10 Mayıs 2017 Çarşamba

RUBY PROGRAMLAMA DİLİ

  rubynin kurulumu  Rubynin kullanımı 
Ruby 1995 yılından bu yana sürekli geliştirilen ,platform ayırt etmeyen ve yazılımcıya aşırı özgür bir ortam oluşturmasından dolayısıyla kısa surede yazılımcıyı kendine bağlar. Ruby’nin yaratıcısı YukihiroMatsumoto’nun “Dünyadaki tüm programcıların daha yaratıcı olmaları,programlamadan zevk almaları ve mutlu olmaları için yardım etmek” diyerek Rubynin asıl amacının ne olduğunu bizlere çok açık bir şekilde belirtmiştir. Bunun sonucu olaraktaPerl dilinden daha güçlü Phytondan daha fazla nesne yönelimli bir programlama dili ortaya çıkmıştır.

Ruby ‘nin genel özellikleri :
*  Çok kolay anlaşılır, basit bir söz dizimine(syntax) sahiptir. Bu özelliğini Eiffel ve Adadillerinden almıştır.
*  Kısa zamanda kolayca öğrenilebilir, bu özelliği dilin söz diziminin(syntax) sezgisel olmasından gelir.
* Moderndillerde olduğu gibi hata kontrol mekanizmasına sahiptir.
*  Tamamıyle nesne yönelimli bir dildir.
*  Ruby nesne yönelim konusunda yeniliklere açık özelliklere sahiptir. Örneğin bir sınıfa çalışma zamanında yeni metotlar ekleyebilirsiniz.
*Ruby sadece tekli kalıtımı desteklemektedir. Fakat modül kavramıyla çoklu kalıtım kullanılabilmektedir.
* Blok kavramı sayesinde işlevsellik arttırılabilmektedir.
* Kendine ait çöp toplayıcısı sayesinde bellek yönetimi çok kolaydır. İşaretle-süpür tekniği ile ek kütüphanelerde ki referans sayılarının yönetimine gerek yoktur.
*Neredeyse tüm Unix türevleri
*Microsoft platformları (DOS, Windows 95/98/XP/NT/2000/2003/Vista)
  
Bu kadar özelliği ve rahatlığı olan bi dil Türkiyedeki çoğu yazılımcı tarafından duyulmadı .Buda insanların bu dile yaklaşımında bazı soru işareti barındırıyor. Bu algıyı yıkmak için size biraz dünya genelinden Ruby kullanılarak yazılmış bazı uygulamalardan bahsedeyim.
  
Simülasyonlar
  • NASA Langley Araştırma Merkezisimülasyonları yönetmek için Ruby kullanıyor.
  • “Motorola” da bir araştırma grubu:http://www.motorola.com Ruby’yisimülatör geliştirirken, hem senaryo üretmek için hemde işlem sonrası veriler için kullanıyor
3D Modelleme
  • Google SketchUpmakro geliştirme API’si için Ruby kullanan 3D modelleme uygulamasıdır.

İş
  • Toronto RehabBT yardım masası ve BT operasyon takımlarında çağrı destek ve yerinde destek yönetimi ve izlemesi için RubyWebDialogs tabanlı bir uygulama kullanır.
Robotik
  • MORPHAprojesinde, Ruby Siemens servis robotunun reaktif denetim kısmını uygulamak için kullanıldı.
  • Open Domain ServerIP ayarlarının gerçek zamanlı olarak güncellenmesini ve böylece statik domainler ile eşlenebilmesini sağlayan “Dynamic DNS” istemcileri Ruby ile yazıldı.
Telefonculuk
  • Ruby 3G kablosuz telefonculuk ürünü olan Lucentiçinde kullanılmaya başlandı.
Sistem Yönetimi
  • Level 3 Communicationsmerkezi veri toplama kısmını yazmak için Ruby kullanıldı. Dünya çapında dağılmış 1700 Unix (Solaris ve Linux) sunucu üzerinden gelen performans istatistiklerini toplayan Unix kapasite ve planlama sistemidir.
Web Uygulamaları
  • Basecamp37signalstarafından geliştirilen web tabanlı proje yönetim uygulamasıdır, tamamen Ruby ile yazılmıştır.
  • 43 Thingshedeflerinin bir listesini tutmanı ve dünya ile paylaşmanı sağlar. Tamamen Ruby ile geliştirilmiştir.
  • A ListApart, yaklaşık 1997 yılından bu yana web-sitelerini yapan insanlar için bir dergi. Son zamanlarda yeniden canlandı ve Ruby On Rails ile oluşturulan özel bir uygulama kullanır.
  • Blue Sequence, Toyota Motor İmalatı’nın kendi “sequence-in-time” üretim sürecinin bir parçası olan gelişmiş,kritik bir uygulama, son zamanlarda British Computer (BCS) Bilgi Yönetimi Ödülleri’nde finalist olarak seçildi.
Güvenlik
  • Metasploit FrameworkRapid7tarafından yönetilen topluluk açık kaynak projesi, ağların ve uygulamarın güvenliğini değerlendirmede BT uzmanlarına yardımcı olan ücretsiz bir penetrasyon test platformudur. Metasploit Projesi 700,000 satırın üstünde koddan oluşur ve 2010 yılında 1 milyondan fazla indirilme sayısına ulaşmıştır. Ticari sürüm olanMetasploit Express ve Metasploit Pro Rapid7 tarafından geliştirilir ayrıca Ruby tabanlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder