4 Ağustos 2019 Pazar

Framework-7 Değerlendirme


Framework-7 Değerlendirme

Fr7 kullanımı itibari ile çok basit ve esnek çalışma koşullarına sahip olsada, gelişmekte ve geliştirilmekte olduğunu düşünürsek daha bir çok temel yapı taşlarını tamamlayamamış diyebiliriz. Bunlardan bir taneside Güvenlik, Bir çok uygulama ve geliştirici bir programlama sürecinde yazılımın tüm önayaklarını halletselerde güvenlik kısmında çok bariz açıklar ile karşılaşıp, geçilen sürecin başına gelme olasılıkları çok fazladır. Hal böyle olunca yeni geliştirilen framework ve bileşenlerde önceliğin güvenliğe verilmesinden yanayım. Framework7 Güvenlik kısmında Packet platformunda NodeJS server ve NPM(Packet Manager) var olan güvenlikler ile sınırlı kalmaktadır. Proje sahibi ve aktif geliştiricisi olan  Vladimir Kharlampidi'dir. 

Bir diğer eksik gördüğüm kısım ise, şahsi olarak javascript kullanan bir programcıyım. JS syntax'lerini kısaltmak için çıkarılan tonla javascript componentleri bulunmaktadır. Bunlardan en uygun ve hafif olanı JQuery'dir, Karşılaştırma yapmak gerekirse Fr7 de en ufak bir değişken tanımlamak için var $$dom = Framework7(); kod dizinini yazmak gerekmektedir. Ve bunun üzerine tüm sistem ekosu dönmektedir. Lakin JQuery'de ise herhangi bir değişkene direkt olarak Jquery fonksiyonlarını tanımlayıp anında kullanabilme özelliğine sahiptir.

Bileşenler kısmı ise,
Framework7 ‘nin asıl avantajı bence burada. Diğer çatılarda olduğundan daha fazla HTML5 bileşeni içeriyor. Switch ‘ler mi desem, SmartSelect ‘ler mi desem, Preloader ‘lar mı desem, Infinite Scroll ‘ler mi desem… Ne ararsan var. Bu nedenle, ilk bakışta kolay görünmesine kanıp pardır küldür kodlamaya başlamayın. Öğretici dokümanları okuyun. Diğer yazılarımda belirttiğim Kurulum ve Kullanım aşaması yani... Sonra arayüz modellemenizi yapın ve başlayın. Yoksa benim gibi “Ya bu da varmış bunu neden kullanmadım” demeyin. Ki ben bunu modellememi yaptığım halde söyledim :)




NOT : Yıllarca, HTML ‘in içerisinden JS ‘i ayıklayalım diye uğraştık. Tekrar başa dönmek niyetinde değilim. İki satır fazla yazın!

Kaynakça;

http://www.ilketkinlik.com/yazi/Framework-7-iOS-uygulamalari-icin-gelistirilmis-HTML-Framework-fth200

Medium-Güner Akalin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder