30 Nisan 2018 Pazartesi

Notepad++ (Kullanım)

NOTEPAD++ V7.5.6 KULLANIM

Araç çubuğu menüsünde bulunan özelliklerin açıklamaları aşağıdaki görselde gösterilmiştir.




























FILE (Dosya)


Bu sekmede yine araç çubuğunda belirtilenler gibi yeni belge(new), dosya açma(open), dosya konumunda açma(open containing folder), kaydet(save), farklı kaydet(save as) gibi özellikler vardır. Araç çubuğunda bulunanlar haricinde kapatma özelliği de vardır. Kapatma(close more) özelliği ise aşağıdaki görselde gösterilmiştir. 


Bulunduğunuz sayfa haricindeki diğer tüm sayfaları kapatma seçeneği "Close All but Active Document(Diğer sekmeleri kapat)", kullandığınız sayfanın solundaki sayfaları kapatan ise "Close All to the Left(Soldaki sekmeleri kapat)", kullandığınız sayfanın sağındaki sayfaları kapatan ise "Close All to the Right(Sağdaki sekmeleri kapat)" seçenekleridir.

"Exit(Çıkış)" seçeneği ise sayfadan çıkma ve sayfayı kapatma özelliğine sahiptir.


EDIT (Düzen)


Araç çubuğunda tanıtmış olduğumuz metin üzerinde yapılacak olan değişiklikleri geri alma(undo)yinele(redo), kesme(cut), kopyalama(copy), yapıştır(paste) işlemlerinin seçenekleri bulunmaktadır. Daha önce bahsetmediğimiz önemli özelliklere bakacak olursak;


Auto-Completion(Otomatik tamamlama) seçeneği; örneğin C dilinde kod yazacak olursak bu kodları yada fonksiyonları yukarıdaki seçeneklere göre tamamlamamızı sağlar.
  • Function Completion (Fonksiyonu tamamla)
  • Word Completion (Kelimeyi tamamla)
  • Function Parameters Hint (Fonksiyon parametre ipuçları)
  • Path Completion (Yolu tamamla)


Paste Special (Özel yapıştır) seçeneği ise; 



  • Paste HTML Content (HTML içerik yapıştır): Yapıştırma biçimini HTML koduna göre düzenler.
  • Paste PFT Content (RFT içerik yapıştır): Rich Text yani zengin içerik formatında yapıştırır.
  • Copy Binary Content (İkili içeriği kopyalama)
  • Cut Binary Content (İkili İçeriği kes)
  • Paste Binary Content (İkili içeriği yapıştır)

  • Clipboard History (Pano geçmişi) ise; daha önceden kullanılan yapıştırılıp kesilen metinlerin tamamının gösterilmesini sağlar.


    SEAERCH (Arama)


    Bu sekmede ise sayfada sözcükleri bulma(find), değiştirme(replace), sayfanın istenilen kısmına gitme(go to), tümünü işaretleme(mark all), tüm işaretleri kaldırma(unmark all), yer imleri(bookmark) ekleme gibi seçenekler vardır.


    Mark All (Tümünü işaretle) seçeneğindeki stillerin kullanımındaki sonuçlar aşağıdaki görselde gösterilmiştir.


    Unmark All (Tüm işaretleri kaldır) seçeneğini seçtiğimiz zaman metin ilk yazdığımız hale geri döner.
    Bookmark (Yer imleri) seçeneğinde ise; bulmak istediğimiz yer imlerini bulur, yer imi kapatma ve açma işlemlerini yapar ve aynı zamanda yer imlerini silme veya satırlara kopyalama işlemlerini
    yapar.


    VİEW (Görünüm)



    Bu sekmede önemli olan project(proje) özelliğidir. Bu özellikte proje paneli bulunmaktadır.


    Proje panellerine tıkladığımızda ise çalışma sayfalarımız ayrı bir panelde görünür. Sürükle bırak mantığı ile proje panelini sayfanın istediğimiz kısmına konumlandırabiliriz ilk açıldığında sayfanın en sol kısmında yer almaktadır.

    ENCODING (Kodlama)


    Örneğin UTF çoklu dil desteği olan bir kodlama dizinidir. Kodlamanın nasıl olmasını istiyorsak ona uygun seçeneği seçmemiz gerekmektedir ve kodlama arası dönüşüm de bulunmaktadır.


    LANGUAGE (Dil)



    Hangi programlama dilini kullanacak iseniz onu seçeniz. Bu özellik ise seçdiğiniz dilde kod yazarken yardımcı olacaktır.


    SETTINGS (Ayarlar)



    Tercihler(preferences) kısmında programın türkçe yada ingilizce dile çevrilmesi durumu uzantıları, araçlar isteğe göre kaldırılması, yeni belge biçiminin Unix mi Mac mi Windows mu olduğu ile ilgili ayarlamalar yapılır. Sayfa içinde kullandığımız kısa yolların düzenlenmesi yine ayarlar sekmesinde olur. İçe aktar(import) Eklenti al(import plugin) yada Tema al(import style theme) seçeneği ile çalışma alanınızın görünümünü zenginleştirir.

    TOOLS(Araçlar)



    MD5 şifreleme algoritmalarına yardımcı olmak amacıyla kullanılabilecek bir Hashing/Fingerprinting algoritmasıdır. Araçlar sekmesinde ise MD5 üretmek(generate), MD5 dosyalardan oluşturmak(generate from files), MD5 panoya üretmek(generate into clipboard) gibi seçenekler bulunmaktadır.

    MACRO(Makro)



    Makro tek bir tıklatmayla uygulayabileceğiniz komutlar topluluğudur. Kullandığınız programda yaptığınız hemen hemen her şeyi otomatik hale getirebilir, hatta mümkün olduğunu düşünmediğiniz şeyleri bile yapmanıza yardımcı olurlar. Bu sekmede ise kaydı başlatma, durdurma, oynatma veya geçerli olan makroyu kaydetme özellikleri mevcuttur.


    RUN(Çalıştır)



    Yazılan kodun çalıştırılması
    Firefox da başlatma
    Explorer da başlatma
    Crome da başlatma
    Safari de başlatma
    PHP hakkında yardım almanızı sağlar
    Google da arama
    Wikipedia da arama
    Dosya açma Başka bir örnek açma Outlook ile gönderme

    PLUGINS(Eklentiler)
    Programla ilgili eklenti durumunu gösteren özellikler mevcuttur. Örneğin Notepad++ programı ile ilgili diğer eklentilerde kullandığınız programa eklenebilir.

    WİNDOW(Pencere)
    Eğer birden fazla sayfa açtıysak Notepad++ da o sayfalar arasındaki geçişlerimizi sağlar.






















    23 Nisan 2018 Pazartesi

    Calligra KOffice (Kullanım)


        Calligra programını kurduğumuzda masaüstüne  simgesi gelecektir. Bu simgeye çift tıklayarak programımızı açıyoruz.

      
        Programı ilk açtığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor. 


         Sol tarafta görmüş olduğumuz gibi programımızda 2 bölüm var. 

         1)Open(Aç)
         2)Compose New(Yeni Oluştur) 


         Open sekmesini inceleyelim.

    1) Recent Documents(Son belge) = Programda en son hangi belge ile çalıştıysak buradan o belgeye ulaşabiliyoruz.

    2) Library(Kütüphane) = Please drop some into your Documents folder (...\Documents). Programımız kurulu olduğu yerde belgeler klasöründe bulunan dosyalarımız Text Documents(Metin Dosyaları) ve Presentations(Sunumlar) olarak programımızda görünecektir. Başka bir dosya açmak istiyorsak Open Other(Başka Aç) sekmesine tıkalabilirsiniz.

     


    3) Cloud(Bulut) = Cloud hesabı oluşturmak için kullanıyoruz. Sağ alt kısımda bulunan seçeneklerden hesap oluşturabiliriz.



          Compose New sekmesini inceleyelim.

    1) Documents(Dokümanlar) = Templastes(Şablonlar) kısmından hazır şablonları seçebilirsiniz.



       Custom Document(Özel Belge) kısmından kendimize özel belge oluşturabiliriz. Belge özelliklerini belirledikten sonra Create Document(Doküman Oluştur) tıklayarak oluşturulan özellikteki belgemizi açabiliriz.



    2) Presentation(Sunum) = Sağ üst kısımda bulunan Classic ve Wide kısmından klasik ya da geniş şablonlar seçebilirsiniz.

     







    Inkscape (Kullanım)



    Üstte , sağda ve solda butonlarımız bulunmaktadır. Bu butonlar ile hazırlanacak olan çalışmanın düzenlemeleri yapılır. Ortada ki alan ise çalışmamızı yapacağımız yerdir. Aşağıda katman ve renk ayarlamaları vardır.

    Tuvali Kaydırma:
    Belge tuvalini kaydırmak için birçok yol vardır. Tuvali faredeki orta düğme ile kaydırabilirsiniz. Yada ctrl+yön oku (aşağı-yukarı) ile tuvali kaydırabilirsiniz.Yada kaydırma çubuklarını kullanabilirsiniz. Shift ve fare tekerleği ile yatay kaydırma yapabilirsiniz. 

    Yakınlaştırma veya Uzaklaştırma:
    Klavyedeki (+) tuşu ile belgeyi yakınlaştırıp , (-) tuşu ile uzaklaştırabilirsiniz. Shift+farenin orta tuşu yada Shift+sağ tık ile uzaklaştırılabilir. Ayrıca , yakınlaştırma aracını (soldaki araç çubuğunda) , etrafına sürükleyerek bir bölgeye yakınlaştırmayı da sağlar. Inkscape ayrıca bu çalışma ortamında kullanılan yakınlaştırma düzeylerini de korur. 



    Belge oluşturma ve yönetme:
    Yeni bir boş belge oluşturmak için Dosya>Yeni ' ye tıklıyoruz yada Ctrl + N tuşuna basıyoruz.

    Inkscape'in bir çok şablonundan yeni bir belge oluşturmak için Dosya>Şablondan yeni ' yi tıklıyoruz yada Ctrl+Alt+N tuşlarına basıyoruz.
    Varolan bir SVG belgesini açmak için Dosya>Aç ' a tıklıyoruz yada Ctrl + O tuşuna basıyoruz. Kaydetmek için , Dosya>Kaydet'e tıklıyoruz yada Ctrl + S tuşuna basıyoruz. Veya Farklı Kaydet (Ctrl+Shift+S) seçeneğini kullanabilirsiniz.
    Her belge için ayrı bir belge panceresi açar. Pencere yöneticiniz kullanarak aralarında gezinebilirsiniz. Alt+Tab tuşu ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ctrl + Tab tuşu tüm açık belge pencerelerinde dolaşmak için kullanabilirsiniz.  Bir dosya tarayıcısında birden çok dosya açarsanız veya bir simgeden birden fazla inkscape işlemi başlatırsanız çalışmaz.

    View / Show-Hide (Görünüm – göster /gizle) sekmesinden tek tek programın sağ, sol ve üst düğme barlarını açar ya da gizleyebilirsiniz.


    Commands Bar (Üst Komut Düğmeleri):

    Bu bölümde bir çok programda olduğu gibi yeni döküman açmak, saklamak, yazıcı çıktısı almak, ileri – geri, kes, kopyala, yapıştır düğmelerini görebilirsin. Bu sütunda ayrıca sayfa yakınlaştırma ve uzaklaştırma düğmeleri, nesneleri çoğaltma, gruplama, katmanlarla çalışma düğmeleri, renk vermek, hizalama ve belge özelliklerini ayarlıyacağımız denetimler bulunuyor. Bu düğmelerden herhangi birine tıklarsanız sağda o düğmenin fonksiyonlarını göreceğiniz panel açılır. Grafiklerinizde bu sağ panel sıklıkla kullanacağınız bölümdür.



    Snap Kontrol Bar:


    Bu bar sağ tarafda açılır. Çizdiğimiz nesneleri tam olarak hizalama, ortalama, taşıma veya birbilerine yapıştırmak gibi kontrolleri yapmamızı sağlıyor. Bu denetim barını aktif etmek için en üst butona basmak gerekiyor. Gene aynı butondan snap barı devre dışı bırakabilirsiniz.


    Toolbox ve Tool control bar:


    Bu iki bar sütunu birbiriyle ortak çalışıyor. Soldaki toolboxdan tıkladığımız bir düğmenin fonksiyonları hemen üstdeki tool control barda açılıyor. Bu bize çizmek istediğimiz nesnenin ayarlarını yapma olanağı sunuyor.



    Rulers ve Scroolbarlar:


    Rulers (Cetvel) çizim yaparken ölçüm kolaylığı sağlıyor. Scroolbarlar ise sayfada hareket esnekliği veriyor. İki adet Scrool barımız var. Sağ scroolbar ile dökümanı yukarı aşağı alt scroolbar ile de sola sağa kaydırma kolaylığı sağlıyor.


    Palet:


    Çizdiğimiz nesnelerin renklerini değiştirme amaçlı kullanılıyor. Paletin sağdaki ok sekmesini tıklayarak paleti dilediğimiz şekilde özelleştirebiliriz. Burada palet görünümünü küçük yada orta ölçekte görünmesini sağlayabiliriz. Ayrıca farklı renk paletleri seçerek projelerimizde dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Renk paletinin altındaki scrool bar ile paleti ileri geri götürüp farklı renkleri seçmek mümkün.

    Status bar:

    Bu bölüm nesnenin özelliklerini renk bilgisini, hangi katmanda çalıştığımızı, dökümanın ölçülerini ve görünüm yüzdesini gösterir. Ayrıca seçilmiş bir nesne hakkında bilgilerde bu panelde yer alır.

    Doldur ve Çiz (Fill and Stroke) (Ctrl + Shift + F):

    Fill and Stroke (Doldur ve Çiz) menüsü (Ctrl + Shift + F) tuş bileşimi ile açılabilir. Bu iletişim kutusu aşağıdaki gibi işlemler için  kullanılabilir:

    • Çizilen bir nesnenin dolgu ve kenarlık rengini gelişmiş bir şekilde ayarlamak.
    • Bir nesnenin (örneğin dikdörtgenin) çevresine kenarlık eklemek. Nesneyi iptal edip sadece kenarlığını bırakmak.
    • Çizgilerin çizgi tipini, rengini, kalınlığını değiştirmek.
    • Çizgilere çeşitli ok işaretleri eklemek.

    Not: Stroke style (Çizgi stili) sekmesindeki seçeneklerin pasif olması, Kenarlık Rengi sekmesinde kenarlığın olmadığını ifade eden çarpı düğmesi işaretli olmasından kaynaklanabilir ya da kenarlık eklenecek bir nesnenin seçilmemiş olmasından kaynaklanabilir.


    Hizalama ve Dağılım (Align and Distribute)  (Ctrl + Shift + A):

    Birden fazla nesneyi bir hat hizasında ve istenirse eşit aralıklarla hizalamak için Nesne menüsünde yer alan "Align and Distribute" (Hizalama ve Dağılım) (Ctrl + Shift + A) seçeneği kullanılır.




    Aşağıdaki örneklerde olduğu gibi iki veya daha fazla sayıda satır ya da sütunun düzgün hizalanmasını gerektiren durumlarda ise Nesne menüsünde yer alan Arrange seçeneği kullanılmalıdır. Bu iletişim kutusu sayesinde nesnelerin aralıkları kolayca değiştirilebilmektedir.
    Nesne Döndürme:

    Bir nesneyi döndürmek için nesneye iki defa tıklanır. İkinci tıklama ile oluşan kulplar tutularak nesne döndürülebilir.

    İkinci tıklama ile nesnenin ortasında ortaya çıkan artı işaretine dikkat edin. Bu işaret resmin dönme merkezidir, bu işaret istenilen bir noktaya kaydırılarak, dönme merkezi değiştirilebilir.
    Ctrl tuşuna basılı tutularak 15 derece ve katlarında döndürme sağlanabilir. Eğer daha detaylı bir döndürme-eğme işlemi gerçekleştirmek gerekirse (örneğin 42 derece) Object (Nesne) menüsünde yer alan Transform (Dönüştür) seçeneği kullanılır (Ctrl + Shift + M).
    Nesneyi 90, 180 derece döndürmek ve bu şekilde aynalamak için alttaki düğmeler kullanılır.





     Çizgi (Bezier eğrileri):

    Bu araç kullanılarak düz çizgiler ve eğriler çizilebilir. Çizgi çizilirken tıkladığımız bir noktada elimizi fareden çekmeden hareket ettirirsek eğri çizgiler ortaya çıkar.
    Ctrl'ye basılı tutarak 15 derece ve katlarında düz çizgiler çizilebilir. Ardışık çizgiler çizerken çizimi sonlandırmak için, son nokta çizildikten sonra fareye ters tıklanır.
    Bu çizim aracının orijinal adı Bezier'dir. (Bezier; bilgisayar grafiklerinde yaygın olarak kullanılan parametrik eğri biçimidir). Kısa yolu B tuşudur.
    Ardışık çizgiler tek bir nesne olarak davranır. Bu nesnelerin düğüm noktalarına  düğmesi kullanılarak müdahale edilebilir. Bu konu aşağıda "Nesne Düzenleme İşlemleri" başlığı altında detaylıca incelenmiştir.


     Üçgen ve Çokgen Çizme:

    Bunun için Inkscape arayüzünde sol taraftaki araç çubuğunda yer alan çokgen çizme düğmesi kullanılır. Bu düğmeye basıldıktan sonra arayüzde resimdeki gibi bir araç çubuğu ortaya çıkacaktır. Buradan, çokgenin kenar sayısı belirlenir.


     Dikdörtgen Çizme ve Köşelerini Yuvarlatma:

    Bir dikdörtgenin köşelerini resimdeki gibi yuvarlatmak için dikdörtgene çift tıklayarak veya nesne seçiliyken dikdörtgen çizme düğmesine tıklayarak düzenleme modu açılır. Ardından şu seçenek kullanılabilir:

    1. YOL: Düzenleme modundayken dikdörtgenin bir köşesinde olan yuvarlak daireyi tutup hareket ettirerek dikdörtgenin tüm köşelerini eşit bir şekilde yuvarlanabilir.
    2. YOL: Inkscape arayüzünde ortaya çıkan Rx, Ry düğmeleri kullanılarak X, Y eksenlerinde farklı miktarda yuvarlatma işlemi uygulanabilir.



    Birleşim:

    Resimdeki gibi kesişen iki nesnenin kesişim bölgesini budayarak nesneleri birleştirmek için Path (Yol) menüsünde yer alan Union (Birleşim) seçeneği kullanılır.


    Alan Boyama:

    Inkscape'de kesişen nesnelerin oluşturduğu kapalı alanlar bu araçla kolayca boyanabilir. Alttaki örnekte birbirinden bağımsız bir dikdörtgen ve düz bir çizgi kullanılmıştır.
    Boyanan bölgeler, dolgulu ve kenarlıklı ayrı cisimler haline gelir.



     Ölçekleme:

    Seçilen nesneleri en boy oranını koruyarak belli bir ölçüde küçültmek ya da büyütme işlemini göz hesabıyla kabaca gerçekleştirmek için nesne seçildikten sonra köşelerinde oluşan ok düğmeleri kullanılabilir.

    Ölçekleme işlemini  detaylı bir şekilde belli bir oran girerek gerçekleştirmek için ise (Ctrl + Shift +M) kullanılarak ya da Object (Nesne) menüsünde yer alan Transform seçeneğine basılarak Transform iletişim kutusu açılır. Burada Scale (ölçekleme) sekmesi üzerinden istenilen işlem gerçekleştirilebilir. "Scale proportionally" seçeneği işaretlenerek en-boy oranı korunabilir. Apply düğmesi kullanılarak, yapılan değişiklikler uygulanır.

    Ayrıca Inksacpe arayüzünde alttaki resimde görülen kilit düğmesi kilitli hale getirildikten sonra W değeri değiştirilerek ölçekleme yapılabilir.





    Gruplandırma:
    Birden fazla nesnenin sürüklenirken, hizalanırken tek bir nesne gibi hareket etmesini sağlamak için gruplandırmadan yararlanılır. Birden fazla nesne seçip Object (Nesne) menüsünde yer alan Group seçeneği kullanılarak gurup oluşturulabilir. Grup içindeki bir nesneyi, grubu bozmadan düzenleyebiliriz, bunun için Ctrl tuşu ile nesneye tıklamamız yeterlidir. Grubu çözmek için ise Ungroup seçeneğini kullanılabilir ya da  (Ctrl + U) yapılabilir. Grup halindeki nesneler başka nesne ya da gruplarla grup oluşturabilir. Grup çözme düğmesi (Ungroup) bu grupları sırasıyla çözer.


    Bitmap Resim İşleme:


    Inkscape, bir vektörel grafik düzenleme yazılımı oluğu için nokta(yani piksel) tabanlı resim dosyalarının (PNG, BMP gibi) içeriğine Inkscape'de müdahale edemezsiniz. Ancak isterseniz nokta tabanlı bir resmi Inkscape'de açıp resmin üzerine istediğiniz şekilleri çizebilir, yazı yazabilir, eklemelerde bulunabilir, filtreler uygulayabilir, saydamlaştırabilir, döndürebilir, ölçekleyebilirsiniz. Düzenlemelerinizi yaptıktan sonra, kayıpsız bir dosya biçimi olan PNG biçiminde dışa aktarım yaptığınızda herhangi bir kalite kaybı yaşanmayacaktır.

    Nokta tabalı bir resme Inkscape kullanarak bazı eklemelerde bulunmak istiyorsanız ve bu işlemi, yeni bir SVG dosyası oluşturmadan hızlıca yapmak niyetindeyseniz alttaki yolu izleyebilirsiniz (NOT: SVG dosyası oluşturmadan düzenleme yapıp kaydederseniz yaptığınız değişiklikleri daha sonra geri alamazsınız).

    1. Inkscape'i açıp "Dosya > Aç" yolunu izleyin ya da resim dosyasına sağ tıklayıp "Birlikte Aç > Inkscape" yolunu izleyin (NOT: Eğer bu yöntemleri kullanmak yerine Inkscape'i açıp resim dosyasını sürükleyip bırakırsanız bir SVG dosyası üzerinde çalışmış olursunuz bu durumda yine PNG biçiminde (Dosya > Export Bitmap) çıktı alabilirsiniz.)

    2. Dosyayı kaydetmek istediğinizde "Dosya > Kaydet" yolunu izleyin.



    Resmi Vektörize Etme:

     Inkscape çalşma sayfasına eklediğiniz nokta tabanlı (Bitmap) bir resmi otomatik olarak vektörize etmek (sayısallaştırmak) için Path (Yol) menüsünde yer alan "Resmi Vektöize Et" seçeneğini kullanabilirsiniz.


    Tabi istenire çizgi çizme aracı kullanılarak bitmap resmin üzerinden elle yeniden çizim yapılarak da sayısallaştırma yapılabilir. Elle vektörize etme işlemini uygulayacaksanız bu esnada daha rahat çalışmak için şu adımları uygulayabilirsiniz:
    - Bitmap resmin kaymasını önlemek için bu nesneyi kilitleyin. Bunun için resme ters tıklayıp Object Properties > Lock yolunu izleyin. Kilitleri açmak istediğinizde Object menüsünde yer alan Unlock All seçeneğini kullanabilirsiniz.
    - Bitmap resim eğer çok koyu renkli ise çalışma esnasında resmin saydamsızlığını (Opacity) düşürerek daha rahat çalışabilirsiniz (Ctrl + Shift + F).


    Dışa / İçe Aktarma:

    Seçilen nesneler ya da tüm çizim, istenilen boyutlarda PNG resim dosyası olarak dışarı aktarılabilir. Bunun için File > Export PNG Image yolu izlenir.
    Bir bitmap resim dosyasını içe aktarmak için File > Import yolu izlenebilir.

    Gradyan (Artımlı Geçiş):

    Arayüzde sol altta yer alan Gradyan oluşturma düğmesine tıklanır, sonra gradyan etkisi verilecek nesneye tıklanır, gradyan etkisinin doğrultusu çizilir.
    Bir nesne üzerine beyaz renkli bir çember çizilip dairesel bir artımlı geçiş sağlanabilir.


    DWG Dosyalarını SVG Biçimine Çevirmek(DWG to SVG):

    DWG dosya biçimi, AutoCAD yazılımının üreticisi olan Autodesk firmasına ait sahipli ve kapalı kodlu bir dosya biçimidir. AutoCAD, QCad gibi programlarda elde edilmiş DWG ya da DXF dosyalarını Inkscape'de kullanabilmek amacıyla SVG biçimine dönüştürmek isteyebilirsiniz. Bunun için pek çok yol bulunmakla birlikte bazı yöntemler ya da araçlar daha başarılı sonuç vermektedir.

    1. YOL - "Any DWG to SVG Converter" yazılımını kullanarak:
    Windows sürümü bulunan bu programın deneme sürümünde pek de kısıtlayıcı olmayan bir kısıtlamaya sahiptir. Programı her açtığımızda en fazla 3 adet dosyayı dönüştürebiliriz. Üç dosyadan sonra tekrar dosya dönüştürebilmek için programın penceresini kapatıp açmamız yeterlidir.  Bu yazılım son derece başarılı sonuç vermektedir. Programın öntanımlı ayarlarını kullandığınızda, program her seferinde Model, Layout1, Layout2 sayfaları için birer çıktı verecektir. Bunu önlemek isterseniz “Options > Output Layout and Area” yolunu izleyip orada yer alan Model Space seçeneğini işaretli hale getirmeniz yeterlidir.

    2. YOL - QCad programını kullanarak:
    QCad,  açık kaynak kodlu ve özgür bir 2B çizim uygulamasıdır. DWG desteklidir.  Linux, Windows ve Mac OS X işletim sistemlerini destekler. Ücretsiz sürümü özgür GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslıdır. Ücretli olan "Pro" ve "CAM"  özellikleri her açılışta 15 dakika deneme sürelidir. Bu özellikleri tekrar kullanabilmek için programı tekrar başlatmak yeterlidir.

    QCad programını, web sitesinden ücretsiz olarak indirerek DWG ya da DXF dosyalarını SVG biçiminde dışa aktarabilirsiniz. Bunun için bir DWG dosyasını QCad ile açın ve File menüsünde yer alan Advanced SVG Export seçeneğini kullanın. Açılan pencerede “Grove page yo include pen width” seçeneğini (Türkçe: Çizgi kalınlıklarını koru) işaretli hale getirin ve dışa aktarın.

    Dışa aktarma konusunda ise QCad ile yaptığımız SVG biçiminde dışa aktarma denemelerinde başarılı bir sonuç verdiğini gözlemledik. QCad'in, aşağıda bahsettiğimiz Inkscape'in (0.91) kendi dışa aktarma özelliğinden çok daha başarılı sonuç verdiği de net bir şekilde söyleyebiliriz. SVG içe aktarma konusunda ise QCad'in kendi sitesinde bu işlevin basit nesnelere yönelik olduğu ifade edilmekte. 


    3. YOL - Inkscape'i kullanarak:
    Inkscape'in DXF desteği 0.91 nolu sürümü itibarıyla Block nesneleri henüz desteklememektedir (Block nesnenelerin, önceden Explode ile dağıtılması tavsiye edilir). Inkscape; QCad 2013, AutoCAD 2013 ve sonraki sürümlerinin DXF dosyalarını daha iyi destekler. Yaptığımız denemelerde Block nesnelerin bazılarının çıktıda görünmediğini, bazılarının bozulduğunu gözlemledik. Ayrıca bazı nesnelerin renklerinin değişerek siyah renkte dışa aktarıldığını gördük. Bu yöntemi kullanmadan önce CAD programın Explode özelliğini kullanarak  DWG (ya da DXF) dosyasındaki Block nesneleri patlatmayı unutmayınız.

    Öncelikle AutoCAD, QCad vb. bir program yardımıyla elinizdeki DWG dosyasını güncel bir DXF biçiminde farklı kaydedin. Ardından Inkscape'de File > Open yolunu izleyerek DXF dosyasını açın. Karşınıza gelen iletişim kutusunda, karakter kodlamasında için UTF-8'i  seçerek daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz, ayrıca Help sekmesine geçerek Inkscape'in DXF desteği hakkında bilgi edinebilirsiniz. Dosyayı açtıktan sonra File > Save As yolunu izleyerek SVG biçiminde kaydediniz.


    Kaynakça;
    1. https://sites.google.com/site/fsandlinux/inkscape
    2. http://tulinkayalar.com/inkscape-programi-nedir-nasil-kurulur-tanitimi/

    DrawPile (Kullanım)

    Nasıl Kullanılır?

    Beraber çizim yapabileceğimiz bir program olduğu için öncelikle bir oturum açmalıyız. Bunu online oyun oynayanlar daha iyi anlayacaktır, bir nevi oda kuruyoruz ve arkadaşınız da o odaya gerekli bilgiler dahilinde giriş yapacaktır.

    Menüden ''sessions'' yani oturum sekmesine tıklıyoruz ''host''u seçiyoruz yani ev sahipliğini biz yapacağız / odayı biz kuracağız ki arkadaşımız bağlanabilsin.


    Tittle: Başlık

    **User: **Kullanıcı

    **Password: **Şifre. Şifre koyarak diğer kullanıcıların girişini engelleyebilirsiniz.


    Use built-in server:Bilgisayarımızın ip'sini kullanarak oda kurmayı gerçekleştirebilirsiniz.

    -Kullancıların birbirleriyle mesajlaşması - Preserve chat
    Odaya katılacak kişi sayısı - Maximum number of users


    Serverimiz kuruldu ve aşağıdaki gibi bir görüntü karşınıza gelecektir.


    Sunucuya nasıl bağlanılır?
    ''Sessions'' yani oturum sekmesinden join'e tıklayıp giriyoruz.


    Host adress:Ev sahipliği yapan / Odayı kuran kişinin ip'sini yazıyoruz.

    Username: Kendi kullanıcı adınızı yazıyorsunuz.


    Host'un yani ev sahibinin belirlemiş olduğu şifreyi yazarak giriş yapıyoruz.


    Evet. Server'e bağlandık. Gördüğünüz üzere bağlananların raporu da görünmekte.