10 Nisan 2018 Salı

Arduino Pinleri ve Arduino Parçaları


ARDUINO PİNLERİ




  Usb girişi: Usb girişinden  arduinomuza 5V'luk enerji verebileceğimiz gibi seri giriş-çıkış ile verileri anlık olarak kontrol ettirebilir aynı zamanda diğer donanımlarla haberleşebiliriz. ve arduino ya yazmış olduğumuz programı yüklediğimiz kısımdır.
   Usb portu üzerinde resetlenebilir poli sigortası mevcuttur. 500mA'in üzerinde bir akım çekildiğinde otomatik olarak kendini kapatmaktadır.
  Harici güç girişi: Ekstra güç kaynaklarından beslemek için kullanılan porttur. Usb den 5V ile besleyebildiğimiz gibi buradan da 7V-12V bir değere sahip güç kaynağımızla besleyebiliriz. Aslında arduino u beslemek için kullanılabilecek güç 6V-20V arasındadır fakat 7V-12V'un altı ve üstü değerler arduino için sağlıklı değildir.
   Ground(toprak) pin: İsminden de belli olduğu gibi toprak hattıdır.
  5V: Bu portu devremizde 5V kaynağı olarak kullanırız. Burada herhangi regülatör yoktur ve en fazla çıkış akımı 40mA'dir. Bu yüzden bu portu kullanırken dikkatli olmak gerekir arduino ya zarar verebilirsiniz.
  3.3V: Arduino üzerindeki regülatör sayesinde devrenizde 3.3 volt beslemesi gereken yerlerde kullanabileceğiniz gerilim besleme portudur. Bu portta en fazla 50mA'lik akım çekebilirsiniz. üzerinde çekeceğiniz değerler portu yakabileceği gibi başka hasarlarda verebilir.
  Analog girişler: Adı üzerinde analog giriş pinleridir. Büyük A harfi ile başlar 0'dan 5'e kadar rakamlar yazılır(A0, A1, A2...). Bu pinler sensörler ile iletişim kurmamızı sağlar. 0-5V aralığındaki girişleri arduino ya vererek bu değerleri programınızda kullanabilirsiniz. Arduino analog çıkış vermez. Bu yüzden sadece giriş olarak kullanılabilmektedir.
  Dijital pinler: Arduino uno da 14 adet dijital giriş-çıkış vardır. bu pinlere 5V vererek pinin ya da sensörün aktif olduğunu programınıza söyleyebileceğiniz gibi her pinden 5V çıkışı da aktif edebilirsiniz. Ayrıca "~" işaretli pinlerden PWM (Pulse Width Modulation)* çıkışı alabilirsiniz. böylece diğer pinler gibi sadeve 5V yerine 0V-5V arasında voltaj çıkışını bu pinlerden alabilirsiniz.
   *: "~" işareti gördüğünüz dijital pinlerden analog çıkış alabileceğimizi belirtir.
  AREF pini: Analog referans pinidir. Arduino regülatörü 1023 adıma sahiptir. Örneğin; 3 voltluk bir gerilim için 3V/1023=0.00293V hassasiyetine sahip gerilim adımı elde edebiliriz. Hassas uygulamalarda işimize yarayacak bir pindir.
  Reset butonu: Arduino çalışmasında bir problem olduğunda ya da herhangi bir olayda programın baştan başlaması için bu butonu kullanabilirsiniz.
  Voltaj regülatörü: Arduino ya zarar verecek gerilim değerlerinden korur.

                                ARDUINO PARÇALARI





Arduino kartı: Projenizin beyni olan bu minik parça geliştirme kartıdır. Kart ile robotik ve elektronik uygulamalarınız kolayca yapabilirsiniz.








Usb kablo: Kartımızda gerçekleştirdiğimiz aşamaların çalışması için kartımızı tabii ki de bilgisayara bağlamamız gerekiyor. Bu usb kabloda bize bu konuda yardımcı oluyor.







Breadboard: Devre bağlantılarının aktarımının sağlayan parçadır. Bu parça sayesinde devrenizi lehim yapmadan kurabilmektesiniz.









Jumper kablolar:  Bağlantıyı sağlayan renkli kablolardır. Renklerin özel bir anlamı yoktur, devre oluştururken karışıklığın önlenmesi amaçlıdır.
  İki ucu iğneli olanlara erkek-erkek, bir ucu iğneli diğeri ucu delikli olana erkek-dişi, iki ucuda delikli ise  dişi-dişi ismi verilmektedir.







Potansiyometre: Çevirdiğimiz değere göre veri alabildiğimiz parçadır. İsterseniz direnç olarak da kullanabilirsiniz.










      Ledler: Değişik renklerde ışık yayan parçalardır. Biri uzun iki ucu         vardır.  Çeşitli boylarda ve akımlarda satılmaktadır.










  RGB Ledler: İçerisinde kırmızı, yeşil ve mavi renkler bulunur. Aynı zamanda RGB ledler ile ara renkleride yakabilirsiniz.


Direnç: Ledlerimizi koruyan minik ama yararlı parçalardır. Devremizde akım değerini kısıtlayarak bazı önemli elemanlarımızı yüksek akımdan korur.








Buzzer: Düdük gibi ses çıkaran bir parçadır. Üzerinde bulunan piezo kart sayesinde elektrik verildiğinde titreşerek ses oluşturur.










   LDR:  Işık değerini ölçen sensördür. Projelerde çokca kullanılan      bu parça üzerine ışık düştüğünde bir direnç oluşturuyor. Ay çiceği    güneş panelleri gibi.









LCD Ekran: Bütün verileri analiz eden parça. bu modül ile arduino dahil bir çok mikrocontroller den veriyi alıp ekrana yazdırabiliriz.




KAYNAK: http://www.projehocam.com/arduino-hastaligina-yakalanma

                   http://diyot.net/arduino-uno-uzerinde-neler-var/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder