7 Nisan 2018 Cumartesi

Eclipse (Kurulum)




Eclipse Kurulum



Eclipse sürekli güncellenen bir IDE olduğundan, bu sayfada yer alan ekran görüntüleri ve sürüm numaraları güncel sürümlerden farklılık gösterebilir. Eclipse IDE'yi işletim sisteminize uygun olarak buradan indirebilirsiniz. Karşınıza gelecek aşağıdaki ekrandan, Eclipse IDE for Java Developers'ı indirebilirsiniz.



İndirme Adresi : https://www.eclipse.org/downloads/packages/



İndirdiğiniz IDE, bilgisayarınıza. zip formatında kaydedilecek. Bundan sonra tek yapmanız gereken, sıkıştırılmış. zip klasörünü istediğiniz bir yere açmak. Açtıktan sonra oluşan Eclipse klasöründe eclipse. exe çalıştırabilirsiniz.


Not: Eclipse IDE ‘sinin ilk açılışı biraz zaman alabilir. Bu açılış ve kullanım süreleri, özellikle emülatör kullanımı sırasında, bilgisayarınızın donanımına bağlıdır.




















Şekil 1: İndirme Sayfası 1


Uygulamanızı komut satırında çalıştırmaktan daha kolay ve hızlı bir yöntem, mevcut Eclipse IDE'sini kullanmaktır. Eclipse sayesinde hem uygulamalarınızı daha kolay bir şekilde hazırlar hem de anında çıktılarını gözlemleyebilirsiniz. Android 101 eğitimlerinde basit Java uygulamaları yazacağımız için, sizlere kurulumunu anlattığımız Eclipse IDE'si üzerinden bu uygulamaları nasıl çalıştırabileceğinizi göstereceğiz.







Şekil 2: Kurulum 1


Eclipse Geliştirme Ortamı başta son derece karmaşık gibi görünse de, Android eğitiminde işleyeceğimiz konuların tamamını kapsayacak şekilde bir kurulum yöntemiyle bu durumun üstesinden geleceğiz.


Eclipse IDE'sini bilgisayarımıza kurup çalıştırdıktan sonra bizi karşılayacak ilk ekran aşağıdaki gibi olacaktır:





Şekil 3: Kurulum 2


Burada ön tanımlı olarak projemizi çalıştıracağımız ortamı seçmemiz istenecektir (bu klasör genellikle workspace olarak adlandırılır). İsterseniz siz bu yolu ve klasörü değiştirebilirsiniz fakat anlatım bu yola göre esas alınacağı için yeni başlayanların değiştirmemesini öneririz. Sonrasında Eclipse IDE'sinin tanıtım ekranı sizi karşılayacaktır





Şekil 4: Kurulum 3


Bu ekran geliştirme ortamına yeni başlayacak kişilere yardımcı olması amacıyla hazırlanmıştır. Bu açılış sekmesi yalnızca ilk açılışta çıkacaktır.


Bu sekmeyi kapattığınızda, karşınıza boş Eclipse çalışma ortamı gelecektir:




Şekil 5: Kurulum 4


Şimdi ekranın sol üst köşesinde yer alan düğmeden yeni Java Projesi oluşturmayı seçelim:





Şekil 6 : Kurulum 5

Yeni Java Projesi oluşturmayı seçtikten sonra aşağıdaki pencere açılacaktır. Buradan gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra Next diyerek ilerliyoruz.

Önemli Not: Kullandığınız JDK sürümünü burada seçmek çok önemlidir. Eğer JDK 1.8 kullanıyorsanız, lütfen Use a project specific JRE seçeneğini bu şekilde işaretleyin:




Şekil 7: Kurulum 6

Bu pencerede dikkat etmemiz gereken, aşağıdaki ekran görüntüsünde belirttiğimiz şekilde, "add project to build path" seçeneğini işaretlemektir. Bu şekilde tanımlandığında yeni eklenecek class'lar projenizin yoluna eklenmiş olacaktır. Seçmediğiniz takdirde, mevcut projenizden bağımsız, class veya diğer bileşenleri de yine Eclipse üzerinden geliştirebilir, sonrasında bu yola ekleyebilirsiniz:







Şekil 8: Kurulum 7





Şekil 9: Kurulum 8

Finish düğmesine tıkladıktan sonra, artık ilk Java projemizi oluşturmuş olduk. Şimdi projemize yeni bir class eklememiz gerekiyor. Bunun için yine Eclipse ekranında sol sütünda yer alan projenin üstüne gelip sağ tıklayın ve aşağıdaki ekrandaki yönergeleri izleyerek yeni bir class oluşturun:

Yeni bir class oluşturmak istediğimizde bizi aşağıdaki pencere karşılayacaktır ve gerekli adımları yine bu ekrandan takip ederek Finish düğmesi ile sonlandırabilirsiniz:
Artık ileride alacağınız eğitimlerde, sizlerle paylaştığımız kodları ve yeni uygulamalarınızı hazırlayabileceğiniz geliştirme ortamınız kurulmuştur. Bundan sonra tek yapmanız gereken uygulamanızı yazmak ve RUN seçeneğini kullanarak onu çalıştırmaktır.

Kaynak: https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/konu/android/egitim/android-101/eclipse-idesinin-windows-ortaminda-kurulumu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder