26 Nisan 2016 Salı

MONO DEVELOP

MONODEVELOP

Mono Develop Nedir?

                Monodevelop kısaca neredeyse bütün işletim sistemlerinde çalışabilen bir tümleşik yazılım geliştirme platformudur. Microsoft’un Visual Studio ortamınabenzemektedir. Dil olarak C, C#, visual basic gibi dilleri kullanır. Form tasarımı ve kod yazımı olarak Visual studio’ya çok benzemektedir.

Mono develop’taki Visual studio’ya benzeyen bazı özellikler şunlardır;

  1. Otomatik kod tamamlama
  2. Kaynak kontrolü
  3. Grafiksel kullanıcı arayüzü
  4. Web tasarımı

Kısacası visual studio’nun birçok platformda çalışan alternatifi diyebiliriz.

Tarihçesi

                Microsoft .NET frameworkunu tanıttıktansora geliştiricilerin birçoğu bu platformda yazılımlar geliştirmeye yöneldi. Kısa sürede birçok uygulama ve web sitesi buframework kullanılarak geliştririldi. Ancak .Net framework’u sadece windows üzerinde çalışabiliyordu. Bunun üzerine açık kaynak gönüllüleri bir araya gelerekmono projesini başlattılar. Linux işletim sistemi için Sharpdevelop adında açık kaynak .Net platformunu oluşturmaya başladılar. Bundan sonra linuz içinde Gtk# masaüstü uygulamaları oluşturulmaya başlandı.

 Monodevelop ilk zamanlarda sharpdevelop’un yan projesi olarakbaşladı ancak şuanda mono projesinin bir parçası haline gelmiştir. Şuanda Xamarin ve Mono ekibi tarafındangeliştirilmeye devam etmektedir.

Çalıştığı Platformlar

                Monodevelop ilk sürümlerinde sadece linuxta çalışırken 2.2 sürümündenitibaren uanda Windows, OS X işletim sistemlerindede çalışıyor.

Monodevelopbu 3 işletim sisteminin dışındaFreeBDS ve Open solaris gibi platformlardada çalışmaktadır ancakbu sistemlerin desteği kendi geliştiricileri tarafındanverilmektedir.

 

İlerleyen yazılarımızdaMonodevelop kurulumu ve örnek programlaryazarak devam edeceğim.

Sağlıcakla kalın

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder