31 Temmuz 2019 Çarşamba

SublimeText(Tanıtım)

TANITIM      KURULUM       KULLANIM     DEĞERLENDİRME 



Sublime Text(Tanıtım)


Sublime Text kodlama dillerinin ara yüzlerinin bulunduğu,kod yazımında kolaylık sağlayan bir çapraz platform bir kaynak kod düzenleme metin editörüdür. Sublime Text sayesinde html kodu olsun,C kodu olsun daha birçok kodu kolaylıkla yazabiliriz. Sublime Text arayüz olarak olsun görüntü olarak olsun bize  projemizi veya herhangi bir site yapımı olsun kullanıcıyı daha fazla adapte daha dikkatli olmamızı sağlamakta.
İlk olarak Ocak 2008'de yayınlanan editör ikinci versiyonu 2011 yılının Ocak ayında yayınlanmış en son versiyonu yani Sublime Text 3 versiyonu ise 2013 Eylül ayı itibari ile son sürümü geliştirilmiş olup  ve aktif olarak devam etmektedir.
Haziran 2013 tarihi itibarıyla halka açık Beta sürümü indirilerek kullanılabilir hale gelmiştir.



Programın Özellikleri

Sublime Text çok sayıda farklı programlama dilini destekler.
 CC++C#CSSDDylanErlangHTMLGroovyHaskellJavaJavaScriptLaTeXLispLuaMarkdownMATLABPerlPHPPythonRRubySQLTcl, Textile ve XML gibi çok sayıda dil ve işaretleme dili için sözdizimi tanıma ve renklendirme yeteneğine sahiptir. Desteklediği dil sayısı ve dillere özel formatlar genişleme paketleri yardımıyla artırılabilir.(Wikipedia)


Çalıştırılabilecek Platformlar
  1. Linux:32 veya 64 Bit
  2. Windows:32 veya 64 Bit
  3. OS X (10.7 veya üstü sürümlerde kullanılabilir.)
Programın geliştiricisi olarak yani programı yapan kişi Jon Skinner'dır
Erişebilirlik olarak ise baktığımızda C++,PYTHON olduğunu söyleyebiliriz.



Blender (Tanıtım)




Blender Nedir?
Blender programının kurucusu olan Ton Roosendaal, 1988 yılında Hollanda'da animasyon stüdyosu NeoGeo'yu kurmuştur. NeoGeo, hızla Hollanda'nın ve Avrupa'nın önde gelen 3D animasyon stüdyolarından biri olmuştur. Dikkatli bir görüşmeden sonra Ton, NeoGeo için mevcut 3D aracının yetersiz olması nedeniyle yeniden yazılması gerektiğine karar vermiştir. 1995 yılında yeniden yazma işlemi başlamış ve hepimizin Blender olarak bildiği 3D yazılım aracı ortaya çıkmıştır. 

Blender açık kaynak kaynak kodlu, ücretsiz bir 3D yazılım programıdır. Blender programıyla 3 boyutlu modelleme yapabileceğiniz gibi, içinde bulunan oyun motoru sayesinde oyunlar üretebilir, bir video ve ses montajı yapabilirsiniz.

Blender özgür bir yazılımdır. Bu özgürlük, Blender'ın GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) tarafından tanımlanmaktadır.

Blender çapraz bir platformdur. Linux, Windows ve Mac OS gibi işletim sistemlerinde de iyi çalışır. Arayüz için OpenGL kullanmaktadır.

Blender programında C, C# ve Python programlama dilleri kullanılmaktadır.

Blender Programıyla Neler Yapılabilir?
  • Modelleme
  • Donanım
  • Animasyon
  • Simülasyon 
  • Görüntü Oluşturma
  • Birleştirme ve Hareket İzleme
  • Video Düzenleme
  • Oyun Oluşturma

Kaynakça
https://www.blender.org/about/
https://www.blender.org/foundation/history/
https://docs.blender.org/manual/en/latest/getting_started/about/history.html

eXeLearning (Tanıtım)



eXeLearning oldukça kullanışlı, ücretsiz olarak herkesin kullanabileceği açık kaynak kodlu bir XHTML editördür. 

  • Windows, Linux ve MAC OS uyumludur. 
  • Firefox tabanlı çalışmaktadır. 
  • Web-yayınlama kullanılarak, öğretici yayınların sunulabilmesi için geliştirilmiştir. 
  • İstenildiğinde bir web sitesi veya LMS ortamında çalıştırılabilir.
  • İçerik hazırlamak isteyen herkes için kolaylık sağlar, editörün çalışma mantığı oldukça kolaydır. Hazırlanmak istenen içeriğe kolaylıkla resimler, flash videolar, tablolar gibi içeriği zenginleştirebilecek pek çok aktif nesne yerleştirilebilir. Arayüz kullanımı da oldukça basittir.



  • Sunulan diller: İngilizce, İspanyolca, Katalanca, Galiçyaca, Baskça, Valensiyaca, Fransızca, İtalyanca, Felemenkçe, Rusça, Almanca.

Framework-7 Tanıtım


Framework-7 (Javascript Framework)


Gelişen dünya ve yazılım camiasında gün aşırı olmak ile birlikte farklı eklentiler,frameworkler ve programcının işini kolaylaştıracak sürü ile ideler çıkmaktadır... Günümüzde Android,IOS ve BlackBerryOS gibi mobil cihaz işletim sistemlerinin de kodlanması normal programcılar için birer ek iş haline gelmiştir. Hal bu durumu aldığında eklenti geliştiriciler farklı arayışlara giderek, Web Client üzerinde mobile design’a  benzetilmiş hafif ve esnek çalışır ve aynı zamanda client üzerinde çalışan türlü javascript tabanlı kütüphaneler(framework) geliştirmişlerdir.. Bunlardan en çok ses getireni AngularJs,Nodejs olmak ile birlikte programcıların birer kurtarıcıları konumuna erişmişlerdir. Framework7 ise yukarıda verdiğim angular,node js örneklerine nazaran çok daha hafif ve basit bir syntax(yazım) ve çok daha hafif çalışma şartları sunarak junior ve senior developer’ların vazgeçilmez dünyalarına adım atmayı başarmıştır... 
Framework7, sınıfındaki diğer frameworklere nazaran çok daha hızlı kurulup, anında sonucu göstermek ile farkını göstermiştir. 

Framework7 ana yaklaşımı geliştiriciye HTML, CSS ve JavaScript alt yapısıyla kolay ve net olan iOS uygulamalarını oluşturmak için bir fırsat vermektedir. Framework7 özgür bir yapıya sahiptir. Bu framework ile hayal gücünüzü kullanarak herhangi bir uygulama geliştirebilirsiniz. 
Framework7 tüm platformlar ile uyumlu değildir. En iyi deneyim ve sadeliği getirmek için sadece iOS platformuna odaklanmıştır. 
Büyük iOS uygulamalarına benzer uygulamalar ve web uygulamaları veya iOS hibrid uygulamaları (PhoneGap) oluşturmaya karar verirseniz Framework7 kesinlikle sizin içindir. 




Kullanımı çok kolay 

Framework7 kullanarak iOS uygulamaları oluşturmak web sitesi oluşturmak kadar çok kolaydır. Kullanmaya başladığınızda bunun ne kadar kolay olduğuna şaşıracaksınız. Yapmanız gereken tek şey basit bir HTML arayüzü ve CSS, JS dosyalarını ekleyerek çalışmaktan ibaret. Framework7 başka özellikler eklemek için JavaScript tarafından dönüştürülen bazı özel etiketleri yazmanız için zorlamaz. Sunuduğu özellikler uygulama geliştirmeniz için yeterlidir. 


                                                                          Arayüz eklentileri


Framework7 ile birlikte modalspopupaction sheetpopoverlist viewsmedia liststabsside panelslayout gridpreloader (activity indicator), form elements gibi widgetlar yer almaktadır. Bu widgetların çoğunun çalışması için Javascript'e ihtiyacı yoktur. 



  1.  Çoklu görünüm ( split view ) : "data-view" parametresini kullanarak single view durumlarını çok kolay kontrol edebilirsiniz. 
  1.  Hızlı animasyonlar : Css animasyonları ve geçişlerinde yüksek performans göstermektedir. 
  1.  Sayfa animasyonları : Yeni bir sayfa yüklendiğinde istediğiniz geçiş animasyonlarını ekleyip kullanabilirsiniz. 
  1. Kolay JS API : Uygulamanızın her bir bölümünü rahatlıkla kontrol etmenizi sağlar. 
  1.  Yumuşak kaydırma : Sayfaları iOS'un sahip olduğu sayfa kaydırma efekti gibi aşağı yukarı kaydırabilirsiniz. 
  1.  XHR + Caching + History + Preloading 
  1.  Dom7 - Custom Dom Library 
x
      En önemli özellikleri 
        1. Swipe Back       
  2. Swipe Actions   
     3. Dynamic Navbar   
     4. Pull to Refresh 
5. Messages 



   Diğer özellikler 


HERŞEY İLE KULLANILABİLME İMKANI





Birçok javascript tabanlı PWA(İleri web uygulamaları) ile de oldukça uygun çalışmaktadır. Yukarıdaki şemada görüldüğü gibi alanda ileri gelen VueJS,AtomJS gibi frameworklerlede etkileşimli bir şekilde Zengin bir Ekosistem mantığı ile çalışır. 
 Framework7 ile çalışırken sevdiğiniz araçları kullanabilirsiniz. Sizi düz HTML, CSS ve JavaScript dışında bir şey kullanmaya zorlamaz. Framework7 ile uygulamalar oluşturmak, web sitesi oluşturmak kadar kolaydır. 
 Vanilya JavaScript kütüphanesine ek olarak, Framework7, Vue.js ve React'in gücüyle ve sadeliğiyle bileşenlerin sözdizimi, yapılandırılmış veri ve veri bağlantıları sağlamak için Vue.js ve React bileşenleriyle birlikte gelir. 



SPONSORLAR



Framework7 gelişim gösteren bir proje olduğu için bir çok teknoloji firması yatırım ve sponsorluğunu kabul ederek destek sağlamaktadırlar. Kişisel olarak sizde framework7 nin sitesine girip “Donate” butonuna tıklayarak mâli yardımda bulunabilirsiniz. 




Kaynakça;