MOODLE NEDİR?
Moodle, özgür ve açık kaynak kodlu bir uzaktan eğitim sistemidir. Açılımı, Modular-Object-Oriented-Dynamic-Learning-Environment yani Esnek Nesne Yönelimli Dinamik Öğrenme Ortamı olarak çevrilebilir.
Yazılım, MySQL ve PostgreSQL veritabanı sistemleri altında ve PHP dilini destekleyen herhangi bir ortamda (Linux, Windows, Mac OS X vs.) çalışmaktadır.
Moodle, bir uzaktan eğitim sitesinde ihtiyaç duyulabilecek etkinliklerin çoğunu fazlasıyla yerine getirebilecek özelliklere sahip bir çevrimiçi kurs yönetim sistemidir. Moodle, herkes tarafından (öğretmen, öğrenci) kolay şekilde kullanılabilmektedir.
GENEL ÖZELLİKLERİ
Moodle’ ın Genel Özellikleri
Moodle öğrenme yönetim sisteminin genel özellikleri şunlardır (Güyer ve Üstündağ, 2008; Aydın ve Biroğul, 2008) :
• Tamamıyla ücretsizdir ve her türlü işletim sistemine destek verir.
• Büyük bir geliştirici ve eğitimci kitlesine sahiptir. Bu nedenle kısa sürede yeni sürümler geliştirilmekte ve yeni özellikler (modüller) eklenebilmektedir.
• Açık kaynak kodlu (GPL lisanslı) olduğu için güvenlik açıklarının kapatılması ticari sistemlere göre çok daha hızlıdır.
• Verimlilik araçları olarak dersin takvim üzerinde ilerleme durumu görüntülenebilir. Programda öğrencilere yardım ve yönlendirme desteği sunulabilir. Öğrenciler görüşme ve tartışmalar içinde arama yapabilirler.
• Öğrenci kullanım araçları olarak öğrencinin kendini değerlendirmesi için öğrenci kişisel sayfaları bulunmaktadır.
• Eğitmenler, öğrencilerin kursta kullanılmak üzere sınırlandırılmış metin dosyalarını kaydedebilir veya öğrenciler kendi kayıtlarını yapabilir.
• Eğitmenler özel tarihlere tartışmalar veya kurs etkinlikleri koyabilirler. Sistem eş zamanlı olarak kurs tarihlerini kurumsal takvime göre ayarlar.
• Eğitmenler soruları çoktan seçmeli soru, çoktan yanıtlı soru, hesaplama, kısa cevaplı ve karşılaştırmalı soruları otomatik olarak oluşturabilirler. Soruların her bir cevabı ayrıntılı geri bildirim ve izlenimi içerir.
• Eğitmenler kurs içeriğine erişen her öğrencinin IP adresi, tartışma forumları, kurs değerlendirmeleri ve ödevleri raporlandırabilir ve bunu ne sıklıkta olacağı ayarlanabilir.
• Yazılımda üç çeşit kurs kalıbı bulunmaktadır. Bunlar haftalık düzenlenen etkinlikler, konularla düzenlenen etkinlikler ve sosyal içerikli tartışmaların yapıldığı kurs tipidir.
Dünyada MOODLE Kullanan Üniversitelerden Bazıları
Alaska Pacific Üniversitesi
California State Üniversitesi
Dublin City Universitesi
Newman Üniversitesi
Texas Üniversitesi
Türkiye’de MOODLE
Şu an Türkiye’de birçok üniversite Moodle kullanmaktadır. Ancak üniversite bazlı değil, fakülte bazlı kurulumu yer almaktadır. Örneğin, X üniversitesinin A fakültesi bir Moodle’a sahip aynı zamanda aynı üniversitenin B fakültesi de bir Moodle’a sahiptir. Ancak bu iki fakülte birbiriyle Moodle üzerinden veri paylaşımında bulunamamakta aynı şekilde kampüs içerisinde diğer birimlerle de iletişime geçememektedir. Bu nedenle üniversite genelinde kullanıma açılması planlanan ve tüm üniversite bileşenlerinin etkileşim halinde olması hedeflenen bir eğitim yönetim sistemi için Moodle yetersiz kalabilmektedir.Türkiye’de kayıtlı 208 site bulunmaktadır (http://Moodle.org/sites/). Moodle kullanan üniversitelerden bazıları:
Anadolu Üniversitesi
Bilkent Üniversitesi
Ortadoğu Teknik Üniversitesi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Cumhuriyet Üniversitesi
Selçuk Üniversitesi
Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder