu tamamla)


Paste Special (Özel yapıştır) seçeneği ise; 



  • Paste HTML Content (HTML içerik yapıştır): Yapıştırma biçimini HTML koduna göre düzenler.
  • Paste PFT Content (RFT içerik yapıştır): Rich Text yani zengin içerik formatında yapıştırır.
  • Copy Binary Content (İkili içeriği kopyalama)
  • Cut Binary Content (İkili İçeriği kes)
  • Paste Binary Content (İkili içeriği yapıştır)

  • Clipboard History (Pano geçmişi) ise; daha önceden kullanılan yapıştırılıp kesilen metinlerin tamamının gösterilmesini sağlar.


    SEAERCH (Arama)


    Bu sekmede ise sayfada sözcükleri bulma(find), değiştirme(replace), sayfanın istenilen kısmına gitme(go to), tümünü işaretleme(mark all), tüm işaretleri kaldırma(unmark all), yer imleri(bookmark) ekleme gibi seçenekler vardır.


    Mark All (Tümünü işaretle) seçeneğindeki stillerin kullanımındaki sonuçlar aşağıdaki görselde gösterilmiştir.


    Unmark All (Tüm işaretleri kaldır) seçeneğini seçtiğimiz zaman metin ilk yazdığımız hale geri döner.
    Bookmark (Yer imleri) seçeneğinde ise; bulmak istediğimiz yer imlerini bulur, yer imi kapatma ve açma işlemlerini yapar ve aynı zamanda yer imlerini silme veya satırlara kopyalama işlemlerini
    yapar.


    VİEW (Görünüm)



    Bu sekmede önemli olan project(proje) özelliğidir. Bu özellikte proje paneli bulunmaktadır.


    Proje panellerine tıkladığımızda ise çalışma sayfalarımız ayrı bir panelde görünür. Sürükle bırak mantığı ile proje panelini sayfanın istediğimiz kısmına konumlandırabiliriz ilk açıldığında sayfanın en sol kısmında yer almaktadır.

    ENCODING (Kodlama)


    Örneğin UTF çoklu dil desteği olan bir kodlama dizinidir. Kodlamanın nasıl olmasını istiyorsak ona uygun seçeneği seçmemiz gerekmektedir ve kodlama arası dönüşüm de bulunmaktadır.


    LANGUAGE (Dil)



    Hangi programlama dilini kullanacak iseniz onu seçeniz. Bu özellik ise seçdiğiniz dilde kod yazarken yardımcı olacaktır.


    SETTINGS (Ayarlar)



    Tercihler(preferences) kısmında programın türkçe yada ingilizce dile çevrilmesi durumu uzantıları, araçlar isteğe göre kaldırılması, yeni belge biçiminin Unix mi Mac mi Windows mu olduğu ile ilgili ayarlamalar yapılır. Sayfa içinde kullandığımız kısa yolların düzenlenmesi yine ayarlar sekmesinde olur. İçe aktar(import) Eklenti al(import plugin) yada Tema al(import style theme) seçeneği ile çalışma alanınızın görünümünü zenginleştirir.

    TOOLS(Araçlar)



    MD5 şifreleme algoritmalarına yardımcı olmak amacıyla kullanılabilecek bir Hashing/Fingerprinting algoritmasıdır. Araçlar sekmesinde ise MD5 üretmek(generate), MD5 dosyalardan oluşturmak(generate from files), MD5 panoya üretmek(generate into clipboard) gibi seçenekler bulunmaktadır.

    MACRO(Makro)



    Makro tek bir tıklatmayla uygulayabileceğiniz komutlar topluluğudur. Kullandığınız programda yaptığınız hemen hemen her şeyi otomatik hale getirebilir, hatta mümkün olduğunu düşünmediğiniz şeyleri bile yapmanıza yardımcı olurlar. Bu sekmede ise kaydı başlatma, durdurma, oynatma veya geçerli olan makroyu kaydetme özellikleri mevcuttur.


    RUN(Çalıştır)



    Yazılan kodun çalıştırılması
    Firefox da başlatma
    Explorer da başlatma
    Crome da başlatma
    Safari de başlatma
    PHP hakkında yardım almanızı sağlar
    Google da arama
    Wikipedia da arama
    Dosya açma Başka bir örnek açma Outlook ile gönderme

    PLUGINS(Eklentiler)
    Programla ilgili eklenti durumunu gösteren özellikler mevcuttur. Örneğin Notepad++ programı ile ilgili diğer eklentilerde kullandığınız programa eklenebilir.

    WİNDOW(Pencere)
    Eğer birden fazla sayfa açtıysak Notepad++ da o sayfalar arasındaki geçişlerimizi sağlar.






















    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder