8 Haziran 2016 Çarşamba

GIMP Tanıtımı ve Kurulumu

GIMP Nedir ? 

GIMP bir başka deyişle GNU Image Manipulation Program, gelişmiş bir resim oluşturma ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır. Gimp, özgür bir yazılım olup ücretsizdir.
Adobe Photoshop’a alternatif bir program olmakla beraber başta GNU/Linux olmak üzere MS Windows, MAC OS X gibi işletim sistemlerinde de çalışabilir. Eğer Adobe Photoshop’un ingilizce menüsünden bir şey anlamıyorum diyorsanız bu yazılımı Türkçe menü desteği ile rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Zaten eğer daha önce bir resim işleme programı kullandıysanız gimp ile uyum sağlamanız çok kolay olacaktır. Gimp’i özel kılan şey her açık kaynak yazılımda olduğu gibi ihtiyacınız olan eklentileri edinip hayalinizdeki resim işleme programına sahip olabilirsiniz.
Gimp’in çok yüksek çözünürlükleri destekleyen ve hareketli görüntülere efekt uygulaması yapan CinePaint adlı bir türevi de bulunmaktadır.
Linux dünyasının iki önemli grafiksel arayüz geliştirme kütüphanelerinden biri olan GTK+, ilk olarak Gimp’in geliştirilmesi için yazılmıştır. Neredeyse piyasada bulunan grafik işleme ile ilgili bütün dosya biçimlerine hakimdir.

www.gimp.org
 linkinden gerekli bilgiler alınabilir.


GIMP Kurulumu 

Öncelikle GIMP programını http://www.gimp.org/downloads/ adresinden indirebiliriz.Şimdi linke tıklayarak bizi nelerin beklediğini görelim.

Linke tıkladığımızda yukarıdaki gibi bir ekran önümüze geliyor.Önümüze gelen ekranda iki indirme seçeneği var.İlki torrent yolu ile indirme diğeri ise programın .exe dosyasını bilgisayarımıza direk indirme bizde şimdi bunu kullanarak programımızı indiriyoruz.

Programımız indikten sonra kuruluma başlayabiliriz.Öncelikle programımızın setup dosyasını çalıştırıyoruz.

Öncelikle programımız hangi dilde kurulum yapacağını soruyor.Hangi dilde kurulum yapmak istersek seçenekler arasından seçip OK butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

Daha sonra böyle bir ekranla karşılaşıyoruz.Burada üç seçenek sunuyor program bize.Birinci seçenekte Install butonuna tıklayarak bizim için uygun görülen seçeneklerle beraber programın kurulumuna başlıyor.
İkinci seçenek olarak Costomize seçeneği programın ayarlarını kendi isteğimize göre ayarlayıp kuruluma devam etmemizi sağlıyor.
Üçüncü seçenek ise Cansel bu seçenek ise programın kurulumunu iptal etmemizi sağlıyor.
Biz Costomize seçeneği ile devam edip kendi ayarlamalarımızı yapalım.


Önümüze gelen bu ekranda programla ilgili açıklamalar yapılmış.Bu sayfadan Next butonuna basarak ilerliyoruz.

İlerledikten sonra yukarıdaki ekranla karşılaşıyoruz.Bu ekran bize programımızın bilgisayarımızda nereye kurulacağını sormaktadır.Bizde bilgisayarımızdan istediğimiz yeri seçerek Next butonuna basıp devam ediyoruz.


Bu ekranda ise programın nasıl kurulacağı ile üç seçenek bulunmaktadır.Birincisi Full İnstallation yani programın Full Kurulum diğer bir seçenek Custom İnstallation bu seçenekte Özel Kurulum bunda ise seçenekleri kendimiz seçip kuruluma öyle devam ediyoruz.Diğeri ise Compact İnstallation yani Kompakt Kurulum.Biz Full kurulum ile devam ediyoruz.


Önümüze gelen ekranda ise programda hangi dosya türleri ile çalışacağımızı seçiyoruz.Buradaki Select All seçneği hepsini seçmekte, Select Unused seçeneği ise kullanılmayan türleri seçmektedir.
Biz Select Unused seçeneğine tıklayarak Next butonuna basıp devam ediyoruz.


Daha sonra önümüze gelen bu ekranda ise iki seçeneğimiz bulunmaktadır. Birinci seçeneğimiz Create a desktop icon bu seçenek masaüstüne bir kısayol simgesi oluşturmaya , Create a quick launch icon
ise program için hızlı başlat iconu oluşturmaya yaramaktadır.Bizde Create a desktop icon seçeneğine tıklayıp devam ediyoruz. 



Ve işte bütün ayarlamalarımız tamam artık İnstall butonuna basarak kurulumu başlatabiliriz.


İşte kurulumumuz bitti.Artık Finish butonuna basarak programımızı kullanmaya başlayabiliriz.



Ve işte programımız artık çalışmalarımıza hazır durumdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder