26 Nisan 2016 Salı

RUBY İNDİRİN



Burada en son Ruby dağıtımlarını işinize gelen şekliyle bulabilirsiniz. En son kararlı sürüm 2.3.0, lütfen önce Ruby lisansını okuyun.

Ruby Kaynak Kodu

Kaynak kodundan kurmak, platformunuza yeterince hakimseniz ve ortamınızda özel ayarlar gerekiyorsa uygun çözümdür. Eğer platformunuza hazır paket bulunmazsa da uygun olacaktır.
  • Ruby 2.3.0 (sha256: ba5ba60e5f1aa21b4ef8e9bf35b9ddb57286cb546aac4b5a28c71f459467e507) Kararlı Versiyon (tavsiye edilir)
  • Stable Snapshot Bu son kararlı SVN’nin tar gzip hali. Son kararlı sürümden daha iyi olması beklenir.
  • Nightly Snapshot Bu son SVN’nin tar gzip hali. Çözülmemiş problemleri olabilir.
Ruby Subversion ve Git depoları hakkında bilgi için Ruby Core sayfasına bakınız.

Windows’ta Ruby

Windows için Ruby kurulumunda birkaç seçenek vardır. İlk seçenek RubyInstaller kullanmak, derlemiş binary dosyaları içeren bir kurulum. İkincisi ise paketlenmiş uygulamaların ve binarylerin kullanılması. Ruby’yi nasıl kuracağınızdan emin değilseniz, ilk seçenek sizin için daha doğru olacaktır.
Lütfen dikkat edin yukarda belirtilen binaryler indirilip elle yüklenmesi gereken ve ek parçaları ayrıca yüklenmesi gereken dosyalardır. Detaylarını bu sayfada bulabilirsiniz. Lütfen bir hata bildirmeden önce bu adımları yerine getirdiğinizden emin olun.
RubyInstaller ek işlemler takip etmeyi gerektirmez.
Lütfen ayrıca pik kullanımını da inceleyin. Bununla Windows’ta aynı anda değişik versiyonları ve gemleri kullanmak mümkündür.

Linux’da Ruby

Kullandığınız dağıtıma bağlı olarak Ruby’yi kurmanın değişik yolları vardır. İlki kolay bir şekilde kaynak dosyalarını indirin ve derleyin. Bunun dışında bazı dağıtımlarda Ruby’yi çok kolay şekilde kurmak için paket yöneticileri vardır.
Örneğin Debian’da ya da Ubuntu’da apt-get harika bir çözüm sunar:
$ sudo apt-get install ruby1.9.1-full
Yukarıdaki komut Ruby 1.9.1’in şu andaki kararlı sürümünü kuracaktır. Eğer Ruby 1.8 versiyon kurmak isterseniz şunu kullanabilirsiniz:
$ sudo apt-get install ruby-full
irb ve rdoc için “universe repository” aktif edilmelidir.
Lütfen ayrıca rvm ‘i de inceleyin , Ruby Version Manager , ile aynı anda birkaç versiyon Ruby ve gemleri kullanabilirsiniz.

OS X’de Ruby

Ruby 1.8.6 Mac OS X Leopard’da Ruby on Rails, Capistrno, Mongrel ve birçok popüler gem’i de kapsayacak şekilde tam desteklenir. Ayrıntı için MacOS Forge’daki Ruby wiki ye bakınız.
Mac OS X Tiger 1.8.2 versiyon Ruby ile paketlenmiştir, ama Leopard’a yükseltilmemişler için de Ruby son versiyonu yüklemek için yollar vardır. Locomotive eğer çok hızla Rails geliştirmeye başlamak isterseniz güzel bir seçim. MacPorts veya Fink daha teknik kişiler için daha güzel gelebilir.
MacPorts’da, Ruby’yi kurmak için…
$ port install ruby
Fink (Fink Commander kullanarak) Ruby kurulumu için bir grafik arabirime sahiptir.
Ayrıca OS X, Unix temelli olduğu için, kaynak kodu indirip derlemek te diğer çözümler kadar etkili olacaktır.
Ruby (ve Rails) in kurulumuna detaylı bakış için Dan Benjamin’in Tiger için, Leopard için ve Snow Leopard için emsalsiz makaleleri sizin çok çabuk ilerlemenizi sağlayacaktır.

Solaris ve OpenSolaris’de Ruby

Ruby 1.8.7 Solaris 8’den Solaris 10’a kadar Sunfreeware kurulabilir ve Ruby 1.8.7 Blastwave ‘da bulunabilir. Solaris 10 için ayarlanmış bir Ruby on Rails paketi Sun’ın Cooltools projesinde bulunabilir Coolstack.
OpenSolaris ‘te Ruby kurmak için, lütfen Image Packaging System veya IPS client kullanın. Bu en son binary ve gem’leri direk olarak OpenSolaris depolarından indirecektir. Şunu yazın:
$ pfexec pkg install SUNWruby18
Bu Ruby, Rubygems, ortak eklentiler ve onların destek kütüphanelerini kuracaktır. Bu paket ayrıca DTrace desteği ve performans optimizasyonları da içerir. Birçok değişik eserler Ruby OpenSolaris ARC Case ‘de anlatılmıştır.
Diğer OpenSolaris dağıtımı Solaris Express Community Edition veya SXCE üzerinde Ruby kurulu olarak gelir. Versiyonu, yeri vs. OpenSolaris’le aynıdır ve yukarda bahsedilen ARC Case’de dökümanı bulunabilir.
SVR4 paketlerini elle yüklemek için lütfen RubyOpenSolaris project @ Rubyforge adresini inceleyin.

Referanslar

  1. RUBY, WEB SAYFASI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder