23 Mayıs 2017 Salı

Arduino Parçaları



  

Devre tahtası, devrenizi prototip halinde çalıştırmak ve denemek için kullanılır. Devre tahtası olmasaydı devremizi denemek için kabloları lehimlememiz ve deneme yapmamız gerekecekti ve devrede sorun varsa tekrar lehimi eritip kabloları tekrar lehimlememiz gerekecekti.






Atlama kabloları devre tahtamızla diğer bileşenleri yine kolayca prototiplemek için kullanılır. 3 tip atlama kablosu vardır. Bunlar, dişi-dişi, dişi-erkek ve erkek-erkek olarak geçmektedir. Resimde gördüğünüz kablolardan soldaki erkek-erkek sağdaki ise dişi-erkek kablo örneğidir.



  

Hareket sensörü ortamdaki hareketleri algılayan sensördür. Resimde görmüşolduğunuz hareket sensörü 5 metre uzaklıkta ve döndüğü yönde 120 derece açıyla her türlü hareketi algılar. Yan tarafında görülen 2 adet ayarlama vidası vardır. Bunlardan biri hareket algılandıktan sonra ne kadar süre devreye elektrik gönderileceğini diğeri ise sensörüalgılama uzaklığınıayarlamak için kullanılır.




Isı ve nem sensörü, ortamdaki ısı ve nemi dijital olarak ölçer. Yukarıdaki resimde görülen sensör sıcaklığı 0-50 derece arasında 2 derece hat payıile ve nemi %20 ile %90 arasında %5’lik bir hata payı ile ölçer.



Mantar ledleri farklı renk seçeneklerini satın alıp uygulamanızda kullanabilirsiniz. Sizlerle led yakma uygulamasını paylaşacağım. Ayrıca ledi hareket sensörü çalıştırırkende kullanacağım. 


Yukarıdaki resimde gördüğünüz sensör 1,5 cm yakınlığa kadar uzaklığı kontrol eden kızılötesi uzaklık sensörüdür.




Kızılötesi led lambası çıplak gözle yanıp yanmadığı belli olmayan ancak bazı uzaklık sensörlerinde kullanılan led lamba türüdür.



  

Ve arduino’nun kendisi… Yukarıda gördüğünüz parça arduino parçalarının hepsinin bağlanıp ve işlemlerinin gerçekleştirildiği progranabilen parçadır. Bütün sensörler, lcd ekranlar, butonlar ve dğer bileşenler bu parçadaki portlara bağlanır ve bu parçaya bilgisayardan yüklenen programsayesinde doğru bir şekilde çalışırlar



SD kart modülü, arduino projelerinde sd kartınıza kayıt yapma, kayıtları okuma ve silme gibi işlemleri yaptırabileceğiniz bir modüldür. Bu modül ile birlikte ses modülü kullanılarak mp3 çalar, kamera modülü ile kullanılarak fotoğraf saklama-görüntüleme gibi arduino’nun diğer modülleriyle birlikte birçok proje yapabilirsiniz.



Yukarıdaki resimde gördüğünüz parça arduino’nun bilgisayar bağlanıp programlanabilmesi için gereken kablodur. Aynı zamanda programlama dışında herhangi bir usb portuna bağlanırsa elektrik girişi olarak kullanılır ve önceden programladığınız arduino projelerinizi usb portlarıyla çalıştırabilirsiniz.



 

Yukarıda gördüğünüz arduinoda kullanılabilen 20x4 lük bir lcd görüntüleyici ekrandır. Bu lcd 4 satır ve her satırda 20 karakter yazmamıza olanak sağlar. Normalde 16 pini bulunan bu ekran soldaki resimde arkasına bağlanmış olan bir I2c kartıyla sadece 4 pin kullanarak arduino kartında sınırlı sayıda bulunan portların kullanımı açısından bize büyük bir tasarruf sağlıyor. Bu nedenle eğer ekranlarla ilgili bir projeniz olacaksa I2c modülünü de göz ardı etmemenizi öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder