26 Nisan 2016 Salı

FileZilla

FileZilla Nedir?


FileZilla, uzak sunucu bağlantı protokolüdür. Basit arayüzü sayesinde hosting, reseller, vps ya da bu gibi aklınıza gelebilecek birçok farklı parçalanmış sunucu tipine bağlantı yapmanıza imkan tanır. Son derece hızlı ve gelişmiş bir sistem olarak dikkatleri çektiği gibi aynı zamanda tamamı ile ücretsiz olarak kullanıma açılmıştır. Bu neden dolayısı ile de ülkemiz sistemcilerinin en çok tercih ettikleri FTP bağlantı programları içerisinde de ilk sıralarda yer almaktadır.
Bu sistem sayesinde sunucuda hiçbir işlem yarım kalmadığı gibi yarım kalsa bile İnternet kopması gibi durumlarda kendini toplayarak yine eski kaldığı yerden devam edebiliyor. Bu da aslında uygulamacılara çok ciddi avantajlar sağlıyor.

FileZilla Ne İşe Yarar?


FileZilla, yukarıda da belirttiğimiz üzere sunucu bağlantı protokolüdür. Bu program sayesinde uzak sunuculara dosya yükleyebilir, düzenleyebilir, indirebilir, silebilir, klasör oluşturabilir ve yedeklemelerinizi de sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz. Son derece basit bir arayüze sahiptir ve dilediğiniz takdirde program aracılığı ile yaptığınız bağlantıları şifre ve kullanıcı adı da dahil olmak üzere hafızasına alabilir. Sürekli giriş yaptığınız FTP hesapları için ise özel kayıt alanları oluşturarak tek bir tıklama ile giriş yapabilirsiniz.
FileZilla sayesinde hiçbir işleminiz kesinlikle yarıda kalmıyor. Aktarım kuyruğu mantığı ile çalışan bu mükemmel sistem sayesinde çok kısa bir zaman dilimi içerisinde FTP sorunları tarih oluyor.

FileZilla Kullanımı


En popüler Ftp programı sayılabilecek FileZilla kullanımından bahsedeceğiz. FileZilla bir FTP programıdır. 
Kısaca bu programı tanıyalım. Altta resimde programın ana hatlarını kısaca anlatarak başlamak istiyorum.
filezilla-kullanımı

Üstte numaralarla belirttiğim alanları kısaca numarasına göre anlatayım;
1- Bu alan, server bağlıyken olay akışlarını gösterir. Örneğin uzaktaki sunucuya yolladığınız dosyalar ve sildiğiniz dosyaların durumu burada gösterilir. Bu alan hızlıca akar.
2- Bilgisayarımız sürücü ve dosyalarını ağaç modunda listeler. Burada görülen dosyalarım bizim bilgisayarımızda kayıtlı olan dosyalardır.
3- Burası da bizim bilgisayarımızda bulunan dosyalardır ve sunucuya yollamak istediğimiz tüm şeyleri buradan karşı tarafa yollarız. Bunun için yollamak istediğimiz dosyayı sağ tıklayarak Karşıya yükle kısmına basmalıyız.
filezilla-kullanımı-2

Böylece dosya, uzaktaki Sunucu / Hostinge yüklenmiş olur.
4- Uzaktaki server’ın ağaç biçiminde dosyalanmış hali.
5- Server’da yüklü bulunan dosyalar.

Web siteye FTP ile Bağlanma:

Ftp bilgilerimizi manuel girerek yada bu bilgileri kaydederek bağlantı kurabiliriz. Önce manuel girme işlemini gösterelim. Bağlantı için “ftp.siteadresi.com”, “Sunucu adı” ve “şifre” gerekecek.
 
Yada diğer yöntem olarak site ftp bilgilerinizi kaydedebilir, tekrar tekrar bu bilgileri girmezsiniz.
 
Çember içine aldığımız alana tıklayın.
 
Önce 1 numaralı alana basın, 2 numaralı yere yazmak istediğiniz site adını yazın. 3 numaralı kısıma sunucu adresi (ftp.siteadresi.com) , 4 numaralı alana Sunucu Adı ve 5 numaralı alana şifrenizi yazarak 6 yazan kısımdaki Tamambutonu ile işlemi tamamlayın.
Dikkat: 3,4 ve 5 numaralı alanlar size hosting firmanız tarafından verilecek, eğer sunucu kullanıyorsanız cPanel yada diğer paneller aracılığıyla bir ftp hesabı oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı sitenize girmek için üst kısımda bulunan ok işaretine basarak açılır menüden ftp hesabınıza kısayol olarak girebilirsiniz.
filezilla-kullanımı-6

Uzaktaki Server’ımıza bağlı durumdayız. Bağlantı gerçekleşmemiş olsaydı, sağ taraftaki dosyalar listelenmez ve üst kısımda bağlanamadı uyarısı verirdi.
filezilla-kullanımı-7

Şimdi bilgisayarımızdan hosting yada server’a dosya yollamayı öğrenelim. Bunu göstermeden önce birkaç şey daha belirtmekte fayda var. Bağlantı sonrası karşımıza gelen dosyalarda, hangi bölüme dosya yollayacağımızı öğrenelim. Genelde public_html yada http_docs bizim ana dizin klasörümüzdür. Eğer kullanıcı paneliniz cPanel ise public_html, Direct Admin ise http_docs klasörüdür. Biz public_html ye yollayacağız.
 
Yollamak istediğimiz tüm dosyaları seçerek sağ tıklayarak “Karşıya Yükle” butonuyla yüklüyoruz.
filezilla-kullanımı-9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder