1 Mayıs 2016 Pazar

MP3GAİN TANITIMI

MP3GAİN NEDİR?


           Günümüzde mobil müzik dinleme aygıtları oldukça yaygınlaştı. Cep telefonu ya da MP3 çalar olsun pek çok kişi müzik dinlemek için yanında bir cihaz taşıyor. Ancak bu araçlarda dinlediğimiz parçalar her zaman aynı ses kalitesinde olmuyor.
           Bazı şarkıların sesi çok kısıkken bazılarının da sesi oldukça yüksek çıkıyor. Böyle anlarda MP3 çalardan sesi kısmak gerekiyor. Yoldayken sesle uğraşmak yerine MP3Gain ile şarkıların ses düzeylerini eşitleyebiliriz. 
            MP3Gain, sahip olduğunuz MP3 dosyalarınızın ses seviyelerini aynı seviyede ayarlayabileceğiniz kullanışlı ve Türkçe bir programdır. MP3 dosyalarındaki sesleri yükseltmek ve dosyalarınızı analiz edip hepsinin aynı ses seviyesinde olmasını sağlayabileceğiniz ücretsiz bir Mp3 ses artırma ve ses düzenleme programıdır.
            MP3Gain tarafından yapılan değişiklikler tamamen kayıpsızdır. Dönüştürme sırasında kalite kaybı olmaz çünkü program kodlama ve çözme işlemi yapmadan doğrudan MP3 dosyasını düzenler. MP3 formatındaki şarkıların ses seviyelerini ayarlayabilirsiniz. MP3Gain, mp3 dosyalarını analiz ederek, dosyaların kalite kaybı olmadan aynı ses seviyesinde ayarlar.
          MP3Gain mp3 dosyalarını insan kulağının nasıl duyacağını belirlemek için analiz eder. Daha sonra mp3 dosyalarını, hepsinin kalite kaybı olmaksızın aynı ses gücünde olması için ayarlar. Bu yol ile, mp3 çalıcı her yeni şarkıya geçtiğinde mp3 çalıcının ses ayarlarına erişmek zorunda kalmayız.
            MP3Gain ile MP3 arşivinizdeki dosyaları inceleyerek ses düzeyi düşük olanları tespit edebilir, MP3'lerin ses seviyelerini hiçbir kayba sebep olmadan artırabilirsiniz. Dönüştürme sırasında kalite kaybı olmaz çünkü kodlama ve çözme işlemi yapmadan doğrudan MP3 dosyasını düzenleme özelliğine sahiptir.Mp3 ses yükseltme programı, sayesinde mp3 şarkı dinliyorken yeni şarkıya geçtiğinde ses ayarlamak zorunda kalmayacaksınız.

MP3GAİN MODLARI

MP3Gain iki modda işlem görür, Parça ve Albüm:
             Parça modu: sesi-birbiriyle alakası bulunmayan şarkı topluluğunu seçili ses seviyesine ayarlar. MP3Gain her şarkı için teker teker ses seviyesini hesaplar. Daha sonra da her şarkıyı Hedef Ses seviyesini tutması için düzenler.
Örneğin, diyelim ki 86, 91 ve 89 dB ses gücüne sahip 3 şarkınız var ve onları Hedef Ses seviyesi olan 92 dB seviyesine çıkarmak istiyorsunuz; bunun için Parça Kazancı'nı uyguladınız, bu takdirde parçalar yaklaşık olarak 92 dB seviyesine geleceklerdir.
              Albüm modu: sesi-birbiriyle alakalı şarkıları içeren koleksiyonu (bir CD'de veya albümde görünürmüşcesine) diğer şarkı koleksiyonlarına oranla göreceli olarak düzeltir. Albüm kazancını uygulamak CD çalara takılan her bir CD için ses kontrol düğmesini bir kez ayarlamak gibidir. Albümün genel ses seviyesi Hedef Sese göre ayarlanır, fakat albümdeki mp3'ler arasındaki ses seviyesi farklılıkları korunur.
Örneğin, diyelim ki 86, 91 ve 89 dB ses gücüne sahip 3 şarkınız var, bu takdirde bu "albüm" 'ün genel sesi muhtemelen 89 dB seviyelerinde olacaktır. Eğer Hedef Ses 92 db'e ayarlanırsa, sonradan Albüm Kazancı'nı uyguladığınızda MP3Gain tüm bu şarkıların sesini +3 dB arttıracaktır.

              Albüm modunda iken, bazı şarkıların sanki bir albümdeymiş gibi diğer şarkılara oranla fark edilir ölçüde sessiz olmasını istersiniz. Bir klasik müzik CD'si çalıyorsanız, flüt solosu olan parçanın, büyük tüm-orkestra final şarkısından daha sessiz olmasını beklersiniz. Albüm modu size tüm bir albümü her şarkının ses seviyesini diğer şarkılara oranla göreceli olarak tutarak düzeltme imkânı verir.
            MP3Gain, mp3'ün gerçekte insan kulağına ne kadar yüksek yansıdığına aldırış etmeyerek, mp3'ün en yüksek sınır genliğini temel alarak da değişimler yapabilir. 
            Bu en yüksek sınır ayarı çoğu ses programının "normalize etmek" 'den kastettiği şeydir. Ben "en yüksek sınır" normalizasyonu ve "ses şiddeti" normalizasyonunu ayırt etmek için, en yüksek sınır normalizasyonundan söz edildiğinde "maximize" terimini kullanıyorum.
Maximize bir mp3'ü kesilme olmaksızın mümkün olan en yüksek seviyeye getirmek için kullanılabilir. Bu faydalı olabilir, fakat aklınızda bulunmalıdır ki bu mp3'lerinizi aynı ses seviyesine getirmeyecektir. Aslında, bir CD'deki her parçayı maximize ederseniz, orijinalinde sessiz olan bazı şarkılar, orijinali yüksek ses içeren bazı şarkılardan daha yüksek bir ses seviyesine gelebilirler. 

             Programa aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder