27 Nisan 2016 Çarşamba

FreeFileSync

FreeFileSync 

FreeFileSync programıyla klasörlerinizde ve dosyalarınızda yaptığınız değişiklerin dilediğiniz diğer klasörlerle aynı anda senkronize edilmesini hiçbir ücret ödemeden gerçekleştirmeyi başarabilirsiniz.

 Dilerseniz istediğiniz anda dilerseniz de otomatik olarak klasörlerinizin düzenli kontrol edilmesini sağlayarak cihazlarınız arasındaki dosya farklılıklarını da kolayca ortadan kaldırabilirsiniz.

  • Programın sunduğu temel özellikler şu şekilde: 
  • Taşınmış veya yeniden adlandırılmış dosyaları tespit etme 
  • Birden fazla klasör çiftleri
  • Binary karşılaştırması
  • Optimize edilmiş performans
  • 32bit ve 64bit desteği 
  • Hareket ve yeniden adlandırılmış dosyaların algılanması
  • Windows’un Volume Shadow Copy Service kullanarak kilitli dosyaları kopyalama (Yalnızca Windows)
  • Çok uzun dosya adları için dahili destek (MAX_PATH = 260 karakterden fazla) 
  • 4 GB’den büyük dosya boyutları için destek. 


FreeFileSync içeriği, boyut veya tarihe göre dosyaları karşılaştırarak verir.
Sürükle bırak ile rahatlıkla karşılaştırma veya senkronizasyon işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz.

26 Nisan 2016 Salı

TikZiT

 TikZiT

                                pgf/TikZ diagram editor


TikZiT PGF / TikZ yazılı grafikleri düzenlemek için kullanılan bir araçtır. PGF / TikZ LaTeX'de her türlü diyagramları oluşturmak için kullanılan  bir makro paketidir. 






TikZiT hızlıca düğüm ve kenar tarzı grafikler oluşturmak ve düzenlemek için tasarlanmış basit bir grafik uygulamasıdır. Bu aslında kuantum gözlenebilirler etkileşim "nokta" diyagramlarının dizgi yardımcı olmak için oluşturuldu ancak genel bir grafik düzenleme programı olarak kullanılabilir.

                        TikZiT KURULUMU

TikZiT programının kurulumu gerçekleştirmek için ''https://sourceforge.net/projects/tikzit/files/'' internet adresinden programı indirebilirsiniz.Programın indirilmesi gerçekleştikten sonra ''exe''dosyasını çalıştırın.


Karşınıza  çıkan ekranda Next(İleri) butonununa basın.
   


Karşınıza  çıkan ekranda I Agree(Katılıyorum) butonununa basın.




                                      Bu ekranda ise yükleme yapmasını bekleyiniz.



Karşınıza  çıkan ekranda Fınısh(Bitiş) butonununa basın.




Karşınıza TikZit Çalışma ekranı gelecektir.


             TikZiT KILAVUZU



      TikZit Çizilen herbir diyagram burada görüntülenir


1-)Yeni sayfa açma,Yeni proje ekleme,Kaydet,Farklı kaydet gibi dosya işlemleri yapılır.


 2-)Araçlar,Kes,Kopyala,Yapıştır,Sil,Hepsini Seçme,Tercihler gibi düzenleme işlemleri yapılır.


      3-)Araç çubuğu görünümü,Düzenleme önsöz editörü,Önizleme,Yakınlaştırma gibi görünüm işlemleri yapılır.


4-)İnternet kılavuzu,Hakkında gibi Yardım işlemleri yapılır.


5-)Seç,Vertex Ekle,Kenar Ekle,Sınırlayıcı kutu gibi ayarların bulunduğu alan


6-)Belirlenen diyagramın grafik özelliklerinin ayarlamasının yapıldığı bölümdür


7-)Belirlenen diyagram grafiğine renk ve şekil ekleme işlemleri yapılır

FileZilla

FileZilla Nedir?


FileZilla, uzak sunucu bağlantı protokolüdür. Basit arayüzü sayesinde hosting, reseller, vps ya da bu gibi aklınıza gelebilecek birçok farklı parçalanmış sunucu tipine bağlantı yapmanıza imkan tanır. Son derece hızlı ve gelişmiş bir sistem olarak dikkatleri çektiği gibi aynı zamanda tamamı ile ücretsiz olarak kullanıma açılmıştır. Bu neden dolayısı ile de ülkemiz sistemcilerinin en çok tercih ettikleri FTP bağlantı programları içerisinde de ilk sıralarda yer almaktadır.
Bu sistem sayesinde sunucuda hiçbir işlem yarım kalmadığı gibi yarım kalsa bile İnternet kopması gibi durumlarda kendini toplayarak yine eski kaldığı yerden devam edebiliyor. Bu da aslında uygulamacılara çok ciddi avantajlar sağlıyor.

FileZilla Ne İşe Yarar?


FileZilla, yukarıda da belirttiğimiz üzere sunucu bağlantı protokolüdür. Bu program sayesinde uzak sunuculara dosya yükleyebilir, düzenleyebilir, indirebilir, silebilir, klasör oluşturabilir ve yedeklemelerinizi de sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz. Son derece basit bir arayüze sahiptir ve dilediğiniz takdirde program aracılığı ile yaptığınız bağlantıları şifre ve kullanıcı adı da dahil olmak üzere hafızasına alabilir. Sürekli giriş yaptığınız FTP hesapları için ise özel kayıt alanları oluşturarak tek bir tıklama ile giriş yapabilirsiniz.
FileZilla sayesinde hiçbir işleminiz kesinlikle yarıda kalmıyor. Aktarım kuyruğu mantığı ile çalışan bu mükemmel sistem sayesinde çok kısa bir zaman dilimi içerisinde FTP sorunları tarih oluyor.

FileZilla Kullanımı


En popüler Ftp programı sayılabilecek FileZilla kullanımından bahsedeceğiz. FileZilla bir FTP programıdır. 
Kısaca bu programı tanıyalım. Altta resimde programın ana hatlarını kısaca anlatarak başlamak istiyorum.
filezilla-kullanımı

Üstte numaralarla belirttiğim alanları kısaca numarasına göre anlatayım;
1- Bu alan, server bağlıyken olay akışlarını gösterir. Örneğin uzaktaki sunucuya yolladığınız dosyalar ve sildiğiniz dosyaların durumu burada gösterilir. Bu alan hızlıca akar.
2- Bilgisayarımız sürücü ve dosyalarını ağaç modunda listeler. Burada görülen dosyalarım bizim bilgisayarımızda kayıtlı olan dosyalardır.
3- Burası da bizim bilgisayarımızda bulunan dosyalardır ve sunucuya yollamak istediğimiz tüm şeyleri buradan karşı tarafa yollarız. Bunun için yollamak istediğimiz dosyayı sağ tıklayarak Karşıya yükle kısmına basmalıyız.
filezilla-kullanımı-2

Böylece dosya, uzaktaki Sunucu / Hostinge yüklenmiş olur.
4- Uzaktaki server’ın ağaç biçiminde dosyalanmış hali.
5- Server’da yüklü bulunan dosyalar.

Web siteye FTP ile Bağlanma:

Ftp bilgilerimizi manuel girerek yada bu bilgileri kaydederek bağlantı kurabiliriz. Önce manuel girme işlemini gösterelim. Bağlantı için “ftp.siteadresi.com”, “Sunucu adı” ve “şifre” gerekecek.
 
Yada diğer yöntem olarak site ftp bilgilerinizi kaydedebilir, tekrar tekrar bu bilgileri girmezsiniz.
 
Çember içine aldığımız alana tıklayın.
 
Önce 1 numaralı alana basın, 2 numaralı yere yazmak istediğiniz site adını yazın. 3 numaralı kısıma sunucu adresi (ftp.siteadresi.com) , 4 numaralı alana Sunucu Adı ve 5 numaralı alana şifrenizi yazarak 6 yazan kısımdaki Tamambutonu ile işlemi tamamlayın.
Dikkat: 3,4 ve 5 numaralı alanlar size hosting firmanız tarafından verilecek, eğer sunucu kullanıyorsanız cPanel yada diğer paneller aracılığıyla bir ftp hesabı oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı sitenize girmek için üst kısımda bulunan ok işaretine basarak açılır menüden ftp hesabınıza kısayol olarak girebilirsiniz.
filezilla-kullanımı-6

Uzaktaki Server’ımıza bağlı durumdayız. Bağlantı gerçekleşmemiş olsaydı, sağ taraftaki dosyalar listelenmez ve üst kısımda bağlanamadı uyarısı verirdi.
filezilla-kullanımı-7

Şimdi bilgisayarımızdan hosting yada server’a dosya yollamayı öğrenelim. Bunu göstermeden önce birkaç şey daha belirtmekte fayda var. Bağlantı sonrası karşımıza gelen dosyalarda, hangi bölüme dosya yollayacağımızı öğrenelim. Genelde public_html yada http_docs bizim ana dizin klasörümüzdür. Eğer kullanıcı paneliniz cPanel ise public_html, Direct Admin ise http_docs klasörüdür. Biz public_html ye yollayacağız.
 
Yollamak istediğimiz tüm dosyaları seçerek sağ tıklayarak “Karşıya Yükle” butonuyla yüklüyoruz.
filezilla-kullanımı-9

RUBY İNDİRİN



Burada en son Ruby dağıtımlarını işinize gelen şekliyle bulabilirsiniz. En son kararlı sürüm 2.3.0, lütfen önce Ruby lisansını okuyun.

Ruby Kaynak Kodu

Kaynak kodundan kurmak, platformunuza yeterince hakimseniz ve ortamınızda özel ayarlar gerekiyorsa uygun çözümdür. Eğer platformunuza hazır paket bulunmazsa da uygun olacaktır.
  • Ruby 2.3.0 (sha256: ba5ba60e5f1aa21b4ef8e9bf35b9ddb57286cb546aac4b5a28c71f459467e507) Kararlı Versiyon (tavsiye edilir)
  • Stable Snapshot Bu son kararlı SVN’nin tar gzip hali. Son kararlı sürümden daha iyi olması beklenir.
  • Nightly Snapshot Bu son SVN’nin tar gzip hali. Çözülmemiş problemleri olabilir.
Ruby Subversion ve Git depoları hakkında bilgi için Ruby Core sayfasına bakınız.

Windows’ta Ruby

Windows için Ruby kurulumunda birkaç seçenek vardır. İlk seçenek RubyInstaller kullanmak, derlemiş binary dosyaları içeren bir kurulum. İkincisi ise paketlenmiş uygulamaların ve binarylerin kullanılması. Ruby’yi nasıl kuracağınızdan emin değilseniz, ilk seçenek sizin için daha doğru olacaktır.
Lütfen dikkat edin yukarda belirtilen binaryler indirilip elle yüklenmesi gereken ve ek parçaları ayrıca yüklenmesi gereken dosyalardır. Detaylarını bu sayfada bulabilirsiniz. Lütfen bir hata bildirmeden önce bu adımları yerine getirdiğinizden emin olun.
RubyInstaller ek işlemler takip etmeyi gerektirmez.
Lütfen ayrıca pik kullanımını da inceleyin. Bununla Windows’ta aynı anda değişik versiyonları ve gemleri kullanmak mümkündür.

Linux’da Ruby

Kullandığınız dağıtıma bağlı olarak Ruby’yi kurmanın değişik yolları vardır. İlki kolay bir şekilde kaynak dosyalarını indirin ve derleyin. Bunun dışında bazı dağıtımlarda Ruby’yi çok kolay şekilde kurmak için paket yöneticileri vardır.
Örneğin Debian’da ya da Ubuntu’da apt-get harika bir çözüm sunar:
$ sudo apt-get install ruby1.9.1-full
Yukarıdaki komut Ruby 1.9.1’in şu andaki kararlı sürümünü kuracaktır. Eğer Ruby 1.8 versiyon kurmak isterseniz şunu kullanabilirsiniz:
$ sudo apt-get install ruby-full
irb ve rdoc için “universe repository” aktif edilmelidir.
Lütfen ayrıca rvm ‘i de inceleyin , Ruby Version Manager , ile aynı anda birkaç versiyon Ruby ve gemleri kullanabilirsiniz.

OS X’de Ruby

Ruby 1.8.6 Mac OS X Leopard’da Ruby on Rails, Capistrno, Mongrel ve birçok popüler gem’i de kapsayacak şekilde tam desteklenir. Ayrıntı için MacOS Forge’daki Ruby wiki ye bakınız.
Mac OS X Tiger 1.8.2 versiyon Ruby ile paketlenmiştir, ama Leopard’a yükseltilmemişler için de Ruby son versiyonu yüklemek için yollar vardır. Locomotive eğer çok hızla Rails geliştirmeye başlamak isterseniz güzel bir seçim. MacPorts veya Fink daha teknik kişiler için daha güzel gelebilir.
MacPorts’da, Ruby’yi kurmak için…
$ port install ruby
Fink (Fink Commander kullanarak) Ruby kurulumu için bir grafik arabirime sahiptir.
Ayrıca OS X, Unix temelli olduğu için, kaynak kodu indirip derlemek te diğer çözümler kadar etkili olacaktır.
Ruby (ve Rails) in kurulumuna detaylı bakış için Dan Benjamin’in Tiger için, Leopard için ve Snow Leopard için emsalsiz makaleleri sizin çok çabuk ilerlemenizi sağlayacaktır.

Solaris ve OpenSolaris’de Ruby

Ruby 1.8.7 Solaris 8’den Solaris 10’a kadar Sunfreeware kurulabilir ve Ruby 1.8.7 Blastwave ‘da bulunabilir. Solaris 10 için ayarlanmış bir Ruby on Rails paketi Sun’ın Cooltools projesinde bulunabilir Coolstack.
OpenSolaris ‘te Ruby kurmak için, lütfen Image Packaging System veya IPS client kullanın. Bu en son binary ve gem’leri direk olarak OpenSolaris depolarından indirecektir. Şunu yazın:
$ pfexec pkg install SUNWruby18
Bu Ruby, Rubygems, ortak eklentiler ve onların destek kütüphanelerini kuracaktır. Bu paket ayrıca DTrace desteği ve performans optimizasyonları da içerir. Birçok değişik eserler Ruby OpenSolaris ARC Case ‘de anlatılmıştır.
Diğer OpenSolaris dağıtımı Solaris Express Community Edition veya SXCE üzerinde Ruby kurulu olarak gelir. Versiyonu, yeri vs. OpenSolaris’le aynıdır ve yukarda bahsedilen ARC Case’de dökümanı bulunabilir.
SVR4 paketlerini elle yüklemek için lütfen RubyOpenSolaris project @ Rubyforge adresini inceleyin.

Referanslar

  1. RUBY, WEB SAYFASI

MONO DEVELOP

MONODEVELOP

Mono Develop Nedir?

                Monodevelop kısaca neredeyse bütün işletim sistemlerinde çalışabilen bir tümleşik yazılım geliştirme platformudur. Microsoft’un Visual Studio ortamınabenzemektedir. Dil olarak C, C#, visual basic gibi dilleri kullanır. Form tasarımı ve kod yazımı olarak Visual studio’ya çok benzemektedir.

Mono develop’taki Visual studio’ya benzeyen bazı özellikler şunlardır;

  1. Otomatik kod tamamlama
  2. Kaynak kontrolü
  3. Grafiksel kullanıcı arayüzü
  4. Web tasarımı

Kısacası visual studio’nun birçok platformda çalışan alternatifi diyebiliriz.

Tarihçesi

                Microsoft .NET frameworkunu tanıttıktansora geliştiricilerin birçoğu bu platformda yazılımlar geliştirmeye yöneldi. Kısa sürede birçok uygulama ve web sitesi buframework kullanılarak geliştririldi. Ancak .Net framework’u sadece windows üzerinde çalışabiliyordu. Bunun üzerine açık kaynak gönüllüleri bir araya gelerekmono projesini başlattılar. Linux işletim sistemi için Sharpdevelop adında açık kaynak .Net platformunu oluşturmaya başladılar. Bundan sonra linuz içinde Gtk# masaüstü uygulamaları oluşturulmaya başlandı.

 Monodevelop ilk zamanlarda sharpdevelop’un yan projesi olarakbaşladı ancak şuanda mono projesinin bir parçası haline gelmiştir. Şuanda Xamarin ve Mono ekibi tarafındangeliştirilmeye devam etmektedir.

Çalıştığı Platformlar

                Monodevelop ilk sürümlerinde sadece linuxta çalışırken 2.2 sürümündenitibaren uanda Windows, OS X işletim sistemlerindede çalışıyor.

Monodevelopbu 3 işletim sisteminin dışındaFreeBDS ve Open solaris gibi platformlardada çalışmaktadır ancakbu sistemlerin desteği kendi geliştiricileri tarafındanverilmektedir.

 

İlerleyen yazılarımızdaMonodevelop kurulumu ve örnek programlaryazarak devam edeceğim.

Sağlıcakla kalın