28 Mayıs 2018 Pazartesi

Audacity(Kullanım)


 Bu yayınımızda Audacity programımızın ilk kullanımı hakkında bilgiler vereceğiz.

İlk olarak programımıza giriş yaptıktan sonra sol üst köşede bulunan Düzenle sekmesini seçip seçenekler arasından Ayarlar ögesine giriş yapıyoruz.



Gelen Araçlar sekmesinden ses kayıt işlemi için kayıtta kullanacağımız aygıtı ve ayarlarını yapmak için Aygıtlar seçeneğinden gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Aşağıdaki resimdeki gibi gerekli ayarlamaları yapıyoruz.



Daha sonra ayarlamamız gereken diğer önemli bir özelliğimiz ise sesimizin kalite özellikleridir.Yine Düzenle sekmemizin altında bulunan Ayarlar ögesindeki Kalite seçeneğini seçiyoruz. Aşağıdaki resimde gösterilen ayarları yapıyoruz.




Audacity programı bizlere çok farklı seçenekler de sunmaktadır.Örnek olarak elimizde bulunan bir ses dosyasının bazı kısımlarında ses tonumuzu ayarlayamamış olabilir veya bazı kısımlarında ise istemsiz bir boşluğa sebep olmuş olabiliriz.Bu gibi yerlerde hakkında düzenleme yapmak için bazı yollara değinecek olursak bunlar;

 --> Dosyamızda bulunan sessiz kalınmış bir yeri veya gereksiz gördüğümüz bir yeri silmek için fare ile istediğimiz yeri seçiyoruz klavyeden Delete tuşuna basıp sorunu gideriyoruz.
--> Sesimizin veya ortam sesinin çok çıktığı yerlerde ise Etkiler kısmından Gürültüyü Kaldır seçeneğini seçeriz.
--> Eğer ses dosyamızda sesin alçak sesten yüksek sese doğru çıkmasını istiyorsak Artarak Gir seçeneğini seçiyoruz.
 --> Eğer ses dosyamızın yüksekten alçağa doğru gitmesini istiyorsak ve aynı zamanda yükselmesini Azalarak Gir seçeneğini seçiyoruz.



Diğer bir kullanımımız ise ses üzerinde seçtiğimiz kısmı aynı yerden hem silip hem de yeni bir ses katmanı Ayır ve Yeni özelliğidir.Aşağıdaki resimdeki yolları izleyelim.



Dosyamız üzerinde yaptığımız değişiklere göz attığımızda hangi noktada ne yaptığımızı görmek için Görünüm > Geçmiş sekmesi üzerinde yaptığımız değişikleri görebiliriz.Aşağıdaki resimde görükmektedir.



Ses dosyamız üzerinde Tek Kanallı ve Çift Kanallı ses ekleyebilmek ve çalışmamızın bu kısmına sesler ekleyip bu sesleri yönetebiliriz.Resimden inceleyebilirsiniz.



Son olarak kullanımda göreceğimiz diğer bir özelliğimiz ise Kayıtlarımızda süre ayarlarının yapıldığı
pencere menüsüdür.Aşağıdaki resme benzer kısıtlamaları yapabilirsiniz.




26 Mayıs 2018 Cumartesi

LibreOffice Kullanım

LibreOffice Kullanım


LibreOffice Impress
LibreOffice Impress Ekranını Tanıyalım


       Impress'de işlemlerinizi Menü seçenekleri, araç çubukları ve klavye kısayol tuşlarını kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir işlem için amacınıza uygun seçeneği menülerde araştırmak yerine öncelikle farenizin sağ düğmesiyle ekrana getirdiğiniz işlem listesinde araştırabilirsiniz. (Farenizin sağ tuşu fare işaretçinizin bulunduğu alanda yapabileceğiniz işlemleri listeler).


LibreOffice Writer

LibreOffice Writer Ekranını Tanıyalım


Writer' da işlemlerinizi Menü seçenekleri, araç çubukları ve klavye kısayol tuşlarını kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Writer' da yeniyseniz herhangi bir işlem için amacınıza uygun seçeneği menülerde araştırmak yerine öncelikle farenizin sağ düğmesiyle ekrana getirdiğiniz işlem listesinde araştırabilirsiniz. (Farenizin sağ tuşu fare işaretçinizin bulunduğu alanda yapabileceğiniz işlemleri listeler).



LibreOffice Draw

LibreOffice Draw Ekranını Tanıyalım 


Draw uygulamasında işlemlerinizi Menü seçenekleri, araç çubukları ve klavye kısayol tuşlarını kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Farenizin sağ tuşunu kullanarak işaretçinizin bulunduğu alanda yapabileceğiniz işlemleri listesini görüntüleyebilir ve böylece bir çok işlemi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.

 

25 Mayıs 2018 Cuma

HandBrake Kurulum

HANDBRAKE KURULUM 

Merhaba arkadaşlar bu yayınım da sizlere HandBrake programının kurulumunu anlatmaya çalışacağım.


Öncelikle HandBrake resmi sitesinden programımızın Setup'ını indiriyoruz.



İndirdiğimiz Setup'ı çift tıklayarak açıyoruz.



Kurulum Aşamasına Geçmek İçin "Next" Butonuna Tıklıyoruz.



Lisans Koşullarını Kabul Edip(I Agree) Kuruluma Devam Edebiliriz.



Programın Kurulacağı Alanı Seçiyoruz. Standart Olarak C:\Program Files\HandBrake\ klasörüne kurulum yapıyor.



Programımızın Kurulum Aşamasına Geldik Yaklaşık 10-15 sn Arasında Programımız Kuruluyor.



Kurulum Tamamlandığında "Finish" Butonuna Tıklıyoruz.



Ve programımızın kısayolu masaüstüne geldi.

Bir Sonraki Yayınımda HandBrake Programının Kullanımını Anlatacağım.
Kurulum ile alakalı sorun yaşayan arkadaşlar yorum yaparak dönüş sağlayabilirler.
Teşekkürler.




Handbrake Değerlendirme

HANDBRAKE DEĞERLENDİRME 

Merhaba arkadaşlar bu yayınım da sizlere HandBrake programını değerlendireceğim.


Kullanım açısından çok kolay olan bu açık kaynak kodlu program gerçekten çok büyük işler başarıyor.

Videolarınızı sadece boyut olarak değiştirmeyi değil, ses eklemeyi, alt yazı eklemeyi ve bölümlere ayırıp eklemeyi sağlayan bu program ücretsiz olmasıyla birlikte kendi sitesinden indirilebilir.

Program ufak boyutu olmasıyla bilgisayarınızda ayrıca yer kaplamıyor.

Videoların kalitelerini bozmadan boyutların da ciddi bir düşüş yapan programı kullandım ve sizlerinde kullanmasını tavsiye ederim.

HandBrake Kullanım


HANDBRAKE KULLANIM 

Merhaba arkadaşlar bu yayınım da sizlere HandBrake programının kullanımını anlatmaya çalışacağım.





22 Mayıs 2018 Salı

Arduino (Değerlendirme)


Gelişen teknoloji çağında artık robotik kodlama, yazılım gibi terimler oldukça odak noktasında. Artık ülkelerin gelişmiş seviyelerini bile bu gelişen teknolojiler belirliyor. Hal böyle olunca robotik kodlama ve kodlama ile yapılan projeler insanların dikkatini ve ilgisini oldukça çekiyor. İnsanlar artık bu teknolojileri izlemek değil kendileri geliştirmek istiyor. İşte bu evrede bu insanlara Arduino önderlik yapıyor. Biraz kod bilginiz varsa yeni projeler geliştirmek istiyorsanız ve bunun için çaba göstermeye hazırsanız Arduino sizi bekliyor :) .

Arduino(kullanım)

 

Arduino Yazılımının İndirilmesi
 Arduino yazılımını indirmek için Arduino'nun kendi sitesine yani www.arduino.cc adresine gidiniz. 
 Buradan SOFTWARE sekmesinde bulunan DOWNLOADS seçeneğine tıklıyoruz.



Daha sonra buradan kendi bilgisayarınıza uygun olan sekmeyi seçiniz.













Şimdi de bu ekranda JUST DOWNLOAD yani "sadece indir" seçeneğine tıklayınız.













Daha sonra indirilen bu uygulamayı çalıştırıp kodlarını yazmaya başlayabilirsiniz.
Örnek proje olarak Park sensörü kodlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

#define echoPin 6
#define trigPin 7
#define buzzerPin 8

int maximumRange = 50;
int minimumRange = 0;

void setup()
{
  pinMode(trigPin, OUTPUT);
  pinMode(echoPin, INPUT);
  pinMode(buzzerPin, OUTPUT);
}

void loop()
{
  int olcum = mesafe(maximumRange, minimumRange);
  melodi(olcum * 10);
}

int mesafe(int maxrange, int minrange)
{
  long duration, distance;
  digitalWrite(trigPin, LOW);
  delayMicroseconds(2);
  digitalWrite(trigPin, HIGH);
  delayMicroseconds(10);
  digitalWrite(trigPin, LOW);
  duration = pulseIn(echoPin, HIGH);
  distance = duration / 58.2;
  delay(50);
  if (distance >= maxrange || distance <= minrange)
    return 0;
  return distance;
}

int melodi(int dly)
{
  tone(buzzerPin, 440);
  delay(dly);
  noTone(buzzerPin);
  delay(dly);
}

Bu kod sayesinde mesafe sensörümüz 50 cm'ye kadar uzaklıktaki engelleri algıladığında, cismin uzaklığına göre artan bip sesleri ile park sensörü yapılmış olacaktır.

Kaynak:  http://maker.robotistan.com/arduino-ile-basit-park-sensoru-yapimi/



  • Bu Youtube videosunu izlemeniz size çok yardımcı olacaktır.









Android Things(Değerlendirme)

    Nesnelerin İnterneti henüz çok yeni bir alan ve standartlar oturmuş değil. 2020 yılında 50 milyar cihaz ve 200 milyar sensordan oluşacağı tahmin edilen bir sektöre standart getirmek kolay da değil zaten. Ama bu yönde çalışmalar yapan firmalar arasında ortaklıklar göze çarpıyor. Qualcomm ve Google’ın yeni işbirliği Android Things OS, bu alanda kendini gösterecek

   Google bu ortaklığa Android işletim sisteminin deneyimi ile katılırken, Qualcomm Technologies ise Snapdragon işlemcilerinin Android Things OS uyumunu sağlayarak yer alıyor. IoT cihazlarının ve çözümlerinin tasarımı epey karmaşık olabiliyor. Geliştiriciler aynı anda sensor, veri işleme ve depolama, gelişmiş multimedya ve kullanıcı ara yüzü, güvenlik, bulut entegrasyonu, cihaz yönetimi gibi teknolojileri bir araya getirmek durumunda. Bu kadarla da bitmiyor, cihazlara kablosuz güncellemeler ve hizmetler de sunmak zorundalar.

   Adroid Things OS dünya standartlarında uygulamalar geliştirmek isteyen geliştiriciler için uyumlu bir ortam, gerekli yazılım araçları ve deneyim desteği sağlayacak. Sistem ile sağlanacak araçlar arasında hücresel, Wi-Fi ve Bluetooth teknolojileri; geniş yelpazedeki sensör desteği; kamera, grafik, multimedya ve zengin UI özellikler; donanım tabanlı güvenlik; Google hizmetleri ve bulut entegrasyonu; test ve optimizasyon yazılımları yer alıyor.

  Şimdilik Developer Preview ile denemeleri yapılmakta olan Android Things’in, Snapdragon işlemciler ile çalışacak versiyonunun 2017 yılında sunulması bekleniyor.

Inkscape (Değerlendirme)



GNU felsefesini esas alan ve ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan vektörel grafik tasarlama ve düzenleme programıdır. 2003 Yılından bu yana geliştirilen Inkscape’i kullanarak vektörel tabanlı logolar, illüstrasyonlar, diyagramlar, hat sanatları, çizelgeler gibi kompleks grafik işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı olarak geliştirilen Inkscape yazılımı Linux ortamının yanı sıra Windows ve Mac OS işletim sistemlerinde çalıştırılabilmektedir. 

Photoshop veya Gimp benzeri resim işleme yazılımlarından en önemli farklı, svg dosya biçimini kullanmasıdır. Ölçeklenebilir grafik formatı ile çizdiğiniz grafik ve resimler sozsuz büyüklüğe ölçeklenseler bile, bitmap resimler gibi kalitelerini kaybetmezler, bozulmazlar.

Vektörel grafik, bitmap grafiklerin bir alternatifi olarak değil, bitmap grafiklerin bir tamamlayıcısı olarak görülmelidir. Her birinin kendi hedefi vardır ve farklı türde işler yapmak için kullanışlıdırlar. Bitmap resimler fotoğraflar ve bazı artistik çizimler için daha iyi bir seçimdir, bunun yanında vektörel grafikler logo tasarımı, metin içeren resimler, teknik çizimler, vs. gibi kullanımlar için daha yerinde bir seçimdir.

Bunun yanında Inkscape içerisine herhangi bir bitmap resim ekleyebilir ve resimle, inkscape içerisindeki diğer nesnelere uygulanabilen hareket ettirme, döndürme, kırpma, inkscape içerisindeki zengin filtreleri uygulama, vs. gibi işleri yapabilirsiniz.


Kaynakça ;
  1. https://wmaraci.com/nedir/inkscape
  2. http://martinamca.blogspot.com.tr/p/inkscape-nedir.html

Calligra KOffice (Değerlendirme)

    

Calligra; ofis, grafik ve yönetim ihtiyaçlarını karşılayan özgür bir ofis ve grafik yazılım setidir.

Calligra ODF (OpenDocumentFile) dosya biçimi standardını kullanmaktadır.

Calligra, LibreOffice, Apache, OpenOffice gibi pek çok yazılımda kullanılan OpenDocument dosya biçimlerine tam destek vermektedir.


DrawPile (Değerlendirme)

DrawPile sayesinde proje arkadaşlarımızla bir araya gelerek ortak pencere üzerinde resim düzenleme işlerimizi tamamlayabiliyoruz. Windows işletim sisteminizle kolaylıkla erişebiliyorsunuz programa. Ücretsiz olması, birden fazla katılımcıyla ortaklaşa çalışma fırsatımızın olması DrawPile'i diğer yazılımlardan bir parça daha ön plana çıkarmaktadır.

Aynı çalışma grubunda olan insanların, bir araya gelmeden çok daha kolay bir yolla, yani DrawPile kullanarak bir aradaymış gibi çalışma imkanı bulmaları bu programın oldukça avantajlı bir yönü. Diğer çoğu program gibi ücretli değil. Bu yüzden herkes kolaylıkla bilgisayarına kurabillir ve kullanabilir.

Programın arayüzü de oldukça basit. Mümkün olduğunca anlaşılır ve kolay erişilebilen araçlar, ayarlar vb özelliklerin bulunduğu panel hiç zorluk çekmemeniz için tasarlanmış. Kurulumu ve kullanımı oldukça basit olan bu program hem görsel anlamda, hem de işe yararlılık anlamında sizi oldukça tatmin edecektir.
GIMP ( Değerlendirme)

GIMP program olarak ücretsiz ve açık kaynak olmasıyla diğer programlara karşı üstünlük sağlasa da rakibi olan Photoshop ve Corel Draw gibi yazılımların gerisinde kalmaktadır.

Profesyonel işler yapmayacak kullanıcılar için uygun program, öğrenciler ve ev kullanıcılarına hitap etmektedir.
GIMP (Kullanım)

Programı kullanırken yararlanabileceğimiz çeşitli araçlar vardır. Bunların içinde çeşitli ayarlar yaparak istediğimiz şekilde kullanabiliriz.

Dosya Sekmesi : 


Düzenle Sekmesi : 


Seçim Sekmesi :


Görünüm Sekmesi : 


Görüntü Sekmesi : 


Katman Sekmesi : 


Renkler Sekmesi : 


Araçlar Sekmesi : 


Süzgeçler Sekmesi : 



Pencereler Sekmesi: 


Yardım Sekmesi : 


Araçlar

Dikdörtgen Seçim Aracı : 


Elips Seçim Aracı : 


Serbest Seçim Aracı : 


Bulanık Seçim Aracı : 


Renge Göre Seçim Aracı : 


Makas Seçim Aracı :


Önalan Seçim Aracı :


Yol Aracı :


Renk Seçme Aracı :


Yakınlaştırma Aracı :


Cage Transform Aracı : 


Perspektif Aracı :


Eğme Aracı :


Ölçeklendirme Aracı :


Döndürme Aracı :


Kırpma Aracı:


Hizalama Aracı :

 

Taşıma Aracı :


Ölçüm Aracı :


Metin Aracı:


Kovadan Dolum Aracı :


Harmanlama Aracı :


Kalem Aracı :


Boya Fırçası Aracı :


Silme Aracı :


Hava Fırçası Aracı :


Mürekkep Aracı :


Kopyalama Aracı : ,


İyileştirme Aracı :


Temizleme / Yakma Aracı :


Lekeleme Aracı :


Bulanıklaştırma / Keskinleştirme Aracı :


Perspektif Kopyalama Aracı :